Inhalosedarea: în ce constă, avantaje, indicații și contraindicații

Cuprins

Nu este un secret faptul că, pentru mulți oameni, simpla vizită la medicul dentist provoacă anxietate și, uneori, chiar frică. Iar a petrece mai mult timp pe scaunul stomatologic este o sarcină dificilă. Pentru a ajuta pacienții să uite de frici si se simtă confortabil pe tot parcursul tratamentului, clinica noastră folosește inhalosedarea.


Ce este inhalosedarea și cât de sigură este?

Inhalosedarea este o metodă modernă, eficientă, complet sigură pentru inlatura tensiunea musculara și emoționala la un pacient. Starea de conștiență a pacientului este redusă prin inhalarea unei mixturi gazoase de protoxid de azot și oxigen. Amestecul celor două gaze este realizat de un aparat special conceput doar pentru acest scop, și ajunge la pacient cu ajutorul unei măști speciale ce se aplică pe nas.

Clinica noastră utilizează un aparat de inhalosedare de ultimă generație de la prestigioasa firmă TehnoGas, aparat ce face imposibilă supradozarea. Dispozitivul nu permite depășirea concentrației maxime admise. Deci, siguranța pacienților noștrii este pe deplin asigurată.

Protoxidul de azot provoacă o senzație de amețeală și veselie (de unde și numele – „funny gas”), și ușoară somnolență. Protoxidul de azot nu irită căile respiratorii. Dizolvat în plasma sanguină protoxidul de azot practic nu se modifică, nu este metabolizat și nu se leagă de hemoglobină. După încheierea tratamentului, acesta este excretat rapid (în decurs de 5-10) prin căile respiratorii într-o formă nemodificată.

Inhalosedarea provoacă o stare de calm și relaxare, si permite pacientului să se relaxeze fizic și emoțional în timpul oricărei intervenții medicale, care poate fi neplăcută sau de lungă durată. Procedura permite pacientului să rămână pe scaun mai mult timp și îi permite medicului să efectueze tratamente complexe, într-o singură ședință.

Inhalosedarea este utilizată atât în ​​stomatologia pediatrică, cât și în cazul adulților.

CITEȘTE ȘI  Ce este endodontia si ce boli dentare trateaza?


Cum decurge procedura?

Pe nasul pacientului se pune o mască specială, prin care se furnizează amestecul de gaze. În primele momente de la începutul procedurii, pacientul inhalează 100% oxigen, la care se adaugă treptat protoxid de azot. De obicei, pacientul reacționează optim la raportul de gaze de 70% oxigen și 30% protoxid de azot; cu toate acestea, uneori acest raport poate varia în funcție de caracteristicile individuale ale organismului. 

În timpul tratamentului, pacientul rămâne pe deplin conștient, păstrează toate reflexele naturale, respiră normal, medicul menține dialogul cu el pe tot parcursul tratamentului.

La finalul tratamentului, concentrația de protoxid de azot se scade treptat și, respectiv, oxigenul crește la 100%. Protoxidul de azot este îndepărtat în 5-10 minute de la inhalarea oxigenului pur, ceea ce face ca tehnologia inhalosedării să fie sigură pentru pacienții de orice vârstă.

În întreaga istorie a utilizării sale, care este de aproximativ 150 de ani, protoxidul de azot s-a dovedit a fi cea mai simplă și mai sigură metodă de sedare. Automatizarea completă a echipamentelor moderne face ca procedura să fie și mai fiabilă.


Avantajele tratamentului cu inhalosedare

Acțiune foarte rapidă – în 2-3 minute.
– Posibilitatea de a modifica profunzimea sedării în cursul tratamentului, atât creșterea, cât și scăderea acesteia – schimbările de stare apar instantaneu.
Fără efect de „mahmureală”: gazul este excretat din corp la câteva minute după îndepărtarea măștii. Veți putea conduce mașina imediat.
– În cazul unor proceduri la nivelul gingiei, protoxidul de azot poate fi utilizat în locul anesteziei locale.
Nu dăunează corpului.
Nu provoacă dependență.
– Este o procedură complet sigură, deoarece nu provoacă efecte secundare și reacții alergice.
– Protoxidul de azot este excretat rapid și ușor din organism.

CITEȘTE ȘI  Tratamentul cariei dentare


Indicațiile și contraindicațiile inhalosedării dentare

Inhalosedarea este recomandată copiilor, persoanelor cu „frică de dentist” și tuturor celor care doresc să se relaxeze cât mai mult în timpul unei intervenții stomatologice. 

Utilizarea inhalosedării este recomandată în situații, precum:

– teamă de procedurile stomatologice;
– anxietate puternică;
– astm bronșic – dispare stresul ce poate declanșa o criză;
– pacienți cu reflex de vomă exagerat;
– pacienți cu boli psihice;
– copii;
– pacienți cu epilepsie – protoxidul de azot are efecte anticonvulsivante;
– pacienți la care anestezia locală nu poate fi aplicată sau la care aceasta nu se instalează complet;
– tratamente de lungă durată ce trebuie terminate într-o singură ședință;
– tratamente laborioase, traumatice, precum intervenții chirurgicale.

 

Contraindicațiile pentru utilizarea inhalosedării sunt:

– boli ORL și boli ale tractului respirator, care complică permeabilitatea căilor respiratorii și/sau nu fac posibilă utilizarea unei măști;
– boli cardiace majore;
– congestie nazală persistentă sau obstrucție;
– deficit de vitamina B12 sau anemie megaloblastică;
– persoane cu accident vascular cerebral în antecedente;
– persoane ce au suferit intervenții chirurgicale oculare în ultimele 3 luni;
– retinopatie diabetică;
– tulburări emoționale severe, lipsă de discernământ;
– tulburări ale tractului digestiv – greață, vărsături, diaree, stomac plin;
– exacerbarea unor boli cronice;
– infecții virale și bacteriene acute;
– copii cu vârsta sub 3 ani;
– sarcină și perioada de alăptare;
– dependență de alcool, dependență de droguri;
– cancer.


Câteva recomandări înainte de procedură

Înainte de tratamentul cu inhalosedare ar trebui să țineți cont de următoarele recomandări:

CITEȘTE ȘI  Tratamentul cariilor la microscop. Plombe la microscop.

– trebuie să limitați consumul de alimente înainte de tratament (este suficientă o gustare ușoară), deoarece stomacul plin poate provoca amețeli sau greață ușoară;
– medicul dentist trebuie avertizat cu privire la bolile respiratorii sau alte afecțiuni, dacă există, deoarece acestea pot interfera cu efectul sedativ.

Call Now Button