Programează-te

Proteză dentară scheletată

Proteza dentară scheletată

Protezele scheletate sunt proteze detașabile  care au bază asemănătoare gingiei, ce este montată pe un arc de metal turnat, și de care se atașează dinții artificiali.

Folosind sisteme speciale de prindere, proteza scheletată se fixează bine de coroanele dinților restanți sau de implanturile dentare, si asigură o distribuire uniformă a sarcinii masticatorii pe tot maxilarul.

Dacă o parte din dantură este pierdută, iar din motive obiective este imposibil de montat o punte dentară sau suficiente implanturi pentru a susține o punte fixă, protezele scheletate sunt o soluție excelentă pentru a îmbunătăți rapid funcția masticatorie și cea estetică.

Protezele scheletate pot fi utilizate doar în combinație cu dinții naturali restanți sau cu implanturi dentare.

Aceste tipuri de proteze nu acoperă în întregime palatul, sunt ușoare, durabile și foarte compacte. Practic nu provoacă disconfort pacientului și se observă cu greu în gură.

Tipuri de proteze scheletate

Există mai multe tipuri de protezele scheletate care diferă în ceea ce privește materialul din care sunt confecționați dinții artificiali, precum și în modul de fixare pe dinții restanți.

După modul de fixare protezele scheletate pot fi: cu culise, cu capse, telescopate, cu croșete turnate.

Protezele cu prindere pe culise sau capse necesită acoperirea dinților de sprijin cu coroane metalo-ceramice ce vor prezenta „prelungiri” metalice cu forme specifice pentru atasamentul sistemelor de prindere conținute în proteze.
Aceste prelungiri metalice pot fi vizibile atunci când proteza nu este pe poziție, însă „dispar” în totalitate când se fixează proteza. Deci nu există niciun compromis din punct de vedere estetic.

Protezele telescopate necesită o preparare mai specială a dinților de sprijin. Aceștia sunt reduși mult în dimensiuni și acoperiți cu o structură metalică de formă conică sau tronculară. Proteza va prezenta în interiorul său niște lăcașuri ce corespund perfect ca poziție și formă structurilor metalice ce acoperă dinții naturali.
Astfel, atunci când este așezată pe poziție, proteza acoperă în întregime dinții naturali pe care se sprijină, iar estetica este impecabilă.

Când sunt utilizate împreună cu implanturile dentare, la implanturi se atașează bonturi dentare cu formă specifică sistemului de fixare dorit.

Protezele cu croșete turnate necesită prepararea unor lăcașuri de diverse dimensiuni și forme. Croșetele metalice asigură fixarea protezei prin unul sau două brațe metalice ce încercuiesc parțial sau în totalitate dintele și prin unul sau mai mulți pinteni ce se ancorează în lăcașurile realizate în dinte.
Avantajul major al acestui tip de proteze este acela că prepararea dinților naturali este minimă. Însa, în funcție de caz, croșetele metalice pot fi mai mult sau mai puțin vizibile.
Protezele cu croșete turnate nu sunt utilizate în combinație cu implanturile dentare.

Avantajele protezei scheletate:

  • greutate redusă și confort sporit
  • rezistență, fiabilitate și stabilitate ridicate; este cea mai durabilă dintre toate protezele mobile
  • păstrarea gustului și a senzațiilor termice, nu provoacă tulburări de vorbire
  • distribuirea uniformă a sarcinilor masticatorii

Dezavantajele protezei scheletate:

  • cost ridicat
  • au nevoie de sprijin, nu pot fi utilizate când există pierderea completă a dinților
  • în timpul perioadei de adaptare se poate simți un disconfort temporar

Îngrijirea protezelor scheletate

Clătiți bine gura după fiecare masă. Se periază la fel ca și dinții naturali: de două ori pe zi. Nu folosiți compuși abrazivi și paste de dinți cu efect de albire pentru curățare. O dată pe zi se recomandă plasarea protezei (5-10 minute) în soluții speciale care nu corodează structurile protezei și îndepărtează placa bacteriană.

Sunt foarte importante controalele de rutină la medicul dentist, de 2 ori pe an.