Coroanele temporare se folosesc după șlefuirea dinților și înainte de a face o lucrare protetică permanentă în laboratorul dentar.

După prepararea dinților care vor susține viitoarea lucrare, aceștia trebuie protejați de posibile traumatisme și/sau infecții. În plus, pacientul trebuie să poată mânca și zâmbi fără probleme până la finalizarea lucrării finale. Pentru aceasta, este plasată o coroană sau o punte temporară.

Instalarea coroanelor temporare este considerată o etapă separată a protezării.


Caracteristicile coroanelor temporare

– Coroanele temporare protejează dentina și pulpa dentară (în cazul în care dinții rămân vitali) de contactul cu saliva, pătrunderea bacteriilor, și de traumatisme mecanice. Dintele șlefuit este acoperit pentru a face tratamentul mai confortabil, astfel încât să nu deranjeze pacientul.

– Ajută la menținerea formei corecte a marginii gingivale. Dacă golul nu este umplut, țesutul moale poate începe să crească. Plasarea lucrării permanente va deveni imposibilă fără manipulări suplimentare.

– Coroanele temporare ajută la menținerea structurii corecte a dentiției.

– Mențin funcția masticatorie și dicția normale. Coroanele temporare sunt de scurtă durată, dar suficient de puternice pentru a permite mușcarea și mestecarea alimentelor. Însă, ele nu trebuie suprasolicitate.

– O coroană temporară are același ”design” cu al coroanei permanente. Folosind-o, pacientul se obișnuiește treptat cu dintele restaurat. Nu este necesară nicio adaptare suplimentară după instalarea coroanei permanente.

– Coroanele temporare sunt concepute pentru o durată scurtă de timp. În câteva săptămâni ele încep să se întunece, devin aspre, se abrazează și se pot chiar fractura. Cel mai bine este să le utilizați pentru o perioadă minimă de timp.


Cum și din ce materiale sunt realizate coroanele temporare?

O coroana temporară se poate realiza direct în cabinetul stomatologic sau la laborator.

Fabricarea directă este mai rapidă, și se realizează direct în cabinetul dentar imediat după prepararea dinților. Astfel de coroane nu sunt la fel de „reușite” ca formă și textură ca cele realizate în laborator.

La laborator realizarea coroanei va dura 1-2 zile. După prepararea dinților, se ia o amprentă pe baza căruia tehnicianul dentar va proiecta și fabrica coroanele temporare. Avantajele acestei metode sunt precizia crescută, estetica superioară, și distribuția mai echilibrată a forțelor masticatorii.

Coroanele temporare sunt realizate din material acrilic sau din material compozit.

Material acrilic (acrilat). Coroanele acrilice au o estetică bună și rezistă bine la sarcina masticatorie, dar se abrazează rapid. În câteva săptămâni, materialul polimeric începe să absoarbă coloranții, suprafața sa se estompează, culoarea se poate schimba.

Materiale compozite. Arată mai bine decât acrilatul, suprafața este lustruită și mai ușor de curățat. Acest lucru este important pentru a elimina toată placa și a nu provoca inflamații gingivale. Materialele compozite rezistă bine la sarcinile ocluzale.

Materialul este ales de medicul dentist. El va ține cont de cât timp ar trebui să dureze structura, cât de importantă este estetica, care sunt cerințele pentru rezistența chimică, rezistența mecanică, etc.


Când sunt indicate coroanele temporare?

– pe dinții naturali. Lucrarea temporară este plasată peste dinții șlefuiți, protejându-i de infecții și traumatisme. Se menține intactă mușcătura, astfel are loc transmiterea echilibrată a forțelor ocluzale pe rădăcinile dentare și pe țesutul osos, ceea ce previne resorbția osoasă și retracția gingiilor.

– pe implanturile dentare. O coroană temporară poate fi plasată pe implantul dentar folosind un bont protetic, în timpul perioadei de osteointegrare sau după finalizarea acesteia în timp ce coroana permanentă este fabricată. Se folosește pentru păstrarea esteticii dentiției, pentru a „închide” gingia, și pentru a proteja împotriva infecțiilor și inflamațiilor.

Medicii noștri folosesc coroane temporare din materiale sigure, hipoalergenice și igienice. Utilizarea lor crește nivelul de siguranță și confort pentru pacient în toate etapele protezării.