Guma de mestecat este un produs extrem de controversat. Disputele pro și contra gumei de mestecat au luat naștere încă de la apariția sa.

Reclamele spun că guma de mestecat este bună pentru dinți, ajută la prevenirea cariilor și chiar albește smalțul dinților. Dar mulți medici susțin contrariul.

Dezbaterea în jurul gumei de mestecat nu este nefondată. Dar adevărul este că nimeni nu greșește – guma de mestecat poate face atât bine, cât și rău.


Dezavantajele gumei de mestecat

Să începem cu efectele negative ale gumei:

– Sucul gastric care este eliberat în timpul mestecării poate fi dăunător dacă mestecați gumă pe stomacul gol.
– Mestecarea prelungită a gumei de mestecat obosește maxilarele și poate duce la suprasolicitarea mușchilor masticatori și la modificări dureroase ale articulației temporomandibulare.
– Prin utilizarea frecventă a gumei de mestecat, glandele salivare, care produc salivă, devin suprasolicitate. Dacă mestecați în mod constant gumă de mestecat, atunci în timp, compoziția salivei se va schimba, gura devine mai uscată, apare disconfort la mestecarea alimentelor și înghițire.
– Compoziția gumei de mestecat conține adesea componente dăunătoare precum coloranții E171, E129, E132, stabilizatorii gustativi E414, E422, antioxidantul E321, emulgatorul E322 și altele. Acestea au un efect negativ asupra dinților, sistemului digestiv, și vaselor de sânge.
– În cazul persoanelor care suferă de boală parodontală și/sau mobilitate dentară, guma de mestecat pune un stres mecanic suplimentar pe dinții deja slăbiți.

Este, de asemenea, un mit presupunerea că guma de mestecat albește dinții. Există gume de mestecat cu particule abrazive – ele, conform sloganurilor publicitare, albesc dinții. De fapt, substanțele abrazive din gumă nu sunt suficiente pentru a schimba culoarea smalțului.

Datorită structurii sale, guma de mestecat colectează resturile alimentare de pe suprafața dinților, prevenind astfel formarea plăcii – principala cauză a cariilor dentare. Cu toate acestea, cel mai adesea cariile se formează între dinți pe suprafețele de contact – în spațiile interdentare. În acest caz, guma de mestecat este complet inutilă. Clătirea cu apă simplă va fi mai benefică.


Avantajele gumei de mestecat

Nu trebuie însa să renunți cu totul la guma de mestecat – are și proprietăți benefice. Este de dorit totuși să limitezi timpul utilizării sale.

Principalul avantaj al gumei de mestecat este compensarea unei sarcinii masticatorii insuficientă. În procesul de evoluție, umanitatea trece treptat la mâncare mai moale. Acest proces ni se pare firesc. Dar corpul nu are întotdeauna timp să se adapteze la schimbările de stil de viață. În absența stimulării masticatorii eficiente, procesele metabolice din țesuturi încetinesc. Guma de mestecat ajută la stimularea circulației sanguine la nivel gingival și la masarea gingiilor.

Totodată, guma de mestecat inhibă formarea placii bacteriene prin îndepărtarea resturilor alimentare, și previne depunerea tartrului dentar în catități crescute deoarece provocă desprinderea acestuia de pe suprafețele dentare.

Alte beneficii ale gumei de mestecat includ:

– Elimină respirația urât mirositoare și împrospătează respirația.
– În timpul folosirii gumei de mestecat se secretă mai multă salivă, care are proprietăți precum normalizarea echilibrului acido-bazic. Astfel, guma de mestecat ajută la neutralizarea acidului nociv pentru dinți, care apare în timpul meselor. Cu toate acestea, acest efect apare dacă guma de mestecat nu conține zahăr.
– Reduce riscul de dezvoltare a cariilor dentare prin îndepărtarea resturilor alimentare.
– Mestecarea gumei stimulează secreția de suc gastric, în urma căreia digestia în stomac este îmbunătățită și senzația de supraalimentare este redusă.


Cum să mesteci guma de mestecat corect și eficient?

Pentru ca guma de mestecat să aducă numai beneficii, trebuie să respectați câteva reguli simple:

– Guma de mestecat trebuie consumată numai după mese. Folosiți guma de mestecat în scopul propus – pentru a îndepărta resturile alimentare. Nu mestecați niciodată gumă pe stomacul gol.
– Timpul de mestecat nu trebuie să depășească 7-9 minute.
– Este important să mestecați guma pe ambele părți ale maxilarului pentru a distribui forțele masticatorii cât mai uniform posibil între mușchii masticatori. Sarcina pe articulație va fi, de asemenea, mai uniformă.
– Alegeți gumele de mestecat ce conțin sorbitol sau xilitol. Îndulcitorii din guma de mestecat sunt împărțiți în monozaharide (glucoză și fructoză) și alcooli zaharici (sorbitol și xilitol). Bacteriile din cavitatea bucală se hrănesc în mod activ cu monozaharide, formând un acid care contribuie la distrugerea smalțului. Xilitolul și sorbitolul nu hrănesc bacteriile – sunt sigure pentru dinți.

Nu uitați că guma de mestecat, deși ajută la menținerea igienei bucale, nu înlocuiește în niciun caz periajul clasic al dinților dimineața și seara.


Câteva date istorice despre guma de mestecat

Istoria gumei de mestecat datează din timpurile preistorice. Arheologii au găsit în Europa de Nord bucăți de rășină cu amprente ale dinților umani, care datează din mileniul 7-2 î.Hr.

Reprezentanții a aproape toate civilizațiile preistorice au folosit acest produs într-un scop sau altul. De exemplu, indienii Maya mestecau cauciuc natural, iar în America de Nord, aborigenii locali au folosit rășina coniferelor pentru același lucru.

Vechii greci, observând că mestecarea substanțelor organice insolubile în salivă ajută la curățarea dinților și împrospătarea respirației, au început să mestece rășina arborelui mastic și ceară.

Istoria reală a gumei de mestecat începe pe 23 septembrie 1848, când a apărut prima fabrică din lume pentru producția sa. Fondatorul fabricii, John Curtis, a adăugat rășină de conifere și arome populare amestecului de mestecat. 

La 5 iunie 1869, un dentist din Ohio a brevetat rețeta sa proprie de gumă de mestecat.