Care este diferența dintre un pivot și un implant dentar? Ce variantă de tratament este mai bună?

Atât pivoții, cât și implanturile au același scop: restaurarea estetică și funcțională a dinților. Cu toate acestea, indicațiile și modul de utilizare a acestor două metode de tratament sunt foarte diferite.


Ce este un pivot dentar?

Pivotul dentar poate fi folosit doar în cazul în care coroana dintelui este deteriorată, iar rădăcina sa nu este afectată. Pivotul este în esență o tijă ce servește drept suport și atașament pentru viitoarea restaurare protetică. Are o porțiune ce se ancorează în interiorul canalului radicular (rădăcina dintelui) și o porțiune coronară ce reface partea distrusă a coroanei naturale.

Principala diferență dintre un implant și un pivot este metoda de atașare. Pivotul se montează în rădăcina dintelui, care trebuie să fie intactă și neafectată de vreo infecție. În absența rădăcinii dentare această metodă de tratament nu poate fi aplicată.

Pivoții dentari pot fi fabricați in laboratorul de tehnică dentară pe baza unei amprente individuale sau pot fi prefabricați. De asemenea, pot fi realizați din diverse materile, precum diverse metale sau aliaje metalice, fibră de carbon, fibra de sticlă etc.

Înainte de instalarea pivoților, se efectuează obligatoriu un tratament endodontic după care canalul este preparat cu freze speciale care îi conferă forma interioară potrivită. Pivotul este apoi ancorat permanent în radăcină prin cimentare sau înșurubare. Porțiunea coronară este apoi preparată pentru a obține un bont protetic, pe care se cimentează coroana protetică.

Pivotul dentar este o metodă de tratament care permite conservarea dintelui natural, se realizează într-un timp relativ scurt și are un cost semnificativ mai redus decât un implant dentar. Cu toate acestea, indicațiile de instalare trebuie temeinic respectate. Un pivot utilizat în mod necorespunzător, poate duce la fracturarea rădăcinii dentare, la resorbție osoasă sau chiar la infecții dentare.


Ce sunt implanturile dentare?

Implantul dentar este conceput pentru a înlocui în totalitate rădăcina unui dinte lipsă și, prin urmare, utilizarea acestuia este o operație mult mai complexă. Implantul este inserat direct în osul maxilar, iar dacă pivotul este o structură auxiliară, atunci implantul este suportul principal pentru viitoarea coroană.

Un implant este plasat numai atunci când nu este posibilă salvarea rădăcinii dintelui. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de specialiști consideră că păstrarea rădăcinii și refacerea coroanei cu ajutorul unui pivot nu mai este o procedură de actualitate, în contextul dezvoltării implantologiei moderne. Acest considerent se bazează pe argumentul că pivotul dentar antrenează frecvent pierdere osoasă și provoacă în cele din urmă pierderea dintelui, în timp ce tratamentul cu implanturi dentare este o procedură cu un grad tot mai ridicat de siguranță, care combate atrofia osoasă. 

Tratamentul cu implanturi dentare prezintă propriul set de indicații, precum și un cost mai ridicat. Însă, în condițiile în care manopera este efectuată în mod corect, iar pacientul urmează îndeaprope indicațiile medicului, poate fi un tratament pe viață.


Se poate pune un pivot într-un implant?

Nu, pivotul dentar poate fi aplicat doar în rădăcina unui dinte natural. Implanturile dentare au propriile piese protetice, numite bonturi protetice, special concepute pentru a se atașa etanș la implant și pentru a susține viitoarea lucrare protetică.