Pivotul din fibră de sticlă: ce este și când se utilizează?

Cuprins

Pivotul din fibră de sticlă este un dispozitiv utilizat frecvent în protetica dentară modernă pentru a reface porțiunea distrusă a coroanei dentare. Este conceput pentru a fi ancorat în rădăcina dintelui și pentru a susține materialul de refacere coronară.

Fibra de sticlă folosită în stomatologie este considerată a fi un material extrem de biocompatibil, cu o elasticitate asemănătoare cu cea a rădăcinii naturale. La instalarea pivotului, nu există un răspuns imun, astfel încât un dinte parțial distrus își restabilește rapid funcționalitatea.


Pivotul din fibră de sticlă: principalele caracteristici

Pivotul din fibră de sticlă nu este solid și monolitic, ci este realizat din mai multe fibre, care sunt plasate în plan orizontal de-a lungul axei principale. Acest lucru asigură flexibilitate și o distribuție uniformă a sarcinii în timpul masticației. Odată introdus în canal, pivotul nu creează nicio senzație de disconfort.

Pivotul din fibră de sticlă este cunoscut pentru durabilitatea sa. Este elastic și imită bine proprietățile naturale ale rădăcinii și dentinei. După protezare, pacientul nu simte nicio diferență între dinții sănătoși și cei care au fost ramforsați cu pivoți.

Alte beneficii:

  • sarcina pe canalul dentar este minimă, ceea ce reduce semnificativ riscul unor posibile complicații (ex. fracturi radiculare);
  • aplicarea este rapidă și atraumatică;
  • materialul nu se corodează în timp;


Fibra de sticlă este inertă din punct de vedere chimic și rămâne invizibilă printr-o obturație sau sub o coroană dentară.

O altă caracteristică a pivotului este posibilitatea de a fi îndepărtat. Spre deosebire de un implant dentar, acesta poate fi ușor îndepărtat, iar dintele poate fi reconstruit cu un nou pivot din fibră de sticlă.

CITEȘTE ȘI  Cum se face detartrajul cu ultrasunete?


Aplicarea pivoților din fibră de sticlă

Folosirea unui pivot din fibră de sticlă face posibilă conservarea rădăcinii, chiar și în cazurile în care cea mai mare parte a coroanei dentare a fost distrusă. Pivotul dentar este un tip de restaurare mai accesibil și mai acceptabil pentru mulți pacienți decât inserarea implanturilor dentare.

Pentru aplicarea unui pivot de fibra de sticlă, se realizează în prealabil tratamentul endodontic, după care, partea coronară a canalului radicular se prelucrează cu o freză care are aceeași formă cu pivotul ce urmează a fi folosit. Pivotul este fixat în interiorul rădăcinii prin cimentare.

Indicații de utilizare:

  • atunci când se restaurează coroana dentară folosind materiale compozite, pentru a da o rezistență în plus obturației;
  • când este distrusă mare parte din coroană dentară și nu poate fi creat un bont suficient de rezistent ca să susțină o coroană protetică;
  • dacă pacientul este alergic la metal.


Nu se poate folosi un pivot dentar dacă există o infecție la vârful rădăcinii. Este necesară efectuarea în prealabil a unui retratament de canal. De asemenea, nu se poate instala un pivot din fibră de sticlă dacă pereții dintelui sunt prea deteriorați. 


Implant dentar sau pivot: care este diferența?

Care este diferența dintre un implant dentar și un pivot? Este o întrebare frecvent adresată medicilor dentiști. Multe persoane cred în mod eronat că diferența dintre cele două constă doar în tipurile de materiale din care sunt confecționate. De fapt, acestea sunt metode de tratament total diferite, a căror principală diferență este metoda de instalare.

Pentru a folosi un pivot dentar este obligatoriu să avem o rădăcină dentară prezentă și integră, deoarece pivotul este fixat în aceasta. Pivotul dentar nu ia contact cu osul din jurul rădăcinii și nu necesită o intervenție chirurgicală pentru a fi aplicat. Deci, se poate considera că tratamentul cu pivot dentar este un tratament conservator întrucât se optează pentru păstrarea rădăcinii dentare cât mai mult timp pe arcadă. 

CITEȘTE ȘI  Retratamentul de canal. Când este necesar și cum se efectuează.

Implantul dentar, în schimb, este în sine un înlocuitor pentru rădăcina dentară. Practic, pentru a putea insera un implant, dintele (rădăcina) trebuie să fie extras sau lipsește deja de pe arcadă. Implantul dentar se inseră direct în osul maxilar printr-o intervenție chirurgicală, și va susține viitoarea coroană protetică.

Call Now Button