RMN (rezonanța magnetică nucleară) este o metodă de examinare de înaltă precizie a corpului uman, care se bazează pe acțiunea undelor magnetice.

De regulă, o astfel de examinare este considerată sigură. Dar, cu toate acestea, există unele contraindicații pentru RMN, de exemplu: claustrofobie, stimulator cardiac instalat, implant cohlear etc. Întrucât una dintre limitările RMN este prezența elementelor metalice în organism, se pune întrebarea: „Este posibil să se facă RMN în prezența implanturilor dentare?”.


Cum funcționează un aparat RMN?

RMN-ul este conceput pentru examinarea țintită a țesuturilor și a vaselor de sânge ale corpului. Dispozitivele moderne cu o putere de 1,5-3 Tesla sunt capabile să identifice zonele cu probleme mai mici de 0,2 mm. Principiul de funcționare se bazează pe undele magnetice și pe particularitățile magnetizării nucleelor ​​atomilor de hidrogen localizați peste tot în corp (și ne amintim că o persoană este 70% apă).

Nucleele atomilor de hidrogen „răspund” la acțiunea undelor magnetice emise (intră în rezonanță), iar un program special înregistrează imaginea și o afișează pe un computer. Rezultatul diagnosticului constă din multe secțiuni virtuale sau secțiuni ale organului dorit – creierul sau măduva spinării, ficat, sistemul vascular etc.


De ce trebuie îndepărtate obiectele metalice înainte de un RMN?

Funcționarea unui aparat RMN se bazează pe proprietățile de magnetizare ale anumitor substanțe. Iar substanțele paramagnetice și diamagnetice reacționează slab la magneții puternici, care sunt instalați în aparat.

Substanțele paramagnetice aproape că nu sunt supuse acțiunii unui câmp magnetic (susceptibilitatea lor magnetică este foarte slabă), nu se mișcă în el. Acestea sunt următoarele materiale:
– titan: principalul metal din care sunt fabricate implanturile moderne,
– aluminiu,
– platină: mai moale și mai scumpă decât titanul.

Susceptibilitatea magnetică a substanțelor diamagnetice este negativă. Siliciul, aurul, argintul sunt substanțe diamagnetice.

Materialele feromagnetice sunt substanțe și aliaje care conțin fier, nichel, crom, oțel, cobalt, orice compuși cu un procent ridicat de fier. Susceptibilitatea magnetică a unor astfel de metale este mare. Feromagneții nu numai că distorsionează imaginile și se încălzesc într-un câmp magnetic, dar se pot mișca sub influența acestuia.

De aceea, înainte de procedură, este necesar să îndepărtați toate bijuteriile metalice, piercing-urile, să verificați compoziția tatuajelor, a implanturilor, a coroanelor etc. Unele metale pot deveni magnetizate sau încălzite atunci când sunt expuse la un câmp magnetic, provocând arsuri, sau pot distorsiona rezultatele procedurii.


Imagistica prin rezonanță magnetică în prezența implanturilor dentare

Majoritatea implanturilor dentare moderne sunt fabricate din titan. Dacă aveți implanturi dentare instalate, puteți face RMN a tuturor organelor, inclusiv RMN-ul creierului. Temerile că implanturile se vor mișca sunt nefondate, din simplul motiv că titanul nu este un feromagnet. Nu se încălzește și nu își schimbă locația sub influența unui magnet. Titanul este un material inert biologic; nu este capabil să oxideze și să elibereze substanțe nocive în timpul contactului cu oasele, mușchii și vasele de sânge ale corpului uman. Desigur, în medicină, nu este folosit titanul pur, ci aliajele sale cu o cantitate mică de alte elemente, pentru a face materialul durabil și ușor. Totuși, nici așa nu au nici un impact negativ atunci când sunt supuse unui RMN.

Implanturile dentare nu constituie o contraindicație pentru examinare.


Examenul RMN la pacienții coroane și pivoți

Coroanele fabricate din ceramică pură, dioxid de zirconiu sau aliaje de înaltă calitate nu au absolut niciun efect asupra rezultatelor RMN. Dacă coroana este una metalo-ceramică, atunci este important să cunoașteți conținutul de metale din bază – este probabil să nu vi se permită să efectuați RMN-ul.

Coroanele dentare moderne din metal sunt realizate din aliaje cu sensibilitate magnetică slabă sau negativă. Cu toate acestea, coroanele care au mulți ani pot distorsiona imaginea și pot anula diagnosticul. În plus, cu cât sunt mai multe coroane, cu atât distorsiunea este mai puternică.

În principiu, se poate face un RMN dacă există coroane metalice, cu condiția ca pacientul să avertizeze medicul despre prezența acestora. Medicul va lua în considerare toți factorii: organul de examinare, aliajul lucrării protetice și va decide dacă va efectua sau nu procedura. Componentele metalice afectează negativ calitatea imaginilor, degradând imaginea. Ca urmare, imaginile sunt neclare, ceea ce face dificilă stabilirea unui diagnostic corect.

Pivoții sunt tije speciale introduse în canalele dintelui și care acționează ca un element de fixare pentru coroanele artificiale. RMN-ul nu are contraindicații dacă pivotul este din fibră de sticlă. Se poate efectua examenul RMN și cu un pivot metalic în dinte, deoarece cantitatea de metal este minimă și practic nu afectează rezultatele.

Totuși, medicul trebuie avertizat cu privire la coroanele și pivoții metalici. În mod ideal, ar trebui să i se spună ce fel de aliaj a fost folosit. Noile aparate țin cont de astfel de informații și corectează datele. Uneori setarile tomografului permit corectarea calitatea imaginilor, făcându-le mai clare, reducând distorsiunile introduse de structurile dentare. Dar acest lucru nu funcționează întotdeauna și, în fiecare caz individual, medicul însuși decide ce se poate face pentru a corecta situația.  

Este indicat ca pacientul să aducă cu el o radiografie panoramică a cavității bucale, astfel încât medicul să stabilească locația exactă a lucrărilor dentare. Acesta este singurul mod de a evalua impactul acestora asupra rezultatelor examinării.

Medicul care efectuează examinarea RMN decide singur dacă obiectele străine din gura pacientului vor interfera cu rezultatul sau nu. De exemplu, în timpul tomografiei cavității abdominale și a organelor situate dedesubt, obiectele metalice nu au niciun efect asupra datelor de examinare. Dar atunci când examinăm capul, trebuie să ținem cont de prezența lor.


Concluzii

Nu există niciun motiv să nu faceți un RMN dacă aveți instalate implanturi dentare. Titanul dentar practic nu este magnetizat. Implanturile de titan nu afectează rezultatele examinării.

De asemenea, pivoții metalici nu sunt o contraindicație pentru examinare. Cantitatea de metal este minimă, iar în pivoții din fibră de sticlă este complet absentă.

Coroanele dentare metalice pot distorsiona rezultatele. Depinde de metalul din care sunt realizate, de numărul de coroane și de organul examinat. Materialele moderne pentru protezare au susceptibilitate magnetică scăzută. Sunt mai sigure. În general, este mai bine să alegeți opțiuni fără metal atunci când instalați coroane. Acest lucru va preveni problemele cu RMN în viitor.

În prezența corpurilor străine în organism, care sunt fabricate din substanțe feromagnetice, decizia cu privire la efectuarea unui RMN se ia individual. Dimensiunea și forma structurii metalice sunt importante, cu cât obiectul este mai mic, cu atât este mai puțin susceptibil.