Programează-te

Implant All-on-4/6

Implant All-on-4/6

Sistemul All-on-4/6 este un metodă unică de protezare, concepută pentru persoanele cu pierderi totale sau parțiale ale dinților în combinație cu o resorbție osoasă pronunțată și imposibilitatea efectuării adiției osoase.

Practic această metodă presupune refacerea tuturor dinților pe doar 4 sau 6 implanturi dentare.

Principalul avantaj al sistemului All-on-4/6 este faptul că poate fi efectuat în prezența sinuzitei și a resorbției osoase în zona laterală. Adică tehnica evită operația de sinus-lift, ceea ce reduce semnificativ timpul și costul lucrării.

În majoritatea cazurilor, pentru a crește fiabilitatea rezultatului alegem varianta all-on-6. Dacă situația clinică inițială nu permite inserarea a 6 implanturi, atunci se efectuează varianta all-on-4.

Prin ce se deosebește această metodă?

Caracteristica principală a sistemului este utilizarea a doar 4 sau 6 implanturi dentare pentru a  susține o lucrare dentară completă fixă.

Diferența față de alte tehnologii o face poziția implanturilor dentare: 2 sau 4 implanturi dentare sunt plasate vertical în partea anterioară, iar celelalte două implanturi laterale sunt întotdeauna plasate în unghi. De asemenea, diferă și forma și înclinarea bonturilor protetice. Ele poartă denumirea de multiunituri și datorită formei specifice permit fixarea lucrării protetice prin înșurubare. Design-ul special al bonturilor reduce la minimum riscurile de inflamație gingivală și de slăbire a lucrării protetice în timpul sarcinilor masticatorii.

Pentru a crește succesul tratamentului, din cauza unor caracteristici anatomice, se recomandă plasarea a 6 implanturi dentare pe maxilarul superior, în timp ce pentru maxilarul inferior sunt de ajuns și 4. Osul maxilarului superior este mai slab, mai subțire, și mai poros, de aceea este necesar mai mult timp pentru integrare și de un număr mai mare de implanturi pentru rezistență.

Tacticile terapeutice sunt selectate individual pentru fiecare pacient în parte, unde medicul ține cont de toți factorii care pot afecta rezultatele integrării.

Fixarea protezei provizorii poate avea loc la 4-6 ore de la intervenție. Cu toate acestea, se recomandă instalarea protezei după 2-3 zile de la operație, ceea ce va îmbunătăți vindecarea și va reduce riscul de complicații postoperatorii.

După 6 luni, proteza temporară trebuie înlocuită cu o lucrare definitivă. Nu este recomandat să amânați înlocuirea protezei pentru o lungă perioadă, deoarece, în timp, uzura materialului poate duce la modificarea ocluziei. Lucrarea protetică definitivă se face după osteointegrarea completă a implanturilor dentare.

Lucrările protetice sunt atașate de implanturi cu ajutorul unor bonturi protetice speciale, care fixează rigid și asigură o bună stabilitate a lucrării. Pacientul nu le poate scoate. Acest lucru poate fi făcut doar de un medic la un control regulat. De obicei, acest lucru se întâmplă de 2 ori pe an pentru măsuri de prevenție.

Lucrările definitive pot fi realizate din diverse materiale, în funcție de dorințele și posibilitățile financiare ale pacientului. Baza lucrării poate fi realizată din aliaje, titan sau zirconiu, iar dinții pot fi din material compozit sau ceramică.

Recomandări pentru perioada postoperatorie

 • în următoarele 2 zile după operație evitați alimentele și băuturile calde sau reci, mâncați alimente la temperatura camerei
 • este necesară limitarea activității fizice și a procedurilor termice (saună, baie) timp de șapte zile. Evitați activitățile care pot duce la hipertensiune arterială. Dacă presiunea dvs. crește periodic (monitorizați-o de 4 ori pe zi pentru primele 2-3 zile), este nevoie de administrarea de medicamente pentru a o regla.
 • evitați alimentele solide în perioada de vindecare (1-2 săptămâni) – mâncarea ar trebui să fie moale, fără a exercita mari presiuni masticatorii. Evitați alimentele foarte picante, sărate sau acide
 • mențineți o igienă orală eficientă; Cum ne spălăm pe dinți imediat după intervenție? Ca și în cazul dinților naturali, de două ori pe zi. Cu toate acestea, până la scoaterea firelor de sutură este necesar să fiți atenți să nu răniți și să nu traumatizați zona operată. Folosiți o periuță de dinți cu peri moi!
 • pe parcursul perioadei de vindecare este bine să renunțați la fumat, deoarece intervine în procesul de vindecare
 • nu consumați alcool pe întreaga perioadă de administrare a medicamentelor (7-10 zile)!
 • dacă este posibil, renunțați la zborul cu avionul

Este dureroasă intervenția?

Înainte de operație, pacientului i se administrează anestezie locală. Astfel, pacientul nu va simți absolut nimic pe parcursul intervenției în afară de vibrații în timpul forajului și o ușoară presiune pe maxilar în momentul inserării implantului.

Intensitatea durerii după intervenție depinde direct de pragul individual al durerii, de volumul operației și de abilitatea chirurgului. De obicei, există doar o jenă sau o durere ușoară, care poate fi ameliorată cu ajutorul analgezicelor.

Întrebări frecvente despre sistemul All-on-4/6

+Când apelăm la sistemul All-on-4/6?

 • absența tuturor dinților de pe arcadă cu fenomene de resorbție osoasă
 • imposibilitatea folosirii dinților rămași pentru realizarea unei lucrări protetice adecvate
 • prezența contraindicațiilor pentru efectuarea adiției osoase
 • reticența pacientului la adițiile osoase

+Care sunt avantajele sistemului All-on-4/6?
Indiferent dacă lucrarea este susținută de 4 sau 6 implanturi, ambele tipuri de lucrări protetice prezintă avantaje similare:

 • rezultat rapid
 • nu necesită adiții osoase
 • absența elementelor ce acoperă palatul
 • estetică bună
 • restabilirea completă a funcției masticatorii
 • păstrarea unui aspect tineresc al feței – susține țesuturile moi
 • acest tip de lucrare protetică nu provoacă leziuni ale mucoasei, resorbție osoasă sau dificultăți de vorbire
 • datorită plasării simetrice a implanturilor, sarcinile masticatorii sunt distribuite uniform pe întregul os – fapt ce ajută la reducerea resorbției osoase.
 • reabilitare completă pe doar 4/6 implanturi
 • numărul mai mic de implanturi reduce durata etapei chirurgicale și disconfortul postoperator
 • prezența unui mic spațiu liber între gingie și proteză permite o bună igienă

+Care sunt dezavantajele metodei?

 • este o procedură costisitoare, nu este accesibilă tuturor pacienților
 • dacă osul este prea îngust, nu se poate apela la această metodă
 • metoda necesită o echipă medicală cu experiență
 • necesită îndepărtarea tuturor dinților (chiar și a celor sănătoși)
 • numărul și locația de plasare a implanturilor sunt limitate

+Cum îngrijim lucrarea pe implanturi?
Lucrarea pe implanturi trebuie curățată cu periuța și pasta de dinți, de două ori pe zi. Se recomandă utilizarea unui duș bucal pentru o igienizare mai bună, în special a locurilor greu accesibile. Pe lângă aceasta, presiunea apei va masa gingiile, îmbunătățind astfel circulația sângelui.

Este important de subliniat faptul că o igienă precară scurtează viața implanturilor dentare și afectează succesul tratamentului.

DE REȚINUT! Vizita la medicul dentist o dată la șase luni este recomandată tuturor persoanelor, iar în cazul pacienților cu implanturi dentare este esențială. În primul rând, pentru un control de rutină care ajută descoperirea la timp a anumitor probleme și astfel la prevenirea posibilelor complicații. În al doilea rând, pentru o sesiune de igienă orală profesională. Este foarte important să îndepărtați placa și tartrul – ele duc la pierderea țesutului osos și, prin urmare, la pierderea implanturilor.

+Cât de lungă este recuperarea după intervenția all-on 4/6?
Recuperarea durează între 7 și 14 zile, în funcție de caracteristicile individuale ale persoanei.
+Perioada postoperatorie. La ce să ne așteptăm?
Imediat după intervenție:

 • dureri minore
 • apariția edemului (în funcție de fiecare persoană în parte, poate dura 3-5 zile)
 • sângerare ușoară în zona intervenției chirurgicale
 • puteți mânca după câteva ore de la intervenție

IMPORTANT! Nu uitați să luați medicamentele prescrise de medicul chirurg!

+De ce este nevoie să luăm antibiotice după intervenția All-on-4/6?
Orice intervenție chirurgicală este urmată de administrarea de antibiotice.

Antibioticele previn apariția infecțiilor, și astfel reduc riscul de respingere a implanturilor.

În urma intervenției există riscul pătrunderii a microorganismelor patogene în zona operată. Infecțiile pot cauza complicații precum inflamație și supurarea țesuturilor moi și chiar respingerea implanturilor.

Antibioticele sunt prescrise pentru a preveni apariția complicațiilor, pentru a elimina riscul de pierdere a implantului și pentru a accelera procesul de restaurare a țesuturilor.

Tipuri de sisteme All-on-4/6

Implant Pro Arch

Straumann Pro Arch este o metodă care permite pacienților edentați sau pacienților cu proteze dentare să obțină dinți noi în doar 24 de ore. Un set întreg de dinți este plasat pe doar patru implanturi.

Citește mai mult

Implant Fast & Fixed

Sistemul SKY Fast and Fixed este soluția ideală pentru pacienții care, din cauza deficitului osos, nu pot apela la tratamente tradiționale de implantologie.

Citește mai mult