Fațeta dentară este o opțiune de tratament protetic relativ nouă. Prin urmare, optarea pentru un astfel de tratament ridică multe întrebări din partea pacienților.


Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt niște fâșii subțiri de material care acoperă partea exterioară, vizibilă a dintelui.


Pentru ce sunt necesare?

Fațetele vă permit să dați dinților forma, culoarea și dimensiunea dorită. Cu ajutorul lor, puteți ascunde mici defecte de mușcătură, golurile dintre dinți, dinții ciobiți sau îngălbeniți. Pur și simplu, creați zâmbetul perfect de Hollywood.


Din ce materiale sunt realizate fațetele?

Există două tipuri de fațete: din ceramică și din compozit. Fațetele ceramice se disting printr-o durată lungă de viață și aspectul cel mai natural.

Materialul compozit este o opțiune pentru o perioadă scurtă de timp. Fațetele din compozit sunt inferioare din punct de vedere estetic. Mai devreme sau mai târziu, ele se desprind, își schimbă culoarea, sau se fisurează.


Sunt durabile?

Fațetele dentare sunt foarte rezistente. Cele confecționate din ceramică arată impecabil și au o durată de viață îndelungată. Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați supraîncărcarea lor masticatorie.


Cum sunt instalate fațetele?

Se ia o amprentă a dinților care se trimite la laborator. Tehnicianul dentar creează un model al viitoarelor fațete și le trimite la clinică, unde aspectul lor este convenit cu pacientul. După ce sunt luate în considerare toate dorințele, medicul începe prepararea dinților. Pentru a atașa o fațetă este necesară șlefuirea unui strat subțire (cca. 0.5 mm) din fața vizibilă a dintelui. Până vor fi gata  fațetele permanente, vom instala unele temporare din compozit. La următoarea vizită, părăsiți clinica cu un zâmbet perfect!


În ce fel diferă fațetele față de coroane?

O fațetă este o placă care acoperă doar partea din față a dinților. Fațetele sunt indicate doar pentru a corecta imperfecțiunile estetice. Coroana acoperă dintele din toate părțile, restabilind nu numai aspectul, ci și funcționalitatea sa. Deci, pentru a acoperi un dinte cu o coroană, acesta este șlefuit de jur împrejur cu pană la 1.5-2 mm.


Care este cea mai bună alegere: o fațetă sau o coroană?

Depinde de scopul tratamentului. Coroana este indicată pentru defectele funcționale ale dintelui, când acesta prezintă o distrucție substanțială a coroanei naturale sau când trebuie sa suporte forțe masticatorii crescute. Un alt scop al coroanei este acoperirea implantului, care înlocuiește dintele pierdut.

Dacă doriți doar să vă îmbunătățiți aspectul zâmbetului, atunci fațetele sunt o opțiune excelentă.


Poate fi corectată mușcătura cu ajutorul fațetelor?

Fațetele pot corecta vizual doar imperfecțiunile. Nu au niciun efect asupra funcționalității dinților. De regulă, instalarea fațetelor este aleasă în cazul defectelor minore ale dinților. Nu toată lumea este pregătită să poarte aparate dentare pentru a corecta mici defecte de poziție.


Se pot pune fațete la copii?

Fațetele sunt plasate numai pe dinți definitivi. Vârsta recomandată pentru instalare este începând cu 18 ani. În acest moment, mușcătura unei persoane este complet formată. Sunt posibile și excepții – consultați medicul dentist, acesta vă va spune ce să faceți într-un anumit caz.


Vor fi fațetele vizibile pe dinții mei?

Stomatologia modernă se străduiește să obțină naturalețe, iar fațetele ceramice nu se pot distinge de dinții naturali.


Cum alegeți forma și culoarea fațetei?

Medicul dentist și tehnicianul dentar ascultă dorințele pacientului. Și dacă nu sunteți sigur că puteți face alegerea corectă, aveți încredere în medic: experiența sa vă va ajuta să alegeți forma și culoarea care vi se potrivește.


Care este durata de viață a unei fațete?

Fațetele ceramice vor dura 10 ani sau mai mult. Cele din compozit necesită corectare la fiecare 2-3 ani.


Cum avem grijă de fațete?

Fațetele nu necesită îngrijire specială! La fel ca și în cazul dinților naturali, este indicat să vă periați de două ori pe zi și să vizitați periodic medicul dentist.⠀


Există contraindicații pentru instalarea fațetelor?

Este important să înțelegem că instalarea fațetelor este o procedură estetică care nu afectează în niciun fel funcționalitatea dintelui. Prin urmare, fațetele nu sunt instalate pe dinții grav deteriorați – în acest caz, coroanele vor fi cea mai bună soluție.

Bruxismul sever este, de asemenea, o contraindicație. În cazul unei patologii ușoare, se pot instala fațete.


Fațetele au un scop funcțional?

Fațetele sunt un tratament estetic. Ele sunt create doar pentru a vă face zâmbetul impecabil.


Trebuie să respect restricțiile alimentare?

Nu trebuie să vă schimbați obiceiurile prea mult. Trebuie însă să avem atenție la consumul de alimente dure, precum bomboane, coji de nuci, morcovi etc.


Cum se realizează fixarea fațetelor?

Fațeta este lipită de dinte cu un material adeziv. Acest ciment a ajuns în stomatologie din industria aeronavelor. Inginerii aveau o sarcină: să ușureze cât mai mult posibil aeronava. Și în loc de șuruburi, au început să folosească adeziv.

Deci nu trebuie să vă faceți griji – fațeta cu siguranță nu se va desprinde!


Sunt șlefuiți dinții înainte de instalarea fațetelor?

Da. Șlefuirea se realizează doar la nivelul smalțului, nu și în straturile mai profunde. În locul smalțului natural, se pune smalț artificial care, spre deosebire de cel natural, nu se va deteriora.


Notă

Fațetele ceramice E-MAX sunt combinația optimă de preț, calitate, rezistență și estetică. Fațetele E-MAX sunt fabricate din ceramică cu silicat de litiu.

Datorită metodei speciale de creare a fațetelor ceramice – arderea la cuptor sub presiune – aceste fațete nu au pori în structură.

Principala caracteristică a fațetelor E-MAX este durabilitatea crescută a acestora. Ele pot rezista la sarcini masticatorii puternice.