Dinții au până la cinci suprafețe, și fiecare dintre ele necesită o curățare regulată. Periuța de dinți poate curăța doar trei dintre aceste suprafețe – exterioară, interioară și ocluzală (masticatorie). Dar nu poate igieniza corespunzător suprafețele interdentare, iar în aceste spații se acumulează foarte ușor resturile alimentare care, dacă nu sunt îndepărtate, pot duce la apariția cariilor dentare.

Pentru a curăța spațiile interdentare, se folosesc diverse mijloace, precum irigatorul bucal, periuța interdentară și ața dentară. Acestea sunt produse de îngrijire orală importante și accesorii esențiale pentru purtătorii de aparat dentar.

Ața dentară este un fir confecționat din diverse materiale, de aproximativ 45-50 de metri lungime, depozitat într-un ambalaj special care îl protejează de murdărie și praf. Trebuie folosită în mod ideal după fiecare masă, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. De aceea, se recomandă folosirea aței dentare după fiecare periaj, în special după periajul de seară.


Cum să alegem ața dentară?

Ața dentară poate fi formată din fire naturale (mătase) sau artificiale (nailon, acetat, teflon, capron etc).

Mătase – curăță bine smalțul dinților, dar firele se rup ușor și nu sunt practice.
Nailon –  firele din nailon nu sunt inferioare fierelor de mătase ca eficiență, și prezintă rezistență, elasticitate și durabilitate superioare; au un diametru extrem de mic și sunt ieftine.
Acetat – firele din acetat au structura asemănătoare mătasei, dar elasticitate și rezistență mai bune; sunt ieftine.
Teflon – ața dentară din teflon are un coeficient de frecare scăzut, rezistență mecanică mare la tracțiune, nu se separă în fibre; datorită costului ridicat sunt cele mai puțin solicitate.
Capron – firele din capron au o rezistență ridicată, dar au o structură aspră.


După textură, ața dentară poate fi:

Cerată. Firul este acoperit cu un strat de ceară, ceea ce facilitează pătrunderea aței în locurile greu accesibile (datorită stratului de ceară alunecă ușor). Este potrivită pentru spațiile interdentare înguste, precum și în cazul dinților cu obturații pe suprafețele interdentare.
Necerată. Are o forță de frecare mare și astfel curăță mai bine smalțul dinților de resturi alimentare.


După forma firului, ața dentară poate fi: rotundă, plată (bandă), expandabilă, superfloss.

Trebuie să alegeți ața dentară în funcție de punctul sau suprafața de contact dintre coroanele dentare: 
– dacă punctele de contact dintre coroane sunt puternice sau în suprafață, alegeți o ață dentară de tip bandă deoarece este mai subțire și pătrunde mai ușor;
– dacă contactul este normal – se potrivește ața dentară cu fir rotund; 
– dacă contactul este slab sau chiar absent, alegeți ața dentară expandabilă. Sub influența salivei, aceasta se umflă și umple întreg spațiul interdentar. Astfel, indiferent de mărimea spațiului dintre două corane, ața dentară își va adapta volumul pentru a efectua o igienizare corespunzătoare. De asemenea, are o textură moale și este potrivită pentru gingiile sensibile.

În cazul pacienților cu aparate dentare, implanturi, coroane sau punți dentare, varianta optimă este ața dentară superfloss. Aceasta combină două tipuri de fibre. Alternarea fibrelor între ele permite superfloss-ului să ajungă în zonele unde nu poate curăța ața dentară obișnuită.

De asemenea, ața dentară poate avea diverse arome, iar în funcție de nevoile pacientului firul poate fi impregnat cu diverse soluții. Pentru pacienții cu probleme gingivale se recomandă ața dentară cu clorhexidină, care are un efect antibacterian. Un fir impregnat cu ioni de zinc și fluor previne dezvoltarea cariilor.

Pentru a menține culoarea spațiilor interdentare sau pentru pacienții care folosesc paste sau soluții de albire ale dinților, se recomandă ața dentară cu efect de albire.


Cum se folosește ața dentară?

– Rupeți o bucată de fir de 35-40 cm lungime și înfășurați-l în două sau trei ture în jurul degetelor arătătoare ale mâinii stângi și drepte.
– Poziționați ața între degete astfel încât distanța dintre ele să nu fie mai mare de 3-4 mm. Acest lucru vă va permite să controlați mișcarea aței dentare în spațiul interdentar.
– Introduceți ușor ața în spațiul interdentar până la papilă, mișcare asistată de degetele mari, și mutați-o cu mișcări blânde și fără efort de la linia gingiei de jos în sus și de la dreapta la stânga, fără a apăsa pe gingie.
– Întotdeauna utilizați o nouă porțiune de ață dentară atunci când vă mutați de la un spațiu interdentar la altul, pentru a nu transporta posibili germeni dintr-un loc în altul.

Important! Nu uitați că folosirea aței dentare este metodă suplimentară pentru menținerea igienei dentare, și nu cea principală. Nu neglijați periajul dentar zilnic și vizitele regulate la medicul dentist pentru tratamentul și curățarea profesională a dinților.


Dezavantajele folosirii aței dentare

Principalul dezavantaj este riscul de lezare accidentală a țesuturilor moi în timpul curățării care, la rândul său, poate duce la dezvoltarea inflamației și durerii. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când regulile de utilizare ale aței dentare nu sunt respectate și nu controlați alunecarea firului între dinți. Dacă după utilizare apar disconfort și sângerare, atunci cel mai bine este să întrerupeți folosirea aței dentare și să vă adresați medicului stomatolog pentru sfaturi.