Programare Online

Fatete dentare

FAȚETE DENTARE

Fatetele dentare sunt foite subtiri de ceramica care acopera suprafata exterioara a dintilor. Acestea sunt unul dintre cele mai rapide, confortabile moduri de a obtine un zambet perfect.

Spre deosebire de coroane, care acopera intregul dinte, fatetele necesita o indepartare mai mica a smaltului, astfel incat cea mai mare parte a structurii originale a dintilor ramane intacta. In loc sa inlocuisca intregul dinte, o fateta ofera dintelui o ”fata noua”. Deoarece sunt minim invazive, fatetele sunt cele mai conservatoare restaurari dentare.

Obtinerea unei fatete necesita cel putin doua sedinte. La prima sedinta, dentistul prepara dintele. Dupa 1-2 saptamani, fateta se va fixa permanent pe dinte.

Trebuie de retinut faptul ca indepartarea oricarei structuri dentare, inclusiv smaltul, este permanenta. Astfel, medicul dentist poate sugera alte forme alternative de tratament in cazul in care dintii dvs sunt functionali si estetic adecvati.

Cand apelam la fatete dentare?

Majoritatea fatetelor sunt destinate imbunatatirii aspectului. Pot modifica lungimea, dimensiunea, forma si culoarea unui dinte. Astfel, sunt recomandate in urmatoarele situatii:

 • dintii cu coloratii in urma consumului excesiv de fluor, fumatului pe termen lung, coloratii din cauza antibioticilor, etc.; fatetele pot acoperi aceste probleme, in special in cazurile in care coloratia este ireversibila.
 • dintii ciobiti, inegali, nealiniati (atunci cand defectele sunt minore)
 • dintii cu defecte de smalt
 • atunci cand albirea nu da rezultate dorite
 • atunci cand exista spatii intre dinti
 • dinti de diferite culori
 • dinti fisurati

Care sunt avantajele fatetelor dentare?

 • rezultate naturale. Fatetele ceramice confera un aspect natural dintilor. Acestea imita foarte bine proprietatile smaltului.
 • material foarte rezistent. Fatetele dentare sunt o solutie de lunga durata. In cazul in care au fost executate corect de catre medicul dentist si bine ingrijite de pacient, fatetele pot dura 10-15 ani.
 • se potrivesc perfect cu ceilalti dinti din gura. Culoare si textura fatetelor de portelan pot fi facute pentru a nu se diferentia de dintii naturali
 • corecteaza o multitudine de defecte. Fatetele ceramice pot imbunatati forma, culoarea si pozitia dintilor, simultan.
 • sunt cele mai conservatoare restaurari. Fatetele necesita indepartarea structurii dintelui mai putin decat in cazul unei coroane, oferind o alternativa conservatoare.
 • fatetele dentare pot fi utilizate in combinatie cu alte tratamente dentare, precum coroane, punti, impanturi dentare, albirea dintilor.
 • se realizeaza rapid
 • sunt rezistente la pete. Ceramica rezista foarte bine petelor de cafea, ceai, fumat, etc, si pot arata la fel de bine ca in ziua in care au fost puse.

Care este durata de viata a fatetelor dentare?

Daca sunt ingrijite corect, fatetele pot dura 10-15 ani, adesea chiar mai mult.

Este important sa avem o igiena orala adecvata, sa vizitam regulat medicul dentist, iar fatetele vor dura mult timp.

Fatetele ceramice sunt rezistente, durabile si concepute pentru a imita intocmai dintii naturali. Dar nu sunt indistructibile. De aceea, este foarte important sa renuntam la obiceiurile vicioase care dauneaza si dintilor naturali, precum deschiderea sticlei cu dintii, deschiderea pachetelor cu dintii, rosul unghiilor, spargerea cuburilor de gheata, roaderea stilourilor, etc. Este important sa evitam alimentele foarte dure, sau sa le mancam folosind dintii laterali si nu cei din fata.

Intrebari frecvente

 • Fatetele pot cadea?

  Da. Acest lucru se poate datora mai multor cauze. Daca fateta este veche, se poate slabi si cadea. De asemena, este posibil ca o fateta ceramica sa nu fie lipita corespunzator.
  Fatetele pot cadea in momentul in care mancati ceva foarte dur, sau spargeti cu dintii ceva dur.
  Fatetele sunt puternice si nu ar trebui sa se sparga usor. Dar, daca se dezlipesc si cad, contactati imediat medicul stomatolog. Dintele ramas descoperit poate provoca hipersensibilitate.
 • Se pot colora fatetele de la cafea?

  Nu. Spre deosebire de smalt, ceramica nu este poroasa si nu se coloreaza, astfel incat bauturi precum vin, ceai sau cafea nu vor schimba culoarea fatetei.
 • Fatetele pot fi albite?

  Nu. Substantele pentru albire sunt ineficiente pentru ceramica (precum si pentru rasina compozita). Daca observati ca fatetele dvs sunt colorate, contactati medicul stomatolog. Uneori fatetele se pot colora, in special de la fumat. Dar aceste coloratii sunt doar niste pete de suprafata care se indeparteaza usor la o sedinta simpla de profilaxie la medic.
 • Pot folosi ata dentara daca am fatete?

  Da, cu siguranta! Chiar daca aveti sau nu fatete dentare, folosirea atei dentare face parte dintr-o igiena orala buna.
 • Care sunt contraindicatiile fatetelor?

  Contraindicatiile pentru utilizarea fatetelor ceramice sunt asociate cu situatii ocluzale nefavorabile, precum pozitia incorecta a dintilor, bruxism si alte afectiuni parafuntionale, precum si cantitatea si calitatea insuficiente a smaltului, care pot garanta stabilitatea si o fixare buna a fatetelor.
  Varsta pacientului (in unele cazuri) poate fi considerata o contraindicatie. In cazul adolescentilor, medicii vor amana procedura de restaurare a zambetului cativa ani. Limita de varsta inferioara recomandata pentru plasarea lucrarilor protetice este de 18 ani. Aceasta este varsta cand au trecut aproximativ 5 ani de la schimbarea tuturor dintilor temporari in cei permanenti. Acest timp ar trebui sa fie suficient pentru formarea lor completa.