Hepatitele sunt un grup de boli infecțioase ce afectează ficatul. Cele mai grave forme sunt considerate hepatitele B și C. În stadiile inițiale, acestea sunt asimptomatice și pot să nu se manifeste în niciun fel dacă pacientul duce un stil de viață sănătos, și nu se confruntă cu alte infecții virale.

Una dintre principalele consecințe ale hepatitei este sângerarea crescută pe fondul deficienței de proteine. Foarte des, hepatita C se manifestă prin apariția de ulcere și afte pe mucoase, iar în cazul rănilor, sângerarea durează mult timp și se oprește greu. Acest aspect este foarte important atunci când se ia în considerare o intervenție chirurgicală.

Hepatita poate provoca următoarele complicații în cazul tratamentului cu implanturi dentare:
– slăbește sistemul imunitar – corpul pacientului își pierde rezistența la infecții, ceea ce complică procesul de acceptare a implanturilor dentare;
– perturbă circulația sângelui – procesul de vindecare se îngreunează;
– încetinește regenerarea țesuturilor – se prelungește perioada de osteointegrare a implantului;
– modifică densitatea osoasă – crește riscul respingerii implanturilor dentare;
grefele de os se integrează mai lent și au un risc mai ridicat de nereușită decât la un pacient complet sănătos.

Ca și în cazul diabetului zaharat, intervenția de implant dentar la pacienții cu hepatită este posibilă, dar are unele limitări. Nu toate tipurile și nu toate etapele bolii permit o intervenție chirurgicală sigură. De asemenea, intervenția chirurgicală nu se efectuează pe fondul terapiei antiinflamatorii.


Recomandări pentru persoanele cu hepatită

Înainte de a decide asupra unei intervenții chirurgicale, trebuie să vă consultați cu un specialist și să cântăriți argumentele pro și contra. Pacientul trebuie să fie conștient de riscurile și probabilitatea complicațiilor. Dacă se ia decizia inserării implanturilor dentare, este necesară o examinare atentă a pacientului, iar pacientul la rândul său trebuie să respecte toate recomandările medicului.

– înainte de intervenția de implant dentar, este necesară efectuarea de analize de sânge,
– trebuie consultat un terapeut, mai ales în cazul unor abateri mari ale rezultatelor testelor de la normal. În plus, împreună cu medicul generalist, se ia o decizie cu privire la ce medicamente, antibiotice poate lua pacientul după operație,
tratamentul cu implanturi dentare nu este recomandat a fi combinat cu terapia antivirală, deoarece corpul pacientului este slăbit și este posibil să nu accepte implantul,
– inserarea implanturilor este posibilă numai în stadiul de remisie a bolii; în forma acută a bolii, intervenția chirurgicală nu este de dorit.

Deci, hepatita nu este o contraindicație absolută pentru implantul dentar și medicii nu trebuie să refuze să trateze pacienții cu acest diagnostic. Doar că trebuie respectate măsurile sporite de sterilizare a instrumentelor folosite atât înainte, cât și după operație. Și pacientul însuși trebuie să fie conștient de existența posibilelor riscuri, să-și evalueze în mod adecvat starea de sănătate și să monitorizeze organismul după operație – să acorde atenție igienei orale, să respecte strict terapia medicamentoasă (să ia medicamentele prescrise) și să nu creeze condiții pentru progresia ulterioară a hepatitei. O deteriorare a sănătății poate duce la inflamarea țesuturilor din jurul implantului și, ca urmare, la respingerea sa.


Implant dentar sau tratament protetic?

În general, implantul dentar este o opțiune de tratament mai avantajoasă, atât din punct de vedere financiar (pe termen lung), cât si din punct de vedere estetic și funcțional. Pentru pacienții cu hepatită, acest lucru nu face excepție. Cu toate acestea, atunci când decideți să alegeți tratamentul cu implanturi dentare ca restaurare a dinților, este necesar să evaluați cu seriozitate starea de sănătate. În ceea ce privește riscurile, lucrările protetice pe dinți naturali sunt desigur mai sigure. Dar implantul dentar este mai plăcut din punct de vedere estetic și mai durabil!