Radiografiile dentare sunt de mai multe tipuri. Ortopantomograma (OPG-ul) sau radiografia panoramică este poate unul dintre cele mai comune tipuri de radiografie. Însă pentru tratamentul cu implanturi dentare radiografiile 2D nu sunt suficiente.


Când este indicată radiografia panoramică?

Pe o radiografie panoramică nu apar doar dinții, ci ambele maxilare în ansamblu împreună cu structurile anatomice din apropiere (ex. canal mandibular, sinusuri maxilare). Adică, se obține o imagine detaliată a întregului sistem maxilar.

Radiografia panoramică este un studiu destul de informativ. Pe un OPG sunt clar vizibile cariile profunde, starea dinților tratați anterior, pungile parodontale, inflamațiile ascunse în os, diverse defecte, neoplasme, chisturi, granuloame etc. Pentru diagnostic, control, precum și pentru unele tipuri de tratament stomatologic, o astfel de radiografie este mai mult decât suficientă. Însă nu și pentru tratamentul cu implanturi dentare.


De ce nu este suficientă radiografia panoramică pentru tratamentul cu implanturi dentare?

Principalul dezavantaj al unei radiografii panoramice este faptul că reprezintă o imagine bidimensională. În trecut, astfel de imagini erau doar tipărite pe film. Acum pot fi vizualizate pe un monitor de computer, dar principiul rămâne același – imaginea este vizibilă doar în două dimensiuni. Poate fi mărită și redusă, dar medicul nu poate privi în interiorul țesuturilor. De aici și pierderea semnificativă de informații:

– detaliile se pot suprapune,
– unele defecte pot fi localizate paralel cu unda de raze X, și prin urmare rămân invizibile pe imagine,
– deseori o parte a imaginii este pătată sau neclară,
– proporțiile maxilarelor sunt distorsionate, deoarece curbele lor naturale se „îndreaptă”,
– este imposibil să se evalueze grosimea, volumul și densitatea osului – doar înălțimea acestuia este vizibilă.

Pentru tratamentul cu implant dentar însă este esențial să cunoaștem totul despre calitatea și dimensiunea țesutului osos. Acest lucru este deosebit de important atunci când se planifică tratarea unei arcade întregi și utilizarea metodelor de încărcare imediată. Astfel de cazuri sunt dificile de la început – pacienții vin cu dinții distruși sau mobili, inflamații cronice la nivelul cavității bucale, osul maxilar atrofiat. În astfel de condiții, fiecare milimetru de țesut osos sănătos contează. Iar radiografia panoramică poate ascunde până la 50% din informațiile importante. Mai ales din punct de vedere al volumului osos.


Avantajele tomografiei computerizate față de OPG

Pentru tratamentul cu implanturi dentare este recomandată tomografia computerizată (CT). CT-ul reprezintă un diagnostic tridimensional (3D), de înaltă calitate, folosit chiar și pentru înlocuirea unui singur dinte.

Tomografia computerizată este o copie virtuală foarte precisă a maxilarelor, prezentând toate caracteristicile ascunse ale sistemului maxilar. Medicul poate mări, reduce, roti și poate examina în secțiuni orice structuri, inflamații, cavități, vase, nervi etc. Acest lucru permite obținerea unui diagnostic de mare acuratețe și excluderea contraindicațiilor pentru tratamentul cu implanturi dentare.

Pe lângă diagnostic, imaginile CT sunt necesare pentru planificarea intervenției chirurgicale. Datele CT sunt încărcate în programe speciale pentru simularea tratamentului. CT-ul îl ajută pe implantolog să selecteze modele potrivite de implanturi și să stabilească poziția și înclinarea acestora în os. De asemenea pe baza tomografiei computerizate se pot crea ghiduri chirurgicale, cu ajutorul cărora operația se va desfășura exact conform planului.