Molarul de minte este unul dintre cei mai dificili dinți de tratat și de extras. Motivele sunt legate de imprevizibilitatea acestui dinte, și anume: numărul de rădăcini, canale, forma lor, adesea dintele nu este complet erupt, fiind acoperit cu gingie, uneori chiar cu os. De asemenea, toate tratamentele asupra molarului de minte sunt complicate de localizarea sa și accesul foarte limitat. În plus, mulți pacienți au probleme cu deschiderea largă a gurii.
Toate acestea fac ca procesul de extracție să fie dificil și traumatizant, așa că după îndepărtarea unui molar de minte, obrazul umflat și durerea sunt normale și nu ar trebui să vă sperie. Pentru a vă ajuta corpul să facă față simptomelor și să accelereze vindecarea, trebuie să urmați toate recomandările medicului.
De ce apare umflătura după extracția molarului de minte?
Edemul (umflătura) este o acumulare în exces de sânge în spațiile extracelulare ale corpului, format pentru a grăbi vindecarea după producerea unui traumatism sau a unei intervenții chirurgicale.
Factorii ce contribuie la apariția umflăturii, precum și la dimensiunea sa, sunt individuali pentru fiecare pacient. Cel mai adesea, umflătura obrazului după extracția molarilor de minte este o reacție naturală de protecție a organismului. Dacă nu observați simptome extrem de supărătoare, iar dinamica vindecării decurge conform așteptărilor, atunci nu este nevoie să vă faceți griji.
Cum ne dăm seama dacă umflătura este o reacție normală?
- inflamația apare la o zi după intervenție;
- durerea și umflătura scad treptat în decurs de câteva zile;
- temperatura corpului este normală sau ușor crescută;
- există sau nu o durere ușoară în timpul proceselor de înghițire sau mestecare.
Chiar dacă umflătura arată supărător de mare în primele zile de la intervenție, acest lucru este considerat a fi normal. Însă, dimensiunile sale trebuie să se reducă treptat de la o zi la alta.
În schimb, dacă inflamația nu tinde să se reducă sau dacă apar simptome îngrijorătoare, precum sângerare din zona de extracție ce nu dispare după câteva zile, miros sau gust neplăcut din zonă, durere puternică, incapacitatea de a deschide gura, trebuie contactat cât mai curând medicul.
Cât durează umflătura după extracția molarului de minte?
Durata este direct legată de complexitatea intervenției chirurgicale. În medie, după extracția molarului de minte, umflătura apare în primele 3 zile. Mai mult, în a treia zi dezvoltarea sa poate atinge apogeul. Apoi umflătura începe să scadă treptat, moment în care poate apărea un hematom. Cel mai important lucru este să oferiți asistență în timp util organismului în ameliorarea umflăturii și să monitorizați atent zona. Dacă perioada de vindecare se prelungește, ar trebui să consultați imediat medicul dentist.
Cum putem ameliora umflătura?
După extracția unui molar de minte sarcina principală a pacientului este să urmeze toate instrucțiunile medicului. Acesta este singurul mod de a minimiza umflătura și durerea.
Astfel, principalele recomandări ale medicilor sunt:
- Evitați să încălziți zona extracției, deoarece acest lucru provoacă creșterea umflăturii. Deci, nu dormiți pe partea operată și în niciun caz nu puneți comprese calde pe obraz.
- Aplicați comprese reci pe obraz pentru a reduce inflamația. În prima zi după intervenție, compresele reci se aplică o dată pe oră, câte 10-15 minute. Puteți folosi un prosop gros înmuiat în apă rece sau o sticlă cu apă rece.
- Este recomandat să măsurați temperatura corpului în prima zi după intervenție; aceasta poate crește, dar nu trebuie să depășească 38°C.
- Evitați alimentele și băuturile foarte calde. De asemenea, în primele 2-3 zile după extracție, nu se recomandă băile sau dușurile fierbinți. Încercați să mestecați pe partea opusă celei operate.
- Nu vă umflați obrajii sau nu sugeți cheagul de sânge protector format în alveolă.
- Antibioticele sunt prescrise uneori pentru a reduce riscul de infecție. Pentru diminuarea durerii luați analgezicele recomandate de medic.
- Asigurați-vă că vă spălați pe dinți începând cu următoarea zi. Aveți grijă de alveola dintelui extras pentru a nu disloca cheagul de sânge protector. Este de preferat să folosiți o periuță nouă cu peri moi.
- Indiferent dacă obrazul este umflat după extracție sau nu, pentru tratamentul și prevenirea inflamațiilor, puteți clăti gura cu o apă de gură cu clorhexidină. Clătiți cu mare atenție pentru a nu deranja cheagul format în alveolă.
- La recomandarea medicului, puteți folosi gelurile speciale care ajuta la reducerea umflăturii și durerii.
- Renunțați măcar temporar la țigări, băuturi alcoolice, alimente foarte condimentate sau foarte dure. În timpul perioadei de vindecare este mai bine să consumați alimente de consistență moale.
Ce e de făcut dacă umflătura nu dispare?
Dacă, după extracția molarului de minte, durerea și umflătura nu se reduc considerabil în maximum cinci zile sau, dimpotrivă, cresc, atunci ar trebui să vizitați urgent un medic. Este de preferat ca acesta să fie același specialist care a efectuat extracția.
De asemenea, ar trebui să consultați medicul în următoarele situații:
- temperatura nu scade în a doua zi după extracție;
- slăbiciune generală și sănătate precară;
- apar zone întărite în apropierea locului de extracție;
- crește durerea la înghițire sau la deschiderea gurii;
- sângerare prelungită din zona de extracție;
- miros și/sau gust neplăcut în gură;
- nu există cheag de sânge în alveolă.