Zâmbetul gingival sau gummy smile. Metode de corecție.

Cuprins

Zâmbetul gingival reprezintă o problemă estetică des întâlnită. În medie, se observă la 15% dintre pacienți, iar potrivit statisticilor este de două ori mai frecvent la femei decât la bărbați. 

În mod normal, gingia nu ar trebui să fie expusă mai mult de 2-3 mm în momentul în care o zâmbim. Dacă vizibilitatea gingiei este mult mai mare, atunci avem de-a face cu o hiperplazie gingivală, adică o creștere excesivă a gingiei.

Zâmbetul gingival nu este o patologie, nu afectează funcția altor elemente ale sistemului dentoalveolar sau sănătatea dinților. Este considerat a fi un defect cosmetic și poate fi corectat cu ușurință dacă pacientul dorește acest lucru.


Cauzele zâmbetului gingival

Un zâmbet frumos depinde de raportul proporțional dintre trei componente: gingii, dinți și buze. Dacă cel puțin unul dintre cele trei încalcă proporțiile, poate provoca apariția unui gummy smile. Astfel, cauzele zâmbetului gingival pot să difere mult de la un pacient la altul.

Printre principalele cauze ale unui gummy smile se numără:

  • Activitatea musculară excesivă. Când mușchii se contractă puternic, buza superioară se ridică mai sus, expunând mai mult gingia.
  • Alungirea notabilă a dinților frontali superiori, provocată de erupția excesivă a acestora.
  • Dezvoltarea excesivă a maxilarului superior în direcție verticală.
  • Raportul incorect al incisivilor maxilarului superior și inferior.
  • Înălțimea mică a coroanelor dinților frontali superiori.
  • Hiperplazia gingivală. Aceasta este o creștere excesivă a țesutului gingival. Din această cauză, gingia acoperă mai mult dintele și devine mai vizibilă.
  • Anomalii ale frenulului buzei superioare.
  • Malocluzia.
  • Disfuncția mușchiului orbicular al gurii.
  • Dimensiunea redusă a buzei superioare. Dacă volumul buzei este mai mic decât media, aceasta nu acoperă complet gingia. Acest lucru este vizibil mai ales în timpul unui zâmbet, când buza superioară se ridică.


Opțiuni de corectare a zâmbetului gingival

Există mai multe moduri de a corecta un zâmbet gingival. În funcție de caracteristicile clinice și de motivele dezvoltării zâmbetului, corectarea se poate baza pe:

Tehnici chirurgicale – se aplică atunci când avem de-a face cu o dezvoltare în exces a țesuturilor gingivale, cu disfuncții musculare sau cu un fren labial scurt;

Tratament ortodontic. Tratamentul ortodontic se recomandă dacă zâmbetul gingival se datorează structurii anormale a maxilarelor. Adesea, un zâmbet gingival este asociat cu malpoziții dentare și malocluzie. Se pot utiliza diverse tipuri de aparate ortodontice în funcție de severitatea defectului. La finalul tratamentului, țesuturile gingivale devin mai puțin vizibile.

Proceduri cosmetice. Anumite proceduri cosmetice pot schimba forma buzei superioare prin injectarea acesteia cu diverse substanțe, care îi vor crește volumul și vor reduce vizibilitatea gingiilor.
O altă tehnică des întâlnită este injectarea preparatelor pe bază de toxină botulină. În acest caz, un medicament este injectat în mușchii implicați în formarea zâmbetului și care controlează poziția buzei superioare. Substanța injectată provoacă relaxarea musculaturii prin blocarea transmisiei neuromusculare. Ca urmare, în timpul vorbitului și zâmbitului, buza nu se mai ridică la fel de sus ca înainte.

Metode logopedice. Unele exerciții de logopedie pot ajuta pacientul să controleze poziția buzei superioare în timpul vorbirii, oprind-o în poziția dorită atunci când se deplasează în sus. Cu toate acestea, efectul exercițiilor va fi atins numai într-o combinație de condiții, precum profesionalismul logopedului și suficienta diligență a elevului.


Metode chirurgicale de corectare a zâmbetului gingival

Gingivectomia

Gingivectomia este recomandată în cazurile în care înălțimea coroanelor dinților superiori este insuficientă, ceea ce face ca forma dinților să fie aproape pătrată. Procedura constă în îndepărtarea cu ajutorul laserului sau bisturiului a gingiei care acoperă coroanele dinților superiori vizibili în zâmbet. 

Rezultatul operației este o creștere a înălțimii dinților, alinierea formei lor: dintr-un pătrat devin mai naturali, dreptunghiulari. Dacă, după finalizarea reabilitării, se instalează fațete dentare, efectul va fi impecabil din punct de vedere estetic. Există cazuri în care gingivectomia nu este suficientă pentru a atinge o alungire satisfăcătoare a coroanelor, fiind necesar să se îndepărteze și o parte din osul alveolar.

Procedura se efectuează cu anestezie locală, sau chiar fără anestezie în cazul utilizării laserului.

Deoarece laserul are capacitatea de a cauteriza vasele de sânge, intervenția se caracterizează printr-o perioadă scurtă de recuperare. 


Frenuloplastia buzei superioare

Între buza superioară și gingie există un pliu al mucoasei numit fren. Frenuloplastia este intervenție care se efectuează în cazurile în care zâmbetul gingival se datorează unui fren labial scurt. Un astfel de fren ridică prea sus în zâmbet buza superioară, expunând gingia. Prin îndepărtarea frenului, este de așteptat ca buza să se ridice mai puțin, ceea ce va îmbunătăți situația.


Chirurgia pentru sutura mușchiului orbicular al gurii

Acest tip de procedură este relevant în cazul creșterii activității musculare. Procedura constă în realizarea unei incizii sub buza superioară de-a lungul danturii, iar apoi mușchiul și mucoasa sunt mutate într-o nouă poziție, mai joasă. Până la vindecare, țesuturile sunt menținute în noua poziție prin fire de sutură. Ca urmare, forța de contracție musculară scade. Când pacientul zâmbește, buza nu se ridică la fel de mult.