Implantul dentar este considerat pe bună dreptate cea mai eficientă modalitate de a restabili un „gol” în dentiție și are o serie de avantaje incontestabile față de alte tipuri de tratamente. Implantul dentar devine din ce în ce mai popular și mai accesibil. În plus, alegând un implant dentar, dinții vecini spațiului edentat nu vor avea de suferit, deoarece nu trebuie șlefuiți pentru a susține o punte dentară.
Întrebarea principală este după cât timp de la extracție se poate pune implantul, astfel încât acesta să se integreze în os și să își îndeplinească 100% din funcția sa.
Este posibilă inserarea unui implant dentar imediat după extracție?
Da, este posibil. Însă această metodă, deși prezintă o serie de avantaje, nu este recomandată în toate situațiile.
Avantajele implantării în aceeași ședință cu extracția dentară:
– Scurtarea timpului de tratament.
– Estetică – atunci cand este posibil, implantul dentar este încărcat la scurt timp după plasare cu o coroană protetică provizorie.
– Nu este necesară o a doua intervenție chirurgicală.
Contraindicații:
– Când dintele extras are o infecție în jurul său.
– Densitate osoasă insuficientă sau structură poroasă a osului.
– Dacă alveola rezultată în urma extracției este prea mare.
– Volum osos insuficient sau dacă există modificări patologice ale osului.
– Prezența contraindicaților generale pentru plasarea implantului.
În cazul inserarii imediate a implantului dentar, se poate recurge atât la încărcarea imediată, cât și târzie a implantului. Timpul de încărcare va fi ales de medicul curant pe baza datelor examinării.
Implantarea cu încărcare imediată se recomandă în special în cazul dinților din zona zâmbetului. În maxim 24-48 ore pe implant este plasată o coroană temporară, de regulă din material acrilic, ce va fi purtată timp de 4-6 luni (până când osteointegrarea implantului este completă). După această perioadă, coroana temporară este înlocuită cu una permanentă.
Când este momentul potrivit pentru a insera implantul dentar, dacă nu se poate face în aceeași ședință cu extracția?
În multe cazuri nu este posibilă inserarea unui implant imediat după extracția dinților. În mod ideal, implanturile ar trebui instalate la 2-4 luni după extracție, maximum 6 luni. În acest timp, alveola dintelui extras este complet vindecată și implantul este plasat într-un os sănătos, de bună calitate și volum.
Dacă implantul nu este instalat în scurt timp de la extracție (până la 6 luni), atunci în timp, apare atrofia țesutului osos, iar volumul și dimensiunile liniare ale osului scad. Cu cât trece mai mult timp, cu atât va fi mai puțin os în care implantul poate fi calitativ instalat.
Pentru fiecare persoană, aceste procese compensatorii au loc în moduri diferite, iar marjele de siguranță sunt diferite pentru toată lumea. Pentru unii, modificările în cantitatea de os și poziția dinților sunt vizibile după câteva luni, în timp ce pentru alții poate trece mai mult de un an fără modificări semnificative.
Plasarea târzie a implanturilor dentare
Corpul uman este conceput în așa fel încât organele sau țesuturile care nu sunt utilizate se atrofiază. Dacă țesutul osos nu este stimulat de forța masticatorie, acesta se dizolvă treptat. Procesul de atrofie este mai rapid în maxilarul superior, si puțin mai lent în cazul celui inferior. Gradul de resorbție osoasă diferă de la un pacient la altul, în funcție de caracteristicile individuale.
Absența pe termen lung a unui dinte duce la atrofie osoasă și la subțierea crestei. În plus, dacă un dinte lipsește de o lungă perioadă de timp, atunci dinții vecini se apleacă spre dintele lipsă, iar dintele antagonist începe să erupă spre spațiul gol până va „găsi un nou antagonist”, uneori oprindu-se chiar în gingia de pe arcada opusă.
Atrofia poate atinge un grad atât de avansat încât, pentru a plasa un implant dentar, sunt necesare adiții osoase destul de complexe, costisitoare și care consumă mult timp pentru integrare. Se efectuează într-unul din următoarele moduri:
– Despicarea procesului alveolar (Split Ridge) – zona atrofiată a osului este tăiată longitudinal. Un implant este introdus în orificiul rezultat. Spațiul gol înconjurător este umplut cu material de adiție osoasă și membrane de colagen. Instalarea unei coroane este posibilă numai după minim 4-6 luni.
– Transplant de bloc osos (autotransplant) – se utilizează țesut osos din alte zone ale maxilarului pacientului. Integrarea blocului osos durează cel puțin 6 luni.
– Regenerarea osoasă ghidată (osteoplastie) – grefa de os folosită este de regulă de origine animală și este acoperită cu o membrană de colagen sau de titan. Procesul de integrare durează 4-6 luni.
– Ridicarea sinusurilor (Sinus Lift) – se efectueaza în zonele laterale ale maxilarului superior. Peretele inferior al sinusului maxilar este ridicat și spațiul rezultat este umplut cu material osos. Implantul este plasat în aceeași sedință cu grefa osoasă sau după 4-6 luni.