Durerea este un fel de semnal de la organism că ceva nu este în regulă. Prin urmare, nu este suficient să combateți doar simptomul – este mai bine să detectați și să eliminați cauza în timp util. În plus, unele boli dentare reprezintă o amenințare pentru sănătatea generală și prezintă riscul pierderii dinților, ceea ce va necesita un tratament îndelungat și dificil pentru refacerea danturii. Este important să preveniți consecințele neplăcute și să consultați un medic.
De ce apare durerea dentară? – doar un medic dentist poate răspunde cu siguranță. Dar puteți bănui cauza durerii – trebuie doar să fiți atenți la natura și frecvența ei. Mai jos vom analiza cele mai frecvente cauze ale durerilor de dinți.
Sensibilitate dentară crescută (hiperestezia)
În cazul hiperesteziei sau hipersensibilității dentare, durerea apare în momentul expunerii la un factor iritant si dispare rapid după încetarea efectului acestuia. În general, senzațiile dureroase se simt după ce măncați alimente și băuturi calde sau reci, acre sau dulci, sau după ce atingeți dinții cu un obiect metalic (ex. furculița).
Hipersensibilitatea nu este întotdeauna rezultatul cariilor. Motivele pot fi subțierea smalțului, fisuri în smalț, eroziunea dentară, hipoplazia smalțului, precum și alte tulburări, precum retracția gingivală cu expunerea rădăcinii dentare, leziunile cuneiforme, fluoroza. De regulă, hiperestezia nu aduce disconfort pronunțat, mai ales dacă se observă doar la unul sau doi dinți. Dar este totuși necesar să vizitați un medic.
Caria dentară
Caria dentară este cea mai frecventă cauză a durerii dentare. În stadiile incipiente, este posibil să nu existe deloc simptome, dar pe măsură ce țesuturile dentare sunt distruse, apar senzațiile dureroase – la început de scurtă durată, dar odată cu progresia bolii, durata și intensitatea durerii cresc. Hipersensibilitatea poate fi unul dintre primele simptome ale cariilor și, ca și în cazul hiperesteziei independente, dintele cauzator reacționează brusc la stimuli termici, chimici, mecanici.
Cariile profunde provoacă durerea cea mai prelungită și intensă – particulele de alimente se blochează în cavitatea carioasă, ceea ce provoacă dureri pe termen lung. Este posibil să o calmați numai după îndepărtarea resturilor alimentare din cavitate, de exemplu, prin clătire.
Pulpita dentară
Inflamația pulpei este principalul motiv al durerii puternice de dinți. Infecția fasciculului neurovascular al dintelui provoacă cea mai severă durere.
Intensitatea durerii, precum și modul de acțiune (ex. ascuțită, pulsatilă, localizată, iradiată), variază în funcție de tipul de pulpită prezent. În multe cazuri durerea este atât de puternică și extinsă încât pacientul nu poate identifica dintele cauzator.
Majoritatea formelor de pulpită sunt caracterizate de durere crescută în timpul nopții.
Parodontita apicală
Inflamația țesuturilor din jurul rădăcinii dintelui provoacă dureri paroxistice, pulsatorii, care iradiază în diferite părți ale feței. În timp, senzațiile neplăcute scad, și apar ca răspuns la stres mecanic – presiune, mestecat. Acest lucru poate indica tranziția parodontitei acute într-o formă cronică.
Chistul/granulomul radicular
Rezultatul parodontitei apicale poate fi apariția unei formațiuni la vârful rădăcinii. În absența tratamentului, parodontita devine cronică, iar în timp, odata cu distrugerea țesuturilor din jurul vârfului rădăcinii, se poate dezvolta un granulom sau un chist.
Cel mai adesea, astfel de procese sunt asimptomatice sau cu simptome ușoare. Durerea poate fi abia resimțită sau de intensitate moderată.
Pericoronarita
Pericoronarita este o inflamație a țesuturilor moi din jurul unui dinte care erupe incorect. Cel mai adesea, această tulburare se întâlnește în cazul molarilor de minte. Zona inflamată reacționează la stres mecanic cu durere severă. Poate iradia la tâmpla sau urechea de pe partea afectată.
Contactarea unui dentist vă va permite să opriți rapid cauza și simptomul neplăcut în sine.
Durerea după tratament
După un tratament stomatologic pot apărea dureri – în multe cazuri acest lucru este o reacție normală. Deci, durerea de dinte este posibil să apară după tratamentul endodontic. Îndepărtarea pulpei (a nervului) este însoțită de obicei de prezența senzațiilor neplăcute timp de 1-3 zile după terapie, deoarece țesuturile reacţionează la manipulările efectuate.
Durerea poate apărea de asemenea în urma unei proceduri chirurgicale, cum ar fi o rezecție apicală sau o altă procedură. În cele mai multe cazuri, disconfortul este tolerabil, intensitatea sa slăbește în timp și după 3-4 zile dispare complet. Când durerea crește sau persistă mai mult, este important să consultați din nou un medic pentru a exclude complicațiile intervenției.