Vitamine pentru dinți și gingii

Cuprins

Vitaminele sunt compuși organici indispensabili pentru menținerea sănătății și buna funcționare a proceselor de susținere a vieții în general. Vitaminele provin din mediul înconjurător sau sunt sintetizate de către organism.

Lipsa de vitamine din organism duce la disfuncții ale diferitelor organe și procese metabolice. Acest lucru afectează foarte mult calitatea vieții și aspectul unei persoane. În ceea ce privește starea cavității bucale, lipsa de vitamine își face resimțit efectul atât asupra dinților, care se carieză mai ușor, cât și asupra gingiilor, care devin mai fragile și sângerează sau se inflamează.

Un nivel inadecvat de vitamine și minerale, precum vitamina D, calciu, fluor, fosfor, magneziu, scade mineralizarea dinților. Astfel, pe suprafața coronelor dentare pot apărea pete întunecate, șanțuri și adâncituri. Smalțul dentar devine mai susceptibil la atacurile bacteriene.


Ce vitamine și minerale sunt necesare pentru a menține sănătatea dinților și a gingiilor?

Vitamina A

Vitamina A este cel mai frecvent asociată cu vederea bună, dar este necesară și pentru a menține gingiile și mucoasele orale sănătoase, făcându-le mai puțin susceptibile la boli. De asemenea, menține smalțul dinților sănătos. Vitamina A promovează producția de salivă, care joacă un rol foarte important în curățarea cavității bucale de bacterii și particule de alimente. Acest compus organic se găsește în cantități mari în morcovi. De asemenea, este abundent în alte legume și fructe de culoare portocalie (de exemplu, în mango și ardei gras). O cantitate mare de vitamina A se găsește în varză, spanac, ouă, pește.

Vitamina B3

Vitamina B3 (niacina) este implicată în multe reacții antioxidane din corpul uman. Deficiența sa poate duce la ulcere bucale și respirație urât mirositoare. Surse bune ale acestui compus organic sunt peștele și puiul.

Vitamina B9 (acidul folic)

Cu o lipsă de acid folic, la nivelul cavității bucale apar probleme gingivale și ulcere (stomatită aftoasă). Vitamina B9 este în general foarte importantă pentru sănătatea orală. Se găsește în frunze de spanac și salată verde, pătrunjel, varză, ceapă, cartofi, carne, ficat și rinichi.

Vitaminele B12 și B2. 

Aceste vitamine previn inflamația orală. Deficiența lor duce la cazuri severe de gingivite și inflamații ale gingiilor. Vitamina B12 se găsește în cantități mari în spanac, migdale, pastele din grâu integral. Vitamina B2 este abundentă în carne, pește, lactate și brânză.

Vitamina C

Vitamina C este necesară pentru a menține țesutul gingival sănătos. Dacă nu există o cantitate suficientă de vitamina C în organism, dinții pot fi slăbiți, iar gingiile pot începe să sângereze. Scorbutul, o boală care afectează gingiile, este cauzat de lipsa vitaminei C. De asemenea, trebuie remarcat faptul că consumul de vitamina C cu bioflavonoide previne formarea plăcii bacteriene în jurul dinților. Surse de bioflavonoide sunt: portocale, caise, cireșe etc. Vitamina C se găsește în citrice, căpșuni, broccoli, ardei gras, cartofi dulci.

Vitamina D

Vitamina D este foarte importantă pentru sănătatea orală, deoarece ajută la absorbția calciului. Lipsa de calciu duce adesea la o dezvoltare dentară slabă, la boli ale gingiilor și la dezvoltarea cariilor. Deficitul de vitamina D provoacă sindromul gurii arse. Simptomele acestei boli cronice sunt durere și senzație de arsură în gură, amorțeală, uscăciunea gurii și modificări ale gustului. Surse bune de vitamina D includ ouăle, peștele, laptele și ficatul de cod. Puteți obține întreg necesarul zilnic de vitamina D stând la soare timp de 15 minute.

Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant foarte puternic. Este necesară pentru repararea țesuturilor și protecția împotriva efectelor radicalilor liberi. Vitamina E se găsește în semințele de floarea soarelui, nuci, legume cu frunze verzi, pește, avocado și unt de arahide. 

Calciu

Consumul regulat de calciu protejează smalțul dinților. Dacă organismul are lipsă de calciu, atunci îl ia automat din oase, ceea ce duce la scăderea rezistenței acestora. Calciul este absorbit rapid în sânge, de aceea trebuie consumat în cantități mari. De asemenea, calciul protejează împotriva osteoporozei, o afecțiune în care densitatea osoasă scade, inclusiv a oaselor maxilare. Calciul se găsește în produse lactate, legume cu frunze verzi, conopidă, leguminoase, lapte de soia, migdale, sardine, somon și stridii.

Fosfor

Fosforul, ca și calciul, este o parte integrantă a dinților. Potrivit cercetărilor științifice, pentru ca calciul să fie bine absorbit în organism, acesta trebuie consumat împreună cu fosforul, care se găsește din belșug în lapte, brânză, iaurt, carne roșie, fasole, linte, nuci și cereale integrale.

Fier

Din cauza insuficienței de fier din organism, limba se poate inflama și se pot dezvolta ulcere în cavitatea bucală. Cert este faptul că fierul ajută la menținerea globulelor roșii la nivelul necesar, datorită căruia sistemul imunitar luptă eficient împotriva bolilor și infecțiilor. Surse bune de fier: ouă, fructe de mare, carne roșie, ficat, tărâțe, legume cu frunze verzi.

Potasiu

Potasiul este indispensabil pentru formarea și refacerea oaselor, inclusiv, a oaselor maxilarului. Protejează împotriva osteoporozei, participă la reglarea proceselor antioxidante din organism. Potasiul este esențial pentru coagularea sângelui (rănile mici din gură se vindecă mai repede). Potasiul este abundent în leguminoase, legume cu frunze verzi, lapte, iaurt, brânză, ciuperci, banane, măceșe, ceai verde.

Fluorul

În stomatologie, fluorul este folosit pentru a contracara deteriorarea smalțului dentar. Rețineți că fluorul este adesea unul dintre ingredientele pastelor de dinți. Este folosit doar pentru a proteja smalțul dintilor și pentru a preveni apariția cariilor. Fluorul poate fi găsit nu numai în pasta de dinți, ci și în unele alimente. De exemplu, există mult fluor în ceaiul negru și fructele de mare.

Iod

Iodul este implicat în aproape toate procesele vitale ale organismului. Promovează absorbția calciului și astfel ajută la creșterea dinților și îi menține în stare bună. Iodul este esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide. Dacă funcționarea glandei tiroide eșuează, atunci acest lucru duce la probleme metabolice. Iodul se găsește în alge marine, crustacee, susan, usturoi.

Zinc

Cu ajutorul zincului, nivelul bacteriilor din cavitatea bucală este controlat. Și aceste bacterii, desigur, dacă sunt prea multe, distrug dinții și țesutul gingival. Zincul este abundent în carne roșie, brânză, stridii, leguminoase, ciuperci, semințe de dovleac și ciocolată neagră.

Magneziu

Magneziul protejează și întărește smalțul dinților. Acest mineral se găsește în legumele cu frunze, caise uscate, germeni de grâu, mere, ciocolată neagră.

Medicii și nutriționiștii susțin că, cu cât dieta unei persoane este mai variată, cu atât este mai scăzut riscul de a dezvolta o deficiență de nutrienți.

Pentru a întări dinții și gingiile, este necesar nu doar să măncați bine, ci și să țineți cont de faptul că unele vitamine și minerale nu pot fi absorbite în mod normal fără respectarea anumitor reguli. De exemplu, calciul nu poate fi absorbit fără vitamina D. Prin urmare, indiferent de cât pește mâncați, dacă organismului îi lipsește vitamina D, atunci calciul nu va fi absorbit din aceasta. Vitamina A se absoarbe pe deplin numai în prezența vitaminei E. Prin urmare, se recomandă utilizarea morcovilor împreună cu uleiul vegetal.