Implantul dentar este o modalitate sigură și foarte eficientă de a restaura dinții pierduti. Metodele moderne permit plasarea minim invazivă a implanturilor, adică fără incizii și suturi, cu traumatisme tisulare minime. Dar chiar și în ciuda acestui fapt, procedura este însoțită de anumite consecințe postoperatorii.

Umflarea feței și a gingiilor după operația de implant dentar este o reacție fiziologică normală la intervenția chirurgicală, iar medicul avertizează pacientul despre acest lucru chiar în etapa inițială a planificării tratamentului.

Totuși, este important să înțelegeți în ce caz este necesar să mergeți la medic și când edemul (umflătura) este în limitele normale.


De ce apare edemul după operația de implant dentar?

În general, edemul este o reacție complet normală a organismului la leziuni și traumatisme. El este o acumulare de lichid într-o anumită zonă ca reacție reparatorie a organismului. Astfel, apărarea naturală a organismului este activată. Edemul se formează în 2-3 zile, iar în a treia zi după operație atinge apogeul. După aceea, umflătura țesuturilor ar trebui să scadă treptat și să dispară complet într-o săptămână.


Cât timp este considerată normală umflătura?

Edemul apare la 2-3 ore după operație, fiind un răspuns imun natural la intervenția chirurgicală. De regulă, este însoțit de o durere moderată – în acest moment, anestezia încetează să funcționeze. De obicei, durerea este ameliorată rapid de un medicament analgezic prescris de medicul curant (ketonal, nurofen, arcoxia).

Dacă operația are succes și nu există complicații, umflătura persistă între 3 și 7 zile. Cât timp se menține edemul după operație depinde de caracteristicile individuale ale organismului, de implementarea sau neimplementarea recomandărilor în perioada de recuperare.

Cel mai important criteriu este evoluția reducerii edemului – evaluarea acestuia va face posibilă tragerea de concluzii despre prezența sau absența proceselor inflamatorii. Norma este creșterea maximă a umflăturii în ziua 3, după care umflătura începe să scadă.


Cum să distingem normalul de patologie?

Pe de o parte, edemul tisular este o consecință normală a organismului, pe de altă parte, acest simptom poate deveni o manifestare a unui proces infecțios, care necesită intervenția medicului.

Dacă edemul nu are o evoluție pozitivă, adică nu începe să scadă după 3-4 zile de la operație, sau dacă apar simptome precum înroșirea gingiilor, durere la atingere, creșterea temperaturii corpului, puroi care iese din zona din jur implantului trebuie consultat medicul. Astfel de manifestări pot semnala apariția unor complicații, care pot avea ca efect inclusiv respingerea implantului.

Mai poate fi și situația în care edemul a dispărut deja, dar a reapărut după un timp. În acest caz trebuie consultat de urgență medicul.


Cum puteți reduce umflătura după operație?

Este foarte important să urmați recomandările specialistului – starea din primele zile după operație, viteza de vindecare a țesuturilor și minimizarea consecințelor depind de cât de atent este urmat sfatul medicului.

– După operație, puteți pune o compresă rece în zona unde s-a efectuat intervenția.
Aplicarea de comprese reci este metoda de bază pentru reducerea umflăturii țesuturilor. Este deosebit de eficientă în prima zi și chiar în primele ore după intervenție.
Puteți proceda în felul urmator: utilizați o pungă cu gheață, sau o sticlă cu apă rece sau orice obiect sau aliment rece din frigider. Dar nu trebuie să exagerați întrucât aplicarea prea frecventă sau prea îndelungată de temperaturi reci în zona operată poate duce la degerături și necroză tisulară. Procedura este următoarea: înfășurați gheața într-un prosop sau 2-3 straturi de tifon/pânză subțire, aplicați pe obraz în zona intervenției chirurgicale, țineți timp de 5-10 minute. Durata aplicării compresei nu trebuie să depășească 5-10 minute, cu pauze de 3-5 minute. Numărul de aplicări este de 7-10 ori, aproximativ timp de 1,5-2 ore. Utilizarea compreselor reci poate fi repetată periodic în prima zi.

– Pe lângă alimentele solide din dietă, este necesar să excludeți alimentele excesiv de calde, picante și sărate, cafeaua și condimentele. Cofeina, de exemplu, crește tensiunea arterială, ceea ce poate crește fluxul de sânge, și astfel crește umflarea țesuturilor.
Alimentele și băuturile calde nu sunt permise deoarece pot agrava umflătura. Alimentele solide pot răni zona operată și pot deplasa implanturile instalate. Toate restricțiile de mai sus sunt valabile timp de o săptămână.
De asemenea, încercați să mâncați pe partea neoperată a maxilarului.

– Cum să dormiți după operație? Este mai bine să dormiți cu capul ușor ridicat. Mulți pacienți raportează după operație prezența unei senzații de pulsație la nivelul capului. O măsură similară va ameliora, de asemenea, un astfel de simptom. Deci, dormiți pe o pernă înaltă, întinși pe spate, niciodată pe burtă sau pe partea feței unde a fost efectuată operația.

– Ce medicamente vor ajuta la reducerea edemul tisular? După instalarea implanturilor, pacientului i se prescrie o terapie medicamentoasă ce conține antiinflamatoare și antihistaminice care ajută la reducerea umflăturilor țesuturilor. Pacienților care au probleme cu inima și vasele de sânge, hipertensiune arterială, li se recomandă, de asemenea, să ia medicamente adecvate.

Respectați regulile de igienă orală. Este important să vă periați restul dinților în mod obișnuit – nu trebuie să permiteți acumularea de placă bacteriană.