Sarcina principală a vitaminei D este să asigure asimilarea calciului de către organism, mineral esențial pentru sănătatea oaselor și dinților. Acest oligoelement, împreună cu calciul și fosforul, este responsabil pentru rezistența scheletului, a oaselor maxilare și a dinților. În cazul unui deficit de vitamina D apare rahitismul, atrofia și ”înmuierea” țesutului osos, și chiar artrita. 

Vitamina D poate fi sintetizată de către organism prin expunerea la soare, sau poate fi procurată din alimentație.


De ce apare atrofia osoasă?

Atrofia țesutului osos maxilar apare din variate cauze, precum:

pierderea sau extracția dinților; în absența stimulului masticator, aportul de susbtanțe nutritive de la nivelul țesutului osos se reduce, având ca urmare scăderea în volum a acestuia;
– deficitul de calciu, fosfor și vitamina D din organism. Nivelul redus al acestor elemente duce la scăderea rezistenței osoase și afectează capacitatea de regenerare osoasă. 
– printre cauzele mai rare ale pierderii osului maxilar se numără formarea de tumori în țesutul osos, bolile congenitale și problemele generale ale corpului.


Consecințele atrofiei maxilarului

Consecințele atrofiei osoase sunt asemănătoare cu consecințele pierderii dinților, și anume:
– necesitatea adiției osoase înainte de plasarea unui implant dentar;
– înclinarea dinților vecini, care încearcă să „ocupe” spațiul liber;
– modificarea aspectului: mușcătura se schimbă, buzele se scufundă spre interior, obrajii se lasă, apare un număr mare de riduri;
– tulburări de vorbire.


Vitamina D împotriva atrofiei osoase

Atrofia osoasă trebuie prevenită și tratată; astfel:

– după extracția dinților este ideal să se plaseaze o grefă de os acoperită cu membrane de protecție, care va menține volumul osos și va permite celulelor osoase să crească;

– după îndepărtarea unui chist sau a unui granulom, este important să se plaseze o grefă osoasă. Aceasta nu va permite țesutului moale să invadeze golul format și va oferi organismului timpul și infrastructura necesare să depună țesut osos propriu;

– este bine să nu amânați timp îndelungat tratamentul dentar după pierderea dinților. Implantul dentar este singura variantă de tratament care contribuie la menținerea volumului de țesut osos. Cu ajutorul implantului dentar restaurați nu numai partea superioară a dintelui, ci și rădăcina acestuia. Astfel, osul va primi sarcina masticatorie obișnuită și se va recupera mai repede. În cazul punților dentare sau protezelor convenționale, presiunea cade numai pe zona dinților vii de susținere sau pe gingii, iar osul din locul dintelui extras rămâne neutilizat în timpul masticației.

Suplimentele de vitamina D joacă un rol foarte important în refacerea și întărirea osului maxilar. După extracții dentare, intervenții chirurgicale la nivelul maxilarului (de exemplu, în timpul extracției tumorilor), proceduri de augmentare osoasă înainte de plasarea implantului, este foarte importantă creșterea aportului de vitamina D, care va ajuta la îmbunătățirea absorbției de calciu și va servi ca un stimulent suplimentar pentru creșterea rapidă, reînnoirea și restaurarea osului maxilar.

După intervenția de implant dentar, este necesar să urmați cu strictețe recomandările medicului și să respectați lista exactă de medicamente prescrise de medic, în conformitate cu cazul dumneavoastră.

În multe cazuri, medicul poate recomanda suplimentarea aportului de vitamina D cu zile sau chiar saptamâni înainte de efectuarea intervenției.