Sistemul CAD/CAM este o tehnologie de proiectare, modelare, și control al producției asistată de computer dezvoltată pentru aplicații industriale.
În stomatologie, sistemul CAD/CAM face posibilă proiectarea și fabricarea lucrărilor protetice dentare folosind tehnologia computerizată. Utilizarea sa în protetică permite garantarea unui rezultat bun al restaurării dentare, folosirea unei game extinse de materiale, eliminarea complicațiilor asociate cu calculul sau proiectarea inexacte.

CAD, prescurtare de la Computer-aided Design, reprezintă design-ul 3D al viitoarei lucrări proiectat pe computer. CAM, prescurtarea „Computer-aided Manufacture”, reprezintă fabricarea computerizată a lucrării protetice, bazată pe modelul tridimensional.

Datorită sistemului CAD/CAM, pot fi produse toate tipurile de lucrări protetice, precum coroane, fațete, incrustații, punți și șabloane chirurgicale, având la dispoziție o gamă largă de materiale (ceramică, metal, zirconiu, acrilat).

Caracteristicile distinctive ale acestei tehnologii sunt comoditatea maximă, precizia ridicată și viteza (în comparație cu turnarea manuală tradițională).


Cum se utilizează tehnologia CAD/CAM în protetica dentară?

Atunci când se utilizează sistemul CAD/CAM, sunt folosite tehnici speciale în fiecare etapă de fabricație a unei lucrari protetice.

Diagnostic. Diagnosticul se pune pe baza scanării 3D a modelului obținut pe baza amprentei clasice luata în cabinetul stomatologic sau în urma analizei scanării 3D digitale a cavității orale efectuată direct de către medic în cabinet. Datele de diagnosticare sunt extrem de precise, ceea ce asigură un rezultat optim pentru proiectarea ulterioară.

Etapa CAD. Datele digitalizate obținute în etapa de diagnosticare sunt încărcate în programul de proiectare. Aplicația permite crearea digitală a viitorei lucrări protetice. În această etapă sunt stabilite cu maximă exactitate toate caracteristicile viitoarei lucrări protetice, precum dimensiunea, forma, contactul în mușcătură cu dinții antagoniști, materialul din care va fi fabricată, culoarea, și, în cazul implanturilor dentare, modul de fixare pe implanturi.

Etapa CAM. Aceasta etapă presupune producerea în sine a lucrări protetice. Este un proces automatizat, în cadrul căruia se pot efectua diverse operațiuni: strunjire, frezare, șlefuire etc. Controlul automat ia în considerare proprietățile materialelor prelucrate. Prelucrarea se realizează cu maximă precizie. 

Dacă structura protetică este realizată din dioxid de zirconiu, aceasta este tratată termic după.


Indicațiile tehnologiei CAD/CAM

–     structuri pentru diferite tipuri de proteze;
–     coroane și punți fixe din ceramică, dioxid de zirconiu, metal, acrilat;
–     incrustații;
–     bonturi special modelate pentru o conexiune mai fiabilă și ergonomică a implantului cu o coroană sau proteză;
–     fațete pentru restaurare estetică.

Tehnologia extinde gama de materiale utilizate în protetică și permite includerea de:

–     tipuri speciale de ceramică dezvoltate în conformitate cu cerințele de biocompatibilitate, rezistență, densitate, proprietăți optice, similare cu cele ale smalțului dinților;
–     materiale compozite polimerice;
–     metale (inclusiv titan, cobalt-crom);
–     compozite speciale etc.


Beneficiile tehnologiei CAD/CAM

Precizie dimensională ridicată. Eroarea la utilizarea tehnologiei CAD / CAM nu depășește 25 microni. Acest lucru permite obținerea unei ergonomii maxime a protezelor, punților, coronelor, bonturilor protetice pentru implanturi dentare, incrustatiilor, etc. De asemenea, se poate prezice cu exactitate ocluzia dentară și distribuția forțelor ce se dezvoltă în mușcătură, și se poate reproduce complet forma anatomică a dintelui atunci când se realizează o coroană sau o fațetă.

Nu există restricții privind complexitatea designului, inclusiv în etapa de producție. Tehnologia face posibilă fabricarea scheletelor pentru proteze care țin cont cu precizie de structura maxilarelor pacientului sau creează lucrări protetice cu o formă și un design optim pentru transferul sarcinii masticatorii.

Timpul de tratament este redus. Proiectarea și fabricarea se fac mai repede și cu mai multă precizie. Fabricarea structurilor protetice într-un laborator stomatologic poate dura doar 2-3 zile.

Prognoza precisă a rezultatelor. Proiectarea cu o precizie ridicată a lucrării protetice permite evaluarea în prealabil a rezultatelor – atât estetice, cât și proprietățile biomecanice. Analiza elementelor finite permite efectuarea de modificări în proiectarea protezelor, incrustărilor, bonturilor protetice pentru implanturi dentare, calcularea caracteristicilor acestora în avans, etc. După finalizarea etapei CAD, pacientul poate evalua modul în care vor arăta viitorii dinții chiar înainte ca aceștia să fie produși.

Adaptarea rapidă a pacientului cu noua lucrare protetică. Acest lucru se datorează preciziei ridicate a modelului computerului. Proteza reproduce dintele distrus sau pierdut atât de exact încât pacientul nu îl simte.

Estetică.

Posibilitatea de a folosi diferite materiale.

Clinica stomatologică Omnia Dental folosește lucrări protetice realizate folosind tehnologia CAD/CAM, atât în etapa protetică, cât și în cea chirurgicală. Utilizarea acestuia garantează un rezultat excelent al tratamentului: restabilirea completă a aspectului și funcționalității dentiției.