Tratamentul cariei dentare de la A la Z

Cuprins

Caria este un proces patologic ce afectează țesuturile dure ale dintelui, cauzată de acțiunea microorganismelor. Ea poate distruge atât smalțul, cât și dentina, întinzându-se până la camera pulpară. Poate arăta ca un punct sau o suprafață de culoare maronie sau neagră, sub care se poate ascunde o cavitate mult mai adâncă. 

Apariția cariilor este influențată de mulți factori externi și interni.

 

De ce apare o carie dentară?

Cauza apariției cariilor dentare este întotdeauna microorganismele patogene care se găsesc în cavitatea bucală. În urma activității acestora, se formează acizi care distrug țesuturile dure ale dintelui. La începutul procesului carios, bacteriile provoacă doar demineralizarea suprafeței dintelui, dar în timp, în lipsa tratamentului, se formează o cavitate carioasă.

Iată factorii care favorizează dezvoltarea bacteriilor patogene în cavitatea orală:

  • igiena orală slabă sau neregulată
  • dieta nesănătoasă, constând în principal din alimente moi și bogate în carbohidrați
  • hipovitaminoza (nivel insuficient de vitamine din organism)
  • cantitate insuficientă de minerale în organism
  • imunitate slabă sau redusă

 

Simptomele cariei dentare

Dezvoltarea cariilor dentare poate fi total surprinzătoare pentru mulți pacienți, deoarece acestea pot fi complet asimptomatice atunci când se află într-un stadiu cronic. Prin urmare, cariile s-ar putea să nu vă atragă întotdeauna atenția. 

Atunci când simptomele există, ele pot include:
–   durere sau disconfort la consumul alimentelor dulci
–   durere sau discomfort la stimuli de temperatură (mâncare sau băuturi reci sau fierbinți)
–   respirație urât mirositoare

Și, bineînțeles, dacă vedeți o zonă întunecată pe un dinte, cel mai probabil este vorba de o carie.

 

Tipurile de carii

Tipurile de carii se disting prin adâncimea deteriorării țesutului dentar:

  • Caria superficială – situată în smalțul dintelui, este numită și „carie incipientă”.
  • Caria medie – se extinde dincolo de smalț și este localizată și în dentină într-o anumită masură.
  • Caria profundă – cuprinde mare parte din dentină, ajungând în apropierea nervului dentar.
CITEȘTE ȘI  Cât timp putem sta cu o plomba provizorie/temporara?

 

În stadiul inițial, cariile sunt de fapt doar o pată; în celelalte două etape, are loc deja formarea unei cavități în țesuturile dentare. De aceea, este important să contactați un specialist din timp, înainte ca o etapă să treacă în alta.

 

Cum tratăm caria dentară?

Metoda de tratament depinde întotdeauna de situația clinică și de adâncimea cariilor dentare. Cel mai adesea, tratamentul cariilor are loc prin îndepărtarea mecanică a zonei afectate a dintelui.

Etapele tratamentului cariilor:

  • Întotdeauna se efectuează diagnosticul. Este necesar să se aprecieze adâncimea leziunii. Pentru aceasta, se face o radiografie și o scanare.
  • Se administrează anestezie locală pentru a nu simți disconfort în timpul procesului de tratament.
  • Dintele este complet izolat de restul gurii cu o digă de cauciuc. Acest lucru ajută la protejarea gingiilor sau a limbii în timpul tratamentului, precum și la etanșarea zonei de salivă și alte fluide.
  • Se efectuează tratamentul mecanic al dintelui, folosind instrumente rotative (freze dentare). Astfel, zona afectată a dintelui este îndepărtată. Mai nou, îndepărtarea cariei se poate face cu laserul dentar.
  • După ce tot procesul carios a fost îndepărtat cu succes, dintele este obturat. În această etapă, partea lipsă a dintelui este restaurată.
  • Dintele restaurat este lustruit astfel încât obturația să se potrivească corect și confortabil.

 

Complicațiile cariei dentare

Dacă cariile nu sunt tratate la timp, vă puteți confrunta cu o serie de consecințe, cum ar fi pulpita. În acest caz, cariile pătrund adânc în țesutul dentar și afectează pulpa dentară. Pulpita poate fi însoțită de dureri severe și necesită un tratament mai lung și mai complex. Prin urmare, vă recomandăm să contactați clinica cât mai devreme posibil, deoarece acest lucru vă va economisi nu numai timpul, ci și bugetul.

CITEȘTE ȘI  Cum se face detartrajul cu ultrasunete?

 

Prevenirea apariției cariilor dentare

Pentru a preveni apariția și evoluția cariilor este necesar să se efectueze o igienă orală regulată și corectă. De ​​asemenea, este foarte important să se facă igiena profesională de către specialist la fiecare șase luni.

De asemenea, vă recomandăm să aveți grijă la dietă. Cu cât reduceți mai mult carbohidrații și zaharurile din dieta zilnică, cu atât este mai puțin probabil să dezvoltați carii dentare.

Vizitele regulate la medicul stomatolog fac posibilă evitarea dezvoltării cariilor într-o măsură mai mare. Medicul poate detecta cariile în stadiul inițial și le poate elimina cu ușurință.

Call Now Button