Tomografia computerizată dentară (CT) – ce este și care sunt avantajele ei?

Cuprins

În orice domeniu al medicinii, diagnosticul este esențial pentru realizarea unui plan de tratament. Este adesea dificil să se diagnosticheze corect o boală în stomatologie, deoarece este imposibil să se examineze partea ascunsă a dintelui și a cavității bucale. Pentru o examinare mai detaliată, se utilizează radiografiile dentare și imagini dentare panoramice. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, noi metode de diagnostic au fost introduse în practica medicală, iar astăzi în stomatologie, tomografia computerizată este considerată cea mai avansată metodă de diagnostic.

Tomografia computerizată este o scanare 3D a dinților și a oaselor maxilare, care este produsă cu ajutorul razelor X.

CT-ul oferă informații complete despre dinte, structura canalelor radiculare, starea parodonțiului și a structurilor adiacente, precum și despre canalul mandibular și sinusurile maxilare.


Ce ne arată CT-ul?

O vizită la un ortodont, implantolog sau chirurgul maxilo-facial se încheie cel mai adesea cu o recomandare pentru tomografie. O imagine 3D a dinților oferă o imagine completă a maxilarului pacientului, deoarece medicul are ocazia să vizualizeze structurile în trei dimensiuni, și nu o imagine plană. Diferența față de o ortopantomogramă este tocmai aceasta, că medicul vede o imagine volumetrică, fără nicio distorsiune.

Imaginea prezintă un fel de felie-strat virtuală, disponibilă pentru inspecție în orice proiecție. Este posibil să se examineze strat cu strat țesuturile fără proceduri suplimentare traumatice. Imaginea este suficient de completă pentru a evalua cu exactitate starea maxilarului și a dinților și pentru a stabili un diagnostic corect pentru pacient.


Avantajele tomografiei computerizate a dinților

Siguranță – pacientul primește o doză minimă, absolut nepericuloasă, de radiații cu raze X, o sarcină care nu este capabilă să dăuneze sănătății umane;

Viteza procedurii – procedura nu durează mai mult de 30 de secunde, după care medicul poate evalua imediat datele obținute și poate realiza planul corect de tratament;

Acuratețea diagnosticului – ca rezultat, obținem informații complete despre structura țesuturilor, locația dentiției, structura dentiției pacientului;

Confort în timpul examinării – pacientul nu experimentează durere, disconfort sau alte senzații neplăcute;

Stocarea informațiilor pe suport electronic – în condiții moderne nu există un mod mai universal și convenabil de stocare a datelor;

Minimizarea posibilelor erori – o imagine panoramică convențională a dinților nu oferă adesea o imagine completă, iar imaginile 3D permit o examinare mai detaliată și ajută medicul să întocmească un plan de tratament corect, determinând cu precizie cauzele și localizarea bolii.

Nu necesită pregătiri speciale.

Tehnica CT oferă o imagine completă a cavității bucale a pacientului, fără nici cele mai mici abateri. Acest lucru permite realizarea unui plan de tratament eficient și corect.


Când este indicată tomografia computerizată a dinților?

1.    Orice leziune mecanică, a cărei consecință poate fi o fractură sau deplasarea maxilarului. Invizibile la examinarea externă, aceste leziuni sunt detectate la tomografie. De asemenea, leziunile pot afecta rădăcinile dintelui, ceea ce duce în viitor la pierderea acestuia. Tomografia va detecta leziunea și va putea indica un tratament în timp util.
2.    Abateri în dezvoltarea dinților, anomalii ale dentiției. Ortodontul va cere o scanare tomografică înainte de a începe tratamentul pacientului. De asemenea, scanarea CT a dinților va determina cu exactitate timpul și direcția de creștere a molarilor de minte.
3.    Dacă există suspiciune de complicații după tratamentul endodontic. Medicul nu poate verifica vizual calitatea terapiei. Numai scanarea CT a dinților face posibilă controlul și identificarea în timp util a recidivelor sau a tratamentului incorect.
4.    Dacă sunt suspectate neoplasme sau dacă sunt deja prezente, utilizarea tomografiei computerizate va ajuta la detectarea unei tumori la timp sau la clarificarea stării uneia existente.
5.    Operația chirurgicală trebuie planificată cu atenție, iar tomografia computerizată joacă un rol important. Dacă este necesară plasarea implanturilor sau o extracție dentară deosebit de dificilă, CT-ul va ajuta medicul să identifice factorii care complică operația și să determine cât timp va dura efectuarea operației, dată fiind complexitatea acesteia.
6.    Controlul și verificarea eficacității tratamentului în multe cazuri fără CT sunt imposibile. Așa cum este uneori dificil să se diagnosticheze o boală fără tomografie, la fel după un curs de tratament nu este întotdeauna posibil să se evalueze corect tratamentul. Va determina dacă toate țesuturile dentare deteriorate au fost sau nu îndepărtate, sau dacă rădăcinile dentare au fost complet înlăturate după o extracție complexă a dinților.
7.    Dacă este planificată o ridicare a sinusurilor maxilare sau o adiție osoasă, atunci este necesară o imagine 3D de înaltă calitate. Țesutul osos este, de asemenea, vizibil pe o imagine radiologică 2D, cu toate acestea, starea țesuturilor moi, a mucoaselor, a canalelor și a vaselor de sânge poate fi distinsă numai pe o imagine tridimensională de înaltă calitate.
8.    În implantologie, CT-ul este utilizat pentru a specifica locul de plasare a implantului și pentru a măsura grosimea țesutului osos la locul implantării. Un program de calculator special dezvoltat permite o procesare detaliată a rezultatelor examinării, după care se realizează un șablon spațial pentru implantarea precisă a implanturilor în maxilarul pacientului. Prezența unei imagini șablon face posibilă controlul tuturor etapelor de plasare a implantului și plasarea acestora la unghiul necesar în zonele necesare. Acest lucru asigură nu numai estetica, ci și durabilitatea structurii.
9.    În endodonție, CT-ul permite determinarea curburii și lungimii canalelor dentare.

Dacă intenționați să faceți o operație de implant dentar, atunci nu o puteți face fără o scanare CT precisă cu prelucrarea ulterioară a rezultatelor: medicul trebuie să efectueze măsurători foarte exacte și să facă o inserare preliminară a implanturilor pe computer.

Chirurgia dentară și maxilo-facială, de asemenea, nu se poate face fără un diagnostic de înaltă calitate. În aceste cazuri, se recomandă efectuarea unui CT.


Care sunt contraindicațiile CT-ului?

Ca orice procedură medicală, tomografia computerizată a dinților are o serie de contraindicații.

Efectul minim al undelor de radiație există și, prin urmare, frecvența procedurii trebuie decisă pur individual, sub supravegherea medicului curant.

Toate contraindicațiile sunt de natură consultativă:

•    Femeile gravide ar trebui să refuze să se supună CT, deoarece în timpul procedurii, deși sunt minime, și destul de sigure pentru întregul corp, apar radiații, care pot avea un efect negativ asupra dezvoltării ulterioare a fătului.
•    Mamelor care alăptează nu le este interzis să efectueze o astfel de procedură, dar timp de 2 zile de la efectuarea tomografiei, este necesar să se abțină de la alăptarea bebelușului.
•    Acest tip de diagnostic nu este recomandat pacienților cu claustrofobie – frica de spațiu limitat: partea în mișcare a tomografului, care face fotografiile, poate provoca panică.
•    Persoanelor care nu pot sta liniștite nici măcar pentru o perioadă scurtă de timp sunt.


Cum să vă pregătiți pentru o scanare CT?

Unul dintre avantajele tomografiei este lipsa unei pregătiri speciale. Pacientul trebuie doar să îndepărteze toate obiectele metalice (ceasuri, bijuterii, curele etc.) pe durata procedurii, pentru a elimina cea mai mică distorsiune a rezultatelor.


Cum se face tomografie computerizată dentară?

Un aparat de tomografie computerizată dentară seamănă cu un ortopantomograf. Procesul în sine este simplu: persoana examinată stă în picioare sau așezată. Gâtul și pieptul sunt protejate de un șorț special cu un strat de plumb. Pacientul se sprijină de suportul frontal, care, împreună cu suportul pentru bărbie și cele temporale, asigură fixarea corectă a capului; cu dinții se prinde bine un segment de contact special. În funcție de modul și frecvența de fotografiere necesare, în această poziție pacientul trebuie să rămână nemișcat timp de 15-25 de secunde, timp în care senzorul plan al aparatului va face o revoluție completă în jurul capului subiectului. În aceste câteva secunde, sunt realizate până la două sute de imagini în diverse proiecții.

Durează câteva minute pentru a procesa informațiile primite și a construi un model multidimensional. În 5-10 minute, datele exacte privind starea curentă a dinților și a maxilarelor sunt gata, medicul le poate folosi pentru a face un diagnostic final și pentru a realiza planul de tratament sau pentru a monitoriza terapia deja efectuata.


Este periculoasă tomografia computerizată?

Deoarece această metodă implică utilizarea razelor X, mulți se tem că un astfel de diagnostic poate fi dăunător sănătății. Acestea sunt temeri complet nejustificate. Datorită echipamentelor moderne, expunerea la radiații este foarte scăzută. Această metodă nu vă va afecta sănătatea și poate fi efectuată chiar de mai multe ori pe an.