Cum să vă obișnuiți cu proteza dentară mobilă? Recomandările medicilor.

Cuprins

Mulți pacienți știu că obișnuirea cu o proteză dentară mobilă este un proces destul de lung și complicat. Ce reguli trebuie respectate pentru ca proteza dentară să aibă nu numai un rol estetic, ci și unul funcțional, iar o persoană să poată vorbi și mânca normal cu ea?

Perioada de acomodare cu o lucrare protetică mobilă nu este un proces ușor și necesită atenție și efort.


Ce modificări provoacă o proteză mobilă?

La o proteză mobilă, principalele caracteristici cu care trebuie să vă obișnuiți sunt forma și dimensiunea acesteia. Protezele mobile conțin elemente precum gingii și palate artificiale groase, cârlige din metal sau plastic. Ele ocupă mult spațiu în cavitatea bucală și interferă cu fiziologia obișnuită. 

Ce modificări apar prin purtarea unei proteze:

  • schimbarea dicției: spațiul liber din cavitatea bucală este semnificativ redus în volum, limba este plasată diferit în timpul vorbirii – este adesea împiedicată de volumul suplimentar de material care apare pe palat din cauza protezei,
  • reflexul de respingere a unui corp străin: salivația crește (deoarece terminațiile nervoase percep proteza ca hrană). Este posibil să aveți, de asemenea, un reflex de vomă și o dorință de a îndepărta rapid proteza din gură,
  • gură uscată: apare din cauza blocării canalelor glandelor salivare,
  • disconfort la nivelul gingiilor: senzație de arsură, presiune puternică. Apare atunci când o proteză are părți metalice sau când proteza se mișcă în timpul mesei. Acest disconfort poate fi cauzat și de efectele iritante ale plasticului sau ale metalului,
  • modificări ale mușchilor și ale funcției articulațiilor: pot apărea dureri musculare și articulare slabe, de tracțiune. Noua proteză vă permite să mestecați alimente cu o vigoare reînnoită, iar musculatura nu mai este obișnuită cu astfel de eforturi de la pierderea dinților,
  • mâncarea „își pierde” gustul: afectarea gustului este asociată cu faptul că proteza blochează receptorii localizați pe gingii și mucoase,
  • disconfort psihologic: instalarea unei proteze mobile este adesea asociată cu o schimbare a comportamentului – un complex în comunicare, de exemplu. În plus, mulți pacienți trăiesc cu teama că proteza s-ar putea mobiliza (desprinde) în timpul vorbirii sau în timpul mesei.


În ciuda faptului că toate aceste modificări sunt normale și complet înlăturabile, pacientul va avea nevoie de o anumită voință pentru a se conforma tuturor recomandărilor medicului. Mulți medici sfătuiesc să nu îndepărteze protezele noaptea în prima lună de purtare, astfel încât pacientul să se obișnuiască cât mai repede și mai ușor cu proteza. Și chiar dacă forma protezei este potrivită și nu provoacă disconfort, totuși trebuie să vizitați medicul în conformitate cu programul stabilit – pacienții cu un prag de durere ridicat ar putea să nu observe că proteza trebuie corectată.


Când trebuie să contactați medicul?

Principalul simptom patologic este durerea severă sau arsura sub proteză (sau în jurul acesteia), care nu dispare după 1-2 săptămâni de la purtatea protezei. Durerea poate fi însoțită de inflamarea gingiei sau a mucoaselor. Astfel de manifestări pot apărea din cauza alergiei la material sau din cauza fabricării necorespunzătoare a protezei.

De asemenea, poate răni nu doar țesuturile moi, ci și dinții stâlpi (dacă există). Atunci când proteza se sprijină pe dinții restanți, aceștia pot deveni sensibilii sau pot căpăta mobilitate. În plus, pot sa apară dureri articulare, musculare sau o instabilitate a protezei pe câmp.

În toate aceste situații, este important să contactați medicul dentist cât mai curând posibil.


Recomandările medicilor pentru o acomodare mai rapidă

Persoanele cu segmente mici de proteze practic nu au nevoie de acolodare, dar pacienții cu proteze mobile totale (sau care înlocuiesc mai mult de jumătate din dantură) vor trebui să treacă printr-o perioadă de adaptare. Și pentru a vă obișnui cât mai bine cu protezele dentare mobile, ar trebui să respectați următoarele recomandări ale medicului stomatolog.


1. Recomandări pentru refacerea dicției

Cum să adaptați corect vorbirea atunci când purtați o proteză mobilă? În general, pronunția normală a sunetelor revine în câteva zile sau săptămâni, în funcție de forma, tipul și grosimea lucrării protetice. În primele zile după instalarea protezei și până la adaptarea completă, se recomandă să vorbiți și să citiți cât mai mult cu voce tare. Acest lucru vă va ajuta să „învățați” să pronunțați corect sunetele din nou.

De exemplu, unul dintre exerciții este să rostiți numerele de la 1 la 10 în liniște și măsurat și în ordine inversă. Apoi, puteți ridica vocea și accelera ritmul. Repetați aceste exerciții de 4-5 ori pe zi timp de 10-15 minute.

2. Cum să scăpați de durerea din timpul mesei?

Pentru a reduce disconfortul și presiunea asupra gingiilor, mestecatul blând este esențial. În primele 1-3 zile, alegeți alimentele moi și nu uscate. Apoi, crescând treptat sarcina masticatorie, puteți trece la o consistență mai densă. Totuși, este mai bine să evitați să mestecați bucățile mari de carne sau să mușcați merele timp de 2-3 săptămâni. Pentru a putea mânca normal astfel de alimente, la început tăiați-le în bucăți mici.


3. Cum să evitați inflamația gingiilor și a palatului?

Ce să faceți dacă proteza bate, gingiile devin inflamate și apar ulcere pe gingii sau mucoase? Aici, cea mai bună opțiune ar fi să contactați medicul pentru ajustarea protezei sau identificarea alergiilor. Este posibil ca medicul stomatolog să vă recomande utilizarea de geluri de fixare, care în plus atenuează șocurile și împiedică baza de plastic a protezei să rănească gingia delicată. Gelurile dentare anestezice și antiseptice/antibacteriene pot fi folosite pentru a calma durerea și inflamația.


4. Cum să restabiliți salivația normală?

Atunci când gura se usucă, încercați să beți cât mai des lichide – apă obișnuită, necarbogazoasă. Nu trebuie să înghițiți imediat apa, ci o țineți în gură pentru un timp. 

Pentru a normaliza salivația, în cazul în care aceasta crește, se recomandă clătirea gurii cu soluție salină (1 lingură la 1 litru de apă).


5. Cum să eliminați senzația de greață?

Senzația de greața poate apărea chiar și în faza de încercare a protezei nou instalate. Pentru a ameliora simptomele neplăcute, trebuie să încercați să inspirați și să expirați numai pe nas.


6. Ce să faceți ca să simțiți din nou gustul mâncării?

Aici trebuie să înțelegeți că, de fapt, gustul mâncării nu s-a schimbat deloc – a rămas același cum a fost. Dar suprapunerea papilelor gustative cu elementele protezei nu permite unei persoane să se bucure pe deplin de mâncărurile preferate. Prin urmare, trebuie să vă obișnuiți cu schimbările care au avut loc și să nu încercați să îmbunătățiți gustul alimentelor prin adăugarea de aditivi alimentari, condimente, etc. Fiecare bucată trebuie mestecată bine, iar după 2-3 săptămâni senzațiile gustative se vor îmbunătăți.


7. Reguli pentru o fixare mai bună a protezei

Dacă vă este frică că proteza va cădea în timpul vorbirii sau în timpul mesei, atunci se recomandă utilizarea adezivilor sau gelurilor pentru fixare. Produsele de calitate precum Corega sau Fixodent au acțiune de lungă durată și țin 8-12 ore.


Intoleranța la proteză

Conform statisticilor, aproximativ 7-8% dintre pacienți nu se pot adapta cu purtarea protezelor mobile din cauza apariției intoleranței. Cauzele sunt multiple și includ: alergia la plastic sau la metal, caracteristicile individuale ale organismului, stările psihoemoționale instabile ale pacientului, imunitatea slăbită, precum și erorile de fabricație. 

Intoleranța se manifestă prin simptome severe:

  • umflarea și înroșirea gingiilor/palatului,
  • dureri articulare severe: poate fi, de asemenea, dificil să deschideți și să închideți gura,
  • miros de metal sau plastic,
  • mâncărime sau arsuri extreme ale gingiilor.


În astfel de situații, contactați medicul pentru a alege un alt plan de tratament.


Care este alternativa la proteza mobilă?

Implantul dentar este considerat cea mai buna optiune pentru înlocuirea dinților lipsă, deoarece nu necesită acomodare și restabilește perfect estetica zâmbetului și funcția masticatorie. În cazul implanturilor dentare, se folosesc lucrări protetice fixe care acopera doar creasta. Chiar dacă există o porțiune care înlocuiește volumul de gingie pierdut, lucrarea ocupă puțin spațiu în cavitatea bucală și nu este percepută de organism ca un obiect străin.

Un alt avantaj al implantului dentar este faptul că în procesul de mestecare a alimentelor, sarcina este transferată nu pe gingii, ci în os. Adică, atrofia osoasă este redusă la minim. Astfel, lucrarea protetică de pe implanturi nu trebuie corectată odată cu trecerea timpului.