Programează-te

Accelerarea vindecării – A-PRF

A-PRF
Accelerarea vindecării

A-PRF (Advanced Platelet Rich Fibrin) este o metodă revoluționară prin care se obține o membrană gelatinoasă din sângele propriu al pacientului, printr-o tehnică specială de centrifugare.

Membrana obținută are un conținut bogat de trombocite, proteine de legare și factori de creștere care, odată introduse în zona dorită, accelerează și stabilizează procesul de vindecare.

Tehnica A-PRF a fost dezvoltată în Franța de către dr. Choukroun (2001) și de atunci a fost constant îmbunătățită. Astfel că, în prezent, ea ne permite să obținem un produs minune utilizat pe scară largă în stomatologie, în special în implantologie și chirurgia orală.

Avantajul major al tehnicii A-PRF (comparativ cu celelalte tehnici de concentrare a factorilor de vindecare) este folosirea produselor propriii organismului, fără niciun adaos de altă substanță în eprubeta recoltată. Membranele PRF nu conțin compuși chimici, deci nu prezintă risc alergic sau de respingere.

Cum se obțin membranele A-PRF?

Se recoltează sânge de la pacient în niște eprubete speciale. Numărul eprubetelor variază în funcție de intervenție și situație. Sângele proaspăt recoltat se centrifughează la un program special, doar o singură dată; iar la finalul procesului eprubetele vor conține 3 fracțiuni diferite:

  • porțiune inferioară, ce conține celule roșii
  • porțiune intermediară
  • porțiune superioară – ce cuprinde un cheag de fibrină bogată în trombocite și factori de creștere

Se va folosi doar porțiunea superioară.

Factorii de creștere din membranele obținute sunt eliberați treptat timp de 7 zile, iar acțiunea lor duce la o vindecare rapidă încă din primele zile după intervenția chirurgicală.

Stimulând formarea de vase de sânge noi și implicit aportul de factori nutriționali și de vindecare în zona în care se aplică, A-PRF-ul are o contribuție importantă în menținerea rezultatelor obținute prin intervenția chirurgicală.

IMPORTANT! Utilizarea membranelor A-PRF înjumătățește timpul de vindecare, fapt dovedit atât clinic cât și histologic în majoritatea publicațiilor de specialitate.

Când folosim tehnica A-PRF?

Utilizarea membranei A-PRF în chirurgia orală și parodontală este foarte extinsă, aducând avantaje majore intervențiilor de implanturi dentare, sinus lift, extracții dentare, tratamentul parodontozei și contribuind semnificativ la vindecarea post-tratament.

În clinica noastră, folosim tehnica A-PRF în următoarele intervenții chirurgicale:

Inserarea implanturilor dentare. Tehnica A-PRF contribuie la integrarea rapidă a implanturilor dentare, reducerea inflamației și durerilor ce pot însoți acest tip de operație și la vindecare mai rapidă.

Proceduri de adiție și reconstrucție osoasă. Membranele A-PRF cresc substanțial șansele de acceptare a grefei de os și în același timp scad timpul de vindecare și așteptare până la plasarea viitoarelor implanturi dentare.

Sinus lift intern și extern. Atunci când cantitatea de os în zona laterală superioară nu este suficientă pentru a putea plasa implanturi dentare se recurge la operația de ridicare a membranei sinusului maxilar și de adăugare de os în spațiul creat.
Densitatea și rezistența membranelor A-PRF le fac perfecte pentru protejarea membranei sinusale în acest tip de intervenție. Totodată ele ajută la mineralizarea și integrarea grefei osoase.

În anumite cazuri, membranele pot stimula formarea de nou os, nemaifiind necesară plasarea unei grefe de os. Scade astfel substanțial costul precum și complexitatea intervenției chirurgicale.

Intervenții parodontale. Datorită capacității lor de a stimula formarea de noi vase de sânge și a crește astfel nutriția țesutului gingival, membranele A-PRF influențează pozitiv integrarea grefelor de gingie și procesul de regenerare osoasă ghidată, și contribuie la refacerea rapidă și naturală a gingiei.

Extracții dentare. După o extracție dentară în osul maxilar rămâne o alveolă dentară, ce va fi umplută în timp, în mod natural, de către organism cu os. Din păcate, cantitatea de os depusă nu este suficientă să umple întreaga alveolă.
Membranele A-PRF plasate în alveolă imediat după extracție o sigilează și protejează împotriva factorilor din mediul bucal. Totodată, ea grăbește vindecarea și stimulează depunerea ulterioară de os.

În general, membranele A-PRF pot fi folosite în toate tipurile de intervenții chirurgicale la nivelul cavității orale.

Ce este I-PRF?

I-PRF reprezintă varianta fluidă a A-PRF, bogat în trombocite și îmbogățit cu leucocite, ce conține multipli factori de creștere și numeroase alte celule. Ca și A-PRF, I-PRF se obține prin centrifugarea sângelui, la parametri diferiți.

Rezultate utilizării I-PRF s-au dovedit deosebite, în special pentru stoparea sângerărilor gingivale, reducerea mobilității dentare, eliminarea halenei, micșorarea riscului de periimplantita, prevenția parodontopatiei, eliminarea durerilor.

În intervenții chirurgicale complexe, I-PRF se folosește în amestec cu un material de reconstrucție osoasă pentru a stimula agregarea celulelor nutriționale de grefă osoasă pe suprafața membranelor de colagen și a implanturilor dentare, dar și pentru formarea vaselor noi de sânge care vor vasculariza și susține regenerarea osoasă ghidată.