Tratamentul parodontozei

Cuprins

Parodontita sau parodontoza (denumirea populară) este o boală inflamatorie a cavității bucale care începe cu o ușoară inflamație a gingiilor (gingivită) și in timp,  pătrunde adânc în țesutul parodontal, afectând ligamentele parodontale și osul, care susțin dintele pe arcadă.
Parodontita apare cel mai adesea din cauza igienei orale precare ce înlesnește depunerea plăcii bacteriene și a tartrului dentar. 

Tratamentul parodontozei este una dintre cele mai dificile sarcini ale stomatologiei moderne datorită varietății mari de manifestări clinice și nu numai la diferiți pacienți, ci adesea chiar la același pacient dar în zone diferite ale cavității bucale. Parodontoza necesită o examinare cuprinzătoare, de la o anamneză aprofundată până la teste de laborator.

Tratamentul parodontozei trebuie selectat individual, luând în considerare stadiul de dezvoltare a procesului inflamator și starea generală a pacientului. Terapia trebuie efectuată într-un mod cuprinzător, incluzând diferite medicamente, metode de fizioterapie și, dacă este necesar, tratament chirurgical.


Cum se manifestă parodontoza?

La primele simptome ale bolii, trebuie să consultați cât mai curând un medic. Baza tratamentului este îndepărtarea plăcii dentare și a focarelor de infecție.

Simptomele parodontozei sunt: sângerări constante sau intermitente ale gingiilor, acumularea unei cantități mari de placă galben-cenușie la baza dinților și, ca urmare, apariția respirației urât mirositoare. Gingia se ”desprinde” de pe dinți și se formează spații între gingie și aceștia, spații în care se acumulează placă.
Durerea gingivală poate fi prezentă la spălarea dinților sau la apăsare, iar culoarea lor devine roșietică sau chiar violacee. Vizual dinții devin mai lungi datorită retracției gingiilor, expunând gâtul și rădăcinile dinților. 

În stadii avansate, se observă supurația din pungile parodontale, mobilitatea dinților și resorbția osoasă.

Parodontoza este o amenințare pentru întregul corp. Bacteriile care declanșează procesul patologic în cavitatea bucală, prin fluxul sanguin, se pot răspândi în toate sistemele și organele. Acestea pot provoaca daune inimii și rinichilor, afectează tractul digestiv, subminează sistemul imunitar și afectează activitatea creierului.

Inflamația gingivală apare din mai multe motive, dar stimulul primar pentru dezvoltarea acesteia este acumularea plăcii bacteriene pe dinți și întărirea sa ulterioară. Placa bacteriană se acumulează din diverse motive. Printre acestea se numără: igiena insuficientă sau necorespunzătoare a dinților și a cavității bucale, fumatul, tulburări în activitatea glandelor salivare, o scădere a cantității de salivă, diabetul zaharat, deficitul de vitamine B și C, ocluzia (mușcătura) dezechilibrată, o predispoziție ereditară.

CITEȘTE ȘI  Ce este o pungă parodontală și cum se tratează?

Este imposibil să alegeți o singură metodă pentru tratamentul parodontozei, deoarece fiecare dintre metodele propuse este utilizată în combinație cu cealelalte.

Trebuie subliniat faptul că tratamentul parodontozei în stadiile inițiale poate fi destul de reușit, dar este important să înțelegem că este practic imposibil să vindeci complet această boală pentru totdeaună. Este în puterea stomatologiei moderne să stabilizeze și să oprească evoluția bolii timp de mulți ani, dar cu condiția ca abordarea să fie cuprinzătoare, iar metodele de tratament să includă noi progrese în parodontologie, care implică refacerea țesuturilor afectate și monitorizarea constantă a bolii.


Metode clasice și inovatoare de tratament al parodontozei în clinica OMNIA DENTAL

Toate metode următoare de tratament sunt de bază, fără de care complexul medical nu se poate face. Acestea sunt utilizate atât în ​​stadiul inițial al bolii, cât și în cursul mai complex al parodontitei ca parte a unui tratament cuprinzător.

Igienizarea profesională a dinților

Îndepărtarea depozitelor de placă bacteriană și tartru – cauzele dezvoltării bolii – este primul lucru care trebuie făcut. Prin urmare, igiena orală profesională regulată pentru pacienții cu parodontoză se efectuează mai des decât este necesar în condiții normale de sănăte parodontală – o dată la patru luni sau mai des, în funcție de indicațiile medicului. În timpul curățării cu dispozitive cu ultrasunete sau, în unele cazuri, manual cu instrumente speciale, toate depunerile de pe dinți și din pungile parodontale sunt eliminate. Un ajutor eficient în procesul de igienizare este și curățarea prin tehnologia Air-Flow. În plus, sunt utilizate antiseptice și antibiotice locale. Acest lucru permite obținerea remisiei parodontitei timp de până la șase luni la majoritatea pacienților. 

CITEȘTE ȘI  Tratamentul retracției gingivale

HybenX

Un ajutor semnificativ în eliminarea completă a plăcii îl oferă utilizarea soluției inovatoare HybenX. Aceasta se aplică pe dinți și sub gingii înainte de detartraj, și are ca efect „înmuierea” plăcii și tartrului, înlesnind îndepărtarea lor. După efectuarea detartrajului și air-flow-ului, soluția se aplică din nou pentru a distruge și ultimele rămășițe de placă.

IMPORTANT! În timpul tratamentului parodontozei și după, consolidarea rezultatelor terapiei, îngrijirea la domiciliu și igiena dentară îmbunătățită sunt cea mai importantă parte a tratamentului.

PeriSOLV

După ce cauza inflamației a fost eliminată, în pungile parodontale se aplică gelul Perisolv – soluție modernă cu efect bactericid și bacteriostatic. Acesta „atacă” doar țesutul infectat, lăsând intacte țesuturile sănătoase. În plus, previne formarea unui teren propice pentru dezvoltarea ulterioară a bacteriilor.

Tratamentul cu laser

Tratamentul cu laser al parodontozei permite o debridare completă a pungilor parodontale. Lumina laser direcționată adânc, sub gingii, distruge organismele patogene, sterilizează punga, previne dezvoltarea sângerărilor și promovează regenerarea țesuturilor afectate.

Tratamentul medicamentos

După sterilizarea cu laserul dentar, în șanțul gingival și în pungile parodontale sunt efectuate spălături cu soluții antiseptice și sunt aplicate soluții cu efect dezinfectant și, la nevoie, paste cu antibiotic. 

Tratamentul medicamentos trebuie continuat și acasă de către pacient prin clătiri cu soluții prescrise de către medic pe o perioadă determinată de timp.

Acid Hialuronic

Acidul hialuronic se aplică în pungile parodontale unde formează o „barieră” împotriva pătrunderii bacteriilor din exterior. De asemenea, promovează „închiderea” pungilor și angiogeneza.

Acidul hialuronic poate fi folosit, sub formă injectabilă, pentru a combate retracția gingivală.

Injecțiile cu plasmă sanguină

Această metodă este utilizată pentru a accelera refacerea țesuturilor. Injecțiile cu propria plasmă sanguină, bogată în factori de reparare, stimulează regenerarea tisulară și formarea de vase noi de sange. În plus, ele contribuie la „alipirea” gingiei de dinți și la închiderea pungilor parodontale. De asemenea, stimulează refacerea osoasă și scăderea mobilității dentare.
Injecțiile se efectuează în vestibulul bucal și nu crează un disconfort notabil. 

CITEȘTE ȘI  Sângerarea gingiilor: cauze și tratament

Imobilizarea dinților mobili

De-a lungul timpului, boala atinge un astfel de stadiu încât gingiile și osul alveolar în scădere nu mai sunt capabile să țină dinții pe loc. Aceștia capătă treptat diverse grade de mobilitate. Mai mult, mobilitatea dinților accelerează atrofia osoasă. 

În acest caz, dinții trebuie să fie imobilizați cu ajutorul unei atele dentare sau a unei punți, care va „fixa” dinții mobili de cei încă sănătoși. Înlăturând mobilitatea dentară, șansele ca tratamentul parodontal să funcționeze cresc semnificativ.

Atela poate fi realizată în cabinet din fibră de sticlă și material compozit sau în laborator, din metal. În ambele cazuri ea va fi poziționată pe partea interioară a dinților, și nu va fi vizibilă. Dezavantajul acestei metode este că atela se poate despinde de dinți din când în când și trebuie fixată la loc în poziție.

Puntea dentară presupune prelucrarea tuturor dinților incluși, însă are ca avantaj estetica crescută și faptul că dinții rămân permanent fixați.

Emdogain – refacerea osoasă

Distrucția osoasă este mereu prezentă în pungile parodontale adânci. În anumite tipare de resobție osoasă, precum prezența a cel puțin 2 pereți osoși, se poate încerca refacerea osului. Acest lucru este posibil datorită unor preparate inovatoare precum Emdogain de la prestigioasa firmă elvețiană Straumann, care conțin factori de creștere și funcționează ca și catalizatori pentru regenerarea țesuturilor, creând un mediu favorabil pentru ca forțele proprii ale corpului să fie implicate în lupta pentru refacerea osoasă.

După efectuarea procedurilor enumerate anterior, gelul Emdogain este aplicat în punga parodontală. El conține proteine asemănătoare celor naturale, care vor stimula producția și depunerea de os propriu, și remineralizarea osului existent. 

Call Now Button