Am adunat într-un singur articol toate sfaturile utile despre cum să îngrijești zona după extracția dentară, ce poți mânca și bea, cum să menții igiena orală. Și cel mai important – ce situații sunt considerate normale și care necesită o vizită promptă la medic. Modul în care va decurge recuperarea depinde în mare măsură de tine – de cât de atent respecți toate recomandările medicului.


Cum se vindecă alveola?

Vindecarea se produce în aproximativ 10-15 zile. Desigur, aceasta nu este o regulă, iar  procesul de vindecare este diferit pentru fiecare pacient.

În cursul procesului de vindecare nu doar gingia rănită este restaurată, ci și țesutul osos din interiorul alveolei, de unde a fost extrasă rădăcina:

primele 3 ore: sângerarea ce apare în urma extracției umple complet alveola, formând un cheag de sânge. Acesta acționează ca o barieră naturală împotriva pătrunderii bacteriilor în rană. Culoarea alveolei – roșu închis;

primele 2-3 zile: cheagul închis la culoare persistă și se îngroașă, iar dimensiunea lui scade treptat. În interiorul alveolei începe să se formeze țesut de granulație – țesut conjunctiv tânăr, care va deveni baza pentru refacerea gingiei;

3-7 zile: cheagul se deschide la culoare, și capătă o tentă albicioasă. Țesutul de granulație acoperă aproape întrega alveolă. Umflătura și durerea ar trebui să scadă sau chiar să dispară complet;

7-10 zile: cheagul de sânge se dizolvă. Sub gingia de vindecare începe să se formeze țesut osos nou, care în 4-6 luni va umple defectul de la margini spre centru;

după 15 zile: gingia tânără roz acoperă întreaga alveolă, vindecarea superficială este finalizată.


La ce să te aștepți după extracție? Ce simptome sunt considerate normale și când trebuie să apelezi la medic?

Pentru a preveni apariția unor situații neplăcute după extracția dentară, nu ignora semnalele de alarmă, chiar dacă sunt slabe, și consultă la timp medicul – astfel vei evita complicațiile grave, precum alveolita, fistula, leziuni ale nervilor și alte patologii. Ele nu pot fi oprite și vindecate acasă.

În tabelul de mai jos, am enumerat simptomele care pot apărea după intervenție, când sunt în limite normale și în ce cazuri ar trebui să te alerteze.

SIMPTOMLIMITE NORMALECOMPLICAȚII
Gingiile sunt dureroase și umflate, obrazul este umflat, s-a învinețitUmflătura și hematoamele (vânătăile) sunt o reacție naturală la traumatismul local, mai ales dacă extracția a fost dificilă. Ele pot crește până la 3 zile de la intervenție și apoi încep să scadă.Simptomele nu trec după mai mult de 4 zile, se intensifică sau apare după somn o senzație că obrazul „se întinde”.
Rana sângereazăSângerarea se oprește în prima oră după operație. În plus, sunt posibile sângerări minore și rare.Sângele curge abundent timp de câteva ore sau sângerarea repornește acasă – abundența sângerării este cea care ar trebui să te alerteze.
Prezența cheagului de sânge în alveolăUn cheag roșu închis începe să se formeze imediat după extracție, umple întreaga alveolă, se menține până la 5-7 zile.Alveola este goală, „uscată”, adâncă, de culoare gălbuie-cenușie, există un miros neplăcut – în acest caz vorbim de „alveolită uscată”.
Pe rană a apărut o pată albăUn film albicios apare în ziua 2-3 – are loc eliberarea de fibrină (o proteină implicată în vindecarea țesuturilor).Apariția unei pete de culoare galbenă, verzuie sau gri închis, precum și un miros urât, roșeață și durere indică dezvoltarea unei infecții.
Scurgeri din alveolăPoate fi prezent un lichid limpede care poate curge din rană în prima zi.Apariția de puroi cu miros putred indică un proces infecțios.
Creșterea temperaturiiÎn primele două zile (de obicei după-amiaza târziu), temperatura corpului poate crește la 38-39⁰С.Febra este constantă, temperatura rămâne peste 38⁰С mai mult de 2 zile la rând sau crește din nou după ce starea a revenit la normal.
Imposibil să deschizi gura largCel mai des se întâmplă după extracția molarilor, în special în cazul molarilor de minte. Până la 3 zile (în operații complexe – până la 7 zile) simptomele pot persista, apoi dispar treptat.Dificultățile la deschiderea gurii persistă mai mult de 4 zile, nu există modificări pozitive, durerea crește.
Durere la locul dintelui extrasDureri sau pulsații pot fi prezente în primele 3 zile, dar se reduc treptat.Persistă mai mult de 3 zile sau se intensifică în fiecare zi, se extinde pe față, iradiază la ureche, gât.
O parte a obrazului și a gingiei este amorțităEste normal pentru câteva ore după extracție – anestezia continuă să funcționeze.Dacă țesuturile și-au pierdut sensibilitatea mai mult de o zi, este posibil ca nervii să fi fost afectați. Trebuie să te adresezi medicului!
Scurgeri din nasNu e normal! Durere la suflarea nasului și la respirație, scurgeri de lichide și secreții nazale – un simptom al complicațiilor în timpul intervenției.


Recomandări dupa extracția dintelui

Ce este recomandat:

– compresa sterilă aplicată de medic trebuie menținută timp de 20-30 de minute,
– după 2-3 ore de la extracție, poți aplica comprese reci pentru a reduce umflătura țesuturilor,
– clătește ușor gura cu apă sau cu soluții antiseptice timp de 3-5 zile,
– mestecă alimentele pe partea opusă zonei rănite,
– poți bea apă imediat, dar sa fie la temperatura camerei,
– poți mânca numai după ce efectul anesteziei se termină, adică după 2-3 ore,
– evită efortul fizic și ridicarea de greutăți timp de 5-7 zile.

Ce este interzis:

– nu clăti gura cu forță! Clătirea ușoară cu soluții antiseptice în primele 3-5 zile este mai mult decât suficientă,
– nu folosi comprese fierbinți! Acest lucru favorizează apariția edemului și dezvoltarea inflamației,
– nu crea presiune negativă în interiorul gurii – poate disloca cheagul de sânge: nu umfla obrajii, nu strănuta, nu scuipa,
– nu atinge cheagul cu limba,
– nu bea și nu mânca alimente fierbinți și reci, doar la temperatura camerei,
– încearcă să renunți la fumat cel puțin 2-3 zile după operație.

Foarte important! Cheagul de sânge protejează rana de microbi, împiedică pătrunderea resturilor alimentare și a salivei în alveolă în prima săptămână de vindecare. Acesta este un pansament steril natural care începe procesul de formare a țesuturilor noi. Cea mai importantă regulă care te va scuti de complicații este să nu îndepărtezi în nici un caz cheagul, să nu-l atingi cu limba sau cu degetele, să nu-l atingi cu periuța de dinți și să-l protejezi. Treptat, se va dizolva de la sine.

Umflătura după extracția dinților (mai ales dacă intervenția a fost dificilă) poate fi prevenită prin aplicarea unei comprese reci. Pentru aceasta, înfășoară un pachet de gheață de la congelator într-un prosop și aplică-l pe obraz (adică din exterior) pentru nu mai mult de 20 de minute. După 15 minute, procedura poate fi repetată. Dacă nu ai gheață la îndemână, legumele sau carnea congelate vor fi potrivite, dar asigură-te că le înfășori într-o pungă și un prosop pentru a evita rănirea țesuturilor. Temperatura redusă îngustează vasele de sânge, reduce durerea și inflamația, deși nu îndepărtează complet umflătura. Compresele sunt eficiente imediat după extracție timp de aproximativ 3-4 ore.

Atenție! Sub nicio formă nu încălzi locul traumatizat! O compresă fierbinte nu va face decât să agraveze umflătura din cauza fluxului sanguin crescut la locul inflamației. Acest lucru poate duce la complicații.


Când pot mânca și bea după operație?

Nu trebuie să limitezi sever alimentația, vei avea nevoie de forță pentru a te recupera. Poți mânca imediat ce anestezia dispare, și anume după 2-3 ore de la intervenție. Poți bea imediat după ce îndepărtezi compresa. Până în acest punct, nu este de dorit ca particulele alimentare sau bacteriile să intre în rana deschisă.

În primele 3-5 zile, trebuie să ții cont de câteva nuanțe legate de alimentație, astfel încât vindecarea ulterioară a rănii să meargă bine:

– mâncarea trebuie să fie caldă. Alimentele fierbinți sau reci vor irita țesuturile, ducând la expansiunea sau îngustarea vaselor de sânge, ceea ce poate provoca noi sângerări,
– este mai bine să excluzi alimentele dure pentru a evita traumatizarea mecanică a rănii. Poți consuma supe, piure de cartofi, alimente coapte și fierte, preparate din carne tocată etc.
– nu mesteca alimente pe partea unde a fost îndepărtat dintele pentru a menține intact cheagul de protecție.

Atenție! Multe persoane cred în mod eronat că în primele zile după extracție este mai bine să bei și să mănânci alimente lichide cu paiul. Dar, de fapt, aspirația creează un vid în gură, care poate disloca cheagul sau îi poate compromite integritatea. Din același motiv, nu trebuie să scuipi sau să îți sugi sau îți umfli obrajii.


Igiena orală după extracție

Sarcina principală este păstrarea cheagului de sânge în alveola dintelui extras, menținând în același timp curățenia și sănătatea în toată gura.

Principalele recomandări legate de igienă:

– imediat după extracția dinților nu sunt necesare proceduri de igienă. Este mai bine să amâni primul periaj pentru a doua zi dimineață. Este recomandat să folosești o periuță cu peri moi. Și este mai bine să îți iei una nouă, astfel încât să fie sterilă. Periază dinții cu o cantitate mică de pastă, evitând zona rănită,
– nu clăti gura cu forță și nu folosi irigatorul bucal în primele trei zile! Cheagul se poate disloca, iar vindecarea va trebui reluată,
– încearcă să nu atingi rana deschisă cu limba, precum și cu mâinile sau cu scobitoarea – acest lucru poate deteriora sau muta cheagul și poate introduce o infecție în alveolă.

Nu renunța cu totul la igiena orală în perioada de vindecare – placa bacteriană se va acumula în gură, din cauza căreia poate începe inflamația.


Ce medicamente pot fi prescrise după extracția dentară?

Pentru a preveni complicațiile, medicul îți poate prescrie anumite medicamente. Medicamentele se recomandă în funcție situația specifică, de caracteristicile corpului, de reacțiile alergice și de posibilele boli concomitente.

Cum să ameliorezi durerea după extracția dentară?

Medicamentele vor fi prescrise de medicul tău. Analgezicele ar trebui luate la nevoie – noaptea sau când efectele anesteziei dispar. Dacă durerea devine severă în primele zile, atunci poți lua analgezice prescrise de medic la fiecare 4-6 ore, dar nu mai mult de 4 zile la rând.

Important! Nu lua aspirină sau alte medicamente ce îngreunează coagularea sângelui.

Sunt necesare antibioticele după o extracție?

Medicamentele antibacteriene sunt necesare dacă sistemul imunitar în sine nu poate face față microbilor patogeni și începe inflamația infecțioasă. Dar antibioticele suprimă activitatea microorganismelor „bune” și au, de asemenea, multe efecte secundare. Prin urmare, sunt prescrise strict în funcție de starea de sănătate în momentul extracției dentare și de cum a decurs intervenția. De regulă, antibioticele sunt necesare dacă există o inflamație concomitentă în cavitatea bucală, un proces infecțios în stadiul acut în organism în ansamblu sau dacă un număr mare de dinți au fost îndepărtați simultan.


Recomandări generale după extracție

În prima și a doua zi după extracția dentară, poți simți o oboseală, somnolență și să dormi mai mult. Acest lucru este o reacție naturală a corpului la stresul experimentat.

Cu toate acestea, există recomandări legate de somn: este recomandat să ridici perna mai sus și să dormi înclinat, astfel încât capul să fie ușor ridicat. Acest lucru va preveni presiunea excesivă în zona maxilarului și nu va provoca sângerări. Pentru a crește panta patului, pune o pernă sub saltea sau folosește două perne.

În rest, evită suprasolicitarea fizică și supraîncălzirea. Adică, este mai bine să renunți la călătoriile cu avionul, la munca grea, la sport și la ridicarea greutăților. Nu este recomandat să faci băi fierbinți (ar fi de preferat un duș scurt și cald) sau să stai mult timp la soare sau în solar. Toate acestea cresc tensiunea arterială, care poate provoca noi sângerări.


Întrebări frecvente după extracția dentară

CÂT TIMP VA SÂNGERA RANA DUPĂ EXTRACȚIA DINTULUI?

Apariția sângelui după extragerea unui dinte este un fenomen normal, deoarece țesuturile din jurul dintelui sunt bine vascularizate. Astfel, alveola este umplută cu sânge, care este necesar pentru formarea unui cheag. În mod normal, acest lucru se întâmplă în 20-30 de minute și depinde de caracteristicile individuale ale coagulării sângelui. Sângerări minore, foarte ușoare, pot apărea și după 2-3 zile de la extracție.

Dar dacă, la 3-5 ore după operație, sângerarea nu numai că nu scade, ci și se intensifică, trebuie să consulți medicul.


AM ÎNDEPĂRTAT COMPRESA LA 20 DE MINUTE DUPĂ EXTRACȚIE, DAR RANA ÎNCĂ SÂNGEREAZĂ. CE SĂ FAC?

Dacă rana mai sângerează puțin după îndepărtarea compresei, poți aplica o altă compresă sterilă (disponibilă în farmacii). Ține compresa încă 20 de minute.


SÂNGELE CURGE MAI MULT DE 3 ORE. ESTE NORMAL?

Ar trebui să consulți imediat medicul în următoarele situații:

– sângerarea nu dispare în primele 30 de minute și continuă câteva ore sau chiar zile,
– sângerare secundară: în cabinetul stomatologului, sângerarea s-a stabilizat, iar când te-ai întors acasă, sângele a început să curgă din nou, și destul de abundent și pentru o lungă perioadă de timp.

Cauzele pot fi diferite: utilizarea anumitor medicamente (de exemplu, anticoagulante sau medicamente hormonale), menstruație la femei, hipertensiune arterială, diabet zaharat, coagulare anormală a sângelui și alte boli ale sângelui, consumul de alcool în ajunul extracției, precum și nerespectarea recomandărilor medicului stomatolog. Prin urmare, este important să informezi medicul în prealabil despre bolile și medicamentele existente, astfel încât medicul să poată preveni complicațiile.


CÂND TREBUIE SCOASE SUTURILE DUPĂ EXTRACȚIE?

Rana este suturată pentru o unire mai fiabilă a pereților alveolelor și o vindecare rapidă. De obicei, firele trebuie îndepărtate după 7-10 zile.


DE CE NU MI-A CUSUT MEDICUL RANA DUPĂ ÎNDEPĂRTAREA DINTULUI?

Medicul evaluează întotdeauna cum evoluează situația – cât de extinsă a fost intervenția, dacă gingia a trebuit tăiată, câte rădăcini a avut dintele, cât de repede se coagulează sângele. Dacă rana este mică și condițiile prealabile pentru vindecare sunt normale, atunci suturile nu sunt necesare.


POT FUMA ȚIGĂRI DUPĂ EXTRACȚIE? DAR ȚIGĂRI ELECTRONICE SAU NARGHILEA?

Fumatul în primele 2-3 zile după extracție afectează negativ starea rănii. Nicotina provoacă o contracție bruscă a vaselor de sânge, iar rășinile și compușii chimici care alcătuiesc țigările irită gingia și încetinesc vindecarea.

Amestecurile de narghilea conțin glicerină, care provoacă deshidratarea țesuturilor. Formulele de țigări electronice folosesc propilenglicol, care este transformat în compuși toxici care inhibă impulsurile nervoase. Deci restricțiile privind narghileaua și țigările electronice sunt exact aceleași ca la tutun – încearcăi să nu fumezi după o extracție dentară timp de câteva zile.

S-a dovedit că riscul de alveolită – o inflamație infecțioasă a alveolei dintelui – crește cu 40% dacă pacientul a fumat imediat după extracția dintelui.


DUPĂ ÎNDEPĂRTAREA DINTELUI, S-A GĂSIT O CARIE PE DINTELE VECIN. SE POATE TRATA IMEDIAT?

Se recomandă ca tratamentul altor dinți sau igiena profesională după extracția dentară să se amâne timp de 2-3 săptămâni, dacă nu este indicat altfel de către medic.Aceasta se datorează faptului că la forarea unei cavități carioase sau la curățarea depozitelor de tartru și placă bacteriană, microflora patogenă poate intra în rană și poate provoca inflamații. Dar, în unele cazuri, atunci când este nevoie urgentă de tratament, un medic cu experiență va lua măsuri pentru a proteja alveola.


Consecințele pierderii dinților: ce se întâmplă cu osul și cum să-l salvezi?

Chiar dacă este îndepărtat doar un dinte, starea țesutului osos în acest loc începe imediat să se deterioreze – osul nu mai primește sarcină masticatorie, metabolismul se oprește în el și începe pierderea de volum osos, adică atrofia osoasă.

Acesta este un proces rapid – pierderea osoasă poate ajunge la 30% doar în primul an. Ulterior, va fi problematic de plasat un implant în acest loc, atât din cauza tasării constante a osului și a gingiilor, cât și din cauza deplasării dinților vecini și antagoniști. Modificarea de poziție a dinților atrage după sine apariția dezechilibrelor ocluzale (de mușcătură).

Pentru a preveni atrofia osoasă, în special după extracțiile complexe ale dinților pluriradiculari, se recomandă instalarea unei grefe osoase. Astfel, volumul osos și înălțimea crestei alveolare rămân suficiente pentru un viitor tratament cu implant dentar.


La cât timp și cum poate fi restaurat un dinte după extracție?

Există mai multe opțiuni pentru restaurarea dinților:

– protezele dentare detașabile pot fi instalate nu mai devreme de 3-4 zile mai târziu, dar este mai bine să aștepți 2-3 săptămâni pentru ca rana să fie complet închisă,
– de asemenea, punțile dentare fixe nu pot fi amplasate imediat, deoarece la luarea amprentelor și pregătirea dinților adiacenți, rana nu trebuie să fie traumatizată,
– plasarea unui implant dentar în alveola dintelui extras poate fi efectuată fie imediat (în aceeași ședință) după extracție dacă situația permite, fie la 2-4 luni după restaurarea osoasă, dacă vorbim de tratamentul clasic în două etape.

Protezele dentare mobile sunt cel mai ieftin tip de restaurare dentară, cu toate acestea, au un număr destul de mare de dezavantaje neplăcute – de la estetică slabă până la lipsa de stimulare masticatorie asupra țesutului osos, care continuă să se atrofieze.

A doua opțiune sunt punțile dentare. Acestea sunt structuri fixe care sunt atașate de dinții vecini golului. În ceea ce privește confortul, această opțiune este mai bună decât proteza dentară mobilă. Dar dinții stâlp trebuie șlefuiți. În plus, acest tip de tratament, de asemenea, nu oprește dezvoltarea atrofiei.

Prin urmare, cea mai bună soluție ar fi implantul dentar. Doar acest tip de tratament poate opri atrofia țesutului osos, deoarece implantul înlocuiește rădăcina dintelui și transferă presiunea masticatorie către os, care la rândul său stimulează circulația sângelui și nutriția celulelor. Implantul este cea mai de durată și mai fiabilă soluție pentru restaurarea dinților în comparație cu alte metode de tratament. În același timp, implanturile pot fi instalate chiar și în alveola unui dinte proaspăt extras, ceea ce va reduce semnificativ timpul de tratament.