Programare Online

Proteză dentară scheletată

PROTEZĂ DENTARĂ SCHELETATĂ

Daca o parte din dantura este pierduta, iar din motive obiective este imposibil de montat o punte dentara sau suficiente implanturi pentru a sustine o punte fixa, protezele scheletate sunt o solutie excelenta care vor imbunatati rapid functia masticatorie si cea estetica.

Protezele scheletate pot fi utilizate doar in combinatie cu dinti naturali restanti sau cu implante dentare.

Protezele scheletate sunt proteze detasabile realizate din dinti artificiali, cu o baza asemanatoare gingiei, care va fi montata pe un arc de metal turnat.

Folosind sisteme speciale de prindere, proteza scheletata se fixeaza bine de coroane dintilor restanti sau implantele dentare, si asigura o distributie uniforma a sarcinii masticatorii pe tot maxilarul.

Aceste tipuri de proteze nu acopera in intregime palatul, sunt usoare, durabile si foarte compacte. Practic nu provoaca disconfort pacientului si se observa cu greu in gura.

Tipuri de proteze scheletate

Protezele scheletate difera in ceea ce priveste materialul din care sunt confectionati dintii artificiali, precum si in modul de fixare pe dintii restanti.

Dupa modul de fixare protezele scheletate pot fi:

 • cu culise
 • cu capse
 • telescopate
 • cu crosete turnate

Protezele cu prindere pe culise sau capse necesita acoperirea dintilor de sprijin cu coroane metalo-ceramice ce vor prezenta „prelungiri” metalice cu forme specifice pentru atasamentul sistemelor de prindere continute in proteze.
Aceste prelungiri metalice pot fi vizibile atunci cand proteza nu este pe pozitie, insa „dispar” in totalitate cand se fixeaza proteza. Deci nu exista nici un compromis din punct de vedere estetic.

Protezele telescopate necesita o preparare mai speciala a dintilor de sprijin. Acestia sunt redusi mult in dimensiuni prin frezare si acoperiti cu o structura metalica de forma conica sau tronculara. Proteza va prezenta in interiorul sau niste lacasuri ce corespund perfect ca pozitie si forma structurilor metalice ce acopera dintii naturali.
Astfel, atunci cand este asezata pe pozitie, proteza acopera in intregime dintii naturali pe care se sprijina, iar estetica este impecabila.

Cand sunt utilizate impreuna cu implantele dentare, la implante se ataseaza bonturi dentare cu forma specifica sistemului de fixare dorit.

Protezele cu crosete turnate necesita prepararea unor lacasuri de diverse dimensiuni si forme in o parte din sau chiar in toti dintii naturali ce vor asigura sprijinul protezei. Crosetele metalice asigura fixarea protezei prin unul sau doua brate metalice ce incercuiesc partial sau in totalitate dintele si prin unul sau mai multi pinteni ce se ancoreaza in lacasurile realizate in dinte.
Avantajul major al acestui tip de proteze este acela ca prepararea dintilor naturali este minima. Insa, in functie de caz, crosetele metalice pot fi mai mult sau mai putin vizibile.
Protezele cu crosete turnate nu sunt utilizate in combinatie cu implantele dentare.

Avantaje:

 • aspect estetic
 • greutate redusa
 • confort sporit
 • rezistenta, fiabilitate si stabilitate ridicate
 • pastrarea gustului si a sezatiilor termice
 • nu provoaca tulburari de vorbire
 • distribuirea uniforma a sarcinilor masticatorii
 • cea mai durabila dintre toate protezele mobile

Dezavantaje:

 • cost ridicat
 • au nevoie de sprijin, nu pot fi utilizate cand exista pierderea completa a dintilor
 • in timpul perioadei de adaptare se poate simti un disconfort temporar

Ingrijirea protezelor

Clatiti bine gura dupa fiecare masa. Se periaza la fel ca si dintii naturali: de doua ori pe zi. Nu folositi compusi abrazivi si paste de dinti cu efect de albire pentru curatare. O data pe zi se recomanda plasarea protezei (5-10 minute) in solutii speciale care nu corodeaza structurile protezei si indeparteaza placa bacteriana.

Sunt foarte importante controalele de rutina la medicul dentist, de 2 ori pe an.