Astăzi, echipamentele moderne, instrumentele de înaltă calitate și anestezicele eficiente fac posibilă efectuarea unui tratament stomatologic de orice complexitate practic fără durere și disconfort. Cu toate acestea, cei mai mulți oameni încă se tem de stomatolog.

Poate că nu există nicio persoană în lume căreia i-ar plăcea să viziteze cabinetul stomatologic: orice tratament dentar provoacă întotdeauna un anumit stres, chiar și în ciuda utilizării mijloacelor moderne de anestezie, diagnosticare și eliminare a problemelor apărute.

Însă, există și persoane la care doar gândul de a vizita medicul dentist provoacă trăiri intense de panică, frică și alte fenomene neplăcute. Spunem că astfel de persoane suferă de dentofobie. Iar uneori situația devine critică: oamenii își pierd cunoștința, au probleme de sănătate suplimentare din cauza stresului.


Cauzele dentofobiei

Principala cauză a dentofobiei este experiența negativă trăită în cabinetul dentar în trecut. Cu toate acestea, temerile nu se bazează întotdeauna pe propriile sentimente. Încă din copilărie, auzim de la cei dragi că doare să tratezi dinții. Acest fapt rămâne în minte, deși nu întotdeauna confirmat de experiența personală.

Orice durere experimentată anterior se poate transforma într-o fobie severă, care este greu de eradicat. Sarcina medicilor este de a ajuta o persoană să scape de gândurile anxioase și să o convingă că tratamentul stomatologic modern este o procedură sigură și nedureroasă.


Teama de durere

Cu siguranță o să doară într-un caz – dacă continuați să stați acasă și să vă fie frică de dentist. Amintiți-vă, cu cât îndurați mai mult, cu atât va fi mai greu să remediați problema.

Astăzi, medicii stomatologi au la dispoziție echipamente și anestezice moderne, care fac posibilă efectuarea oricărei intervenții chirurgicale dentare aproape fără durere. Dacă anestezia locală era folosită în trecut numai pentru intervenții complexe, astăzi chiar și tratamentul cariilor mici se efectuează cu anestezie.


Frica de vederea sângelui

În unele cazuri, tratamentul stomatologic este însoțit de prezența sângelui, a cărui apariție le face pe unele persoane să se simtă amețite. De aceea unii refuză să meargă la stomatolog, preferând să îndure durerea și să riște apariția complicațiilor, care mai devreme sau mai târziu îi vor obliga să meargă la medic.


Sentimente de rușine în fața stomatologului din cauza sănătății dentare precare

Desigur, nu este cazul. În cabinet, medicul dentist este în primul rând medic. El nu oferă estimări ale stării cavității bucale. Sarcina sa este de a vă oferi asistență de calitate.


Costul ridicat al tratamentului

Dacă boala dentară este într-un stadiu avansat, tratamentul este de obicei destul de costisitor. Totuși, planul de tratament este întotdeauna ajustat în funcție de capacitățile financiare ale pacientului. În plus, orice procedură din clinica noastră poate fi plătită printr-un plan de rate fără dobândă.

Pentru ca costul total pentru tratament să nu devină înspăimântător, vizitați medicul la fiecare șase luni. Acest lucru va ajuta la identificarea problemelor într-un stadiu incipient și la rezolvarea acestora fără investiții financiare mari.

Indiferent de cauza principală a dentofobiei, vizita la medic nu poate fi amânată, deoarece teama se va intensifica, iar situația se va agrava. Ideal ar fi să mergeți la clinica stomatologică la primul semn de carie. În acest caz, tratamentul va fi mai eficient, rapid și confortabil.


Cum facem față fricilor?

Este important să înțelegem că stomatologia a evoluat mult în ultimul deceniu. Este una dintre domeniile cele mai dinamice și în dezvoltare continuă ale domeniului medical, deoarece aici apar constant noi tehnologii, tehnici și metode de tratament. Mijloacele de anestezie au devenit mult mai eficiente, frezele nu vibrează deloc și nu provoacă disconfort, iar metodele de diagnostic, tratament și profilaxie în sine s-au dovedit a fi mult mai blânde.

Cel mai bun mod de a înțelege acest lucru și de a depăși definitiv dentofobia este să vizitați mai des medicul dentist pentru a identifica și corecta eventualele probleme dentare în fazele inițiale.

Iată câteva sfaturi despre cum să depășiți frica de stomatolog:

– Este necesar să înțelegeți singuri că sănătatea dentară este baza sănătății întregului organism, prin urmare, este imperativ să o mențineți. Și cu cât ajutorul este oferit mai devreme, cu atât procedura va fi mai rapidă și mai ușoară.

– Dacă nu puteți depăși singur frica, atunci puteți apela întotdeauna la ajutorul unui psihoterapeut.

– Încrederea în competența medicilor ajută la reducerea semnificativă a fricii. Prin urmare, trebuie să alegeți o clinică bună, care folosește echipamente și metode moderne de tratament. Este de dorit ca clinica să nu aibă miros specific de medicamente. Adesea, aceste mirosuri sunt cele care provoacă disconfort psihologic.

– Pentru a înțelege cum să depășiți frica de dentist, trebuie să aflați ce cauzează această frică. Cel mai adesea aceasta este o concepție greșită despre procesul de tratament. Doar discutați cu medicul dumneavoastră și întrebați ce tehnologie va folosi pentru a reduce durerea.

Cu toate acestea, uneori, dentofobia este atât de gravă încât frica umbrește toate încercările de a distrage atenția. Astfel, medicii oferă pacientului o soluție medicamentoasă – aceasta este fie anestezia generală, fie inhalosedarea. Care este diferența?

Inhalosedarea permite pacientului să comunice cu medicul, să urmeze instrucțiunile și să răspundă la întrebări. Dar, în același timp, pacientul este liniștit și relaxat. Anxietățile, grijile și temerile sunt complet atenuate.

Anestezia generală, este o măsură extremă care este utilizată în cazurile în care nici măcar sedarea nu ajută pacientul să facă față fricii.