Programează-te

Fațetele dentare

Fațetele dentare sunt foițe subțiri de ceramică care acoperă suprafața exterioară a dinților. Acestea sunt unul dintre cele mai rapide, confortabile moduri de a obține un zâmbet perfect.

Fațetele ceramice sunt rezistente, durabile și concepute pentru a imita întocmai dinții naturali.

Spre deosebire de coroane, care acoperă întregul dinte, fațetele necesită o îndepărtare mai mica a smalțului, astfel încât cea mai mare parte a structurii  dentare rămâne intactă. În loc să înlocuiască întregul dinte, o fațetă oferă dintelui o ”față nouă”. Deoarece sunt minim invazive, fațetele sunt cele mai conservatoare restaurări dentare.

Obținerea unei fațete necesită cel puțin două ședințe. La prima ședință, se prepară dintele. După 1-2 săptămâni, fațeta se fixează permanent pe dinte.

DE RETINUT! Trebuie de reținut faptul că îndepărtarea oricărei structuri dentare, inclusiv a smalțului, este permanentă. Astfel, medicul dentist poate sugera alte forme alternative de tratament în cazul în care dinții dvs sunt funcționali și estetic adecvați.

Când apelăm la fațete dentare?

Majoritatea fațetelor sunt destinate îmbunătățirii aspectului. Ele pot modifica lungimea, dimensiunea, forma și culoarea unui dinte. Astfel, sunt recomandate în următoarele situații:

  • dinți cu colorații din cauza consumului excesiv de fluor, fumatului,  antibioticelor, etc. Fațetele pot acoperi aceste probleme, în special în cazurile în care colorația este ireversibilă.
  • dinți ciobiți, inegali, nealiniați (atunci când aceste defecte sunt minore)
  • dinți cu defecte de smalț
  • atunci când albirea nu oferă rezultatele dorite
  • atunci când există spații între dinți
  • dinți de diferite nuanțe
  • dinți fisurați

Care sunt avantajele fațetelor dentare?

  • rezultate naturale. Fațetele ceramice conferă un aspect natural dinților. Acestea imită foarte bine proprietățile smalțului.
  • material foarte rezistent. Fațetele dentare sunt o soluție de lungă durată. În cazul în care au fost executate corect de către medicul dentist și bine îngrijite de pacient, fațetele pot dura 10-15 ani.
  • se potrivesc perfect cu ceilalți dinți din gură. Culoarea și textura fațetelor de ceramică pot fi realizate astfel încât să nu difere de dinții naturali.
  • corectează o multitudine de defecte. Fațetele ceramice pot îmbunătăți forma, culoarea și poziția dinților, simultan.
  • sunt cele mai conservatoare restaurări. Fațetele dentare necesită o preparație minimă a structurii dintelui spre deosebire de coroane, oferind o alternativă conservatoare.
  • fațetele dentare pot fi utilizate în combinație cu alte tratamente dentare, precum coroane, punți, impanturi dentare, albirea dinților.
  • se realizează rapid
  • fațetele dentare nu se colorează. Ceramica rezistă foarte bine petelor de cafea, ceai, fumat, etc.

Care este durata de viață a fațetelor dentare?

Dacă sunt îngrijite corect, fațetele pot dura 10-15 ani, adesea chiar mai mult.

Este important să avem o igienă orală adecvată, să vizităm regulat medicul dentist, iar fațetele vor dura mult timp.

Fațetele ceramice sunt rezistente, durabile și concepute pentru a imita întocmai dinții naturali. Dar nu sunt indistructibile. De aceea, este foarte important să renunțăm la obiceiurile vicioase care dăunează și dinților naturali, precum deschiderea pachetelor cu dinții, rosul unghiilor, spargerea cuburilor de gheață, roaderea stilourilor, etc. Este important să evităm alimentele foarte dure, sau să le mâncăm folosind dinții laterali și nu cei din față.

Întrebări frecvente despre fațetele dentare

+Fațetele pot cădea?
Da. Acest lucru se poate datora mai multor cauze. Dacă fațeta este veche, se poate slabi și desprinde. De asemena, este posibil ca o fațetă ceramică să nu fie lipită corespunzător.
Fațetele pot cădea în momentul în care mâncați ceva foarte dur, sau spargeți cu dinții ceva dur.
Fațetele sunt puternice și nu ar trebui să se spargă ușor. Dar, dacă se dezlipesc și cad, contactați imediat medicul stomatolog. Dintele rămas descoperit poate provoca hipersensibilitate.
+Se pot colora fațetele de la cafea?
Nu. Spre deosebire de smalț, ceramica dentară nu este poroasă și nu se colorează, astfel încât băuturi precum vin, ceai sau cafea nu vor schimba culoarea fațetei.
+Fațetele pot fi albite?
Nu. Substanțele pentru albire sunt ineficiente în cazul ceramicii (precum și în cazul rășinii compozite). Dacă observați că fațetele dvs sunt colorate, contactați medicul stomatolog. Uneori fațetele se pot colora, în special de la fumat. Dar aceste colorații sunt doar niște pete de suprafață care se îndepărtează ușor la o ședință simplă de profilaxie la medic.
+Pot folosi ața dentară dacă am fațete?
Da, cu siguranță! Chiar dacă aveți sau nu fațete dentare, folosirea aței dentare face parte dîntr-o igienă orală bună.
+Care sunt contraindicațiile fațetelor?
Contraindicațiile pentru utilizarea fațetelor ceramice sunt asociate cu situații ocluzale nefavorabile, precum poziția incorectă a dinților, bruxism și alte afecțiuni parafunționale, precum și cantitatea insuficientă a smalțului, care poate garanta stabilitatea și o fixare bună a fațetelor.
Vârsta pacientului (în unele cazuri) poate fi considerată o contraindicație. În cazul adolescenților, medicii vor amâna procedura de restaurare a zâmbetului câțiva ani. Limita de vârstă inferioară recomandată pentru plasarea lucrărilor protetice este de 18 ani. Aceasta este vârsta când au trecut aproximativ 5 ani de la schimbarea tuturor dinților temporari. Acest timp ar trebui să fie suficient pentru formarea lor completă.