Igiena orală efectuată în mod regulat este fără îndoială esențială. Periajul dinților este o procedură de rutină la care majoritatea dintre noi suntem atenți zilnic. Cu toate acestea, rareori ne gândim la cât de bine ne spălăm pe dinți. O igienă deficitară poate avea consecințe grave, deci este important să înțelegeți cum să vă spălați corect dinții.


De ce ne spălăm pe dinți?

Una dintre cele mai „periculoase” zone din corpul nostru este cavitatea bucală. Acest lucru se datorează umidității ridicate și aportului alimentar – condiții bune pentru reproducerea a sute de milioane de microorganisme. Mecanismele noastre de apărare fac față microflorei patogene și oportuniste, iar cavitatea bucală rămâne în mare masură sănătoasă. Trebuie sa ne ajutăm propriul sistem imunitar, având grijă de cavitatea bucală.

Dacă nu vă spălați dinții mult timp sau o faceți incorect, bacteriile se înmulțesc rapid. Se formează o placă bacteriană moale. Microorganismele secretă un număr mare de acizi care distrug smalțul – așa apare caria dentară.

Placa moale se mineralizează treptat, se transformă în tartru, și devine imposibil să o îndepărtați cu o periuță de dinți. Tartrul este de obicei situat în apropierea regiunii cervicale a dinților, între dinți, pe partea interioară a incisivilor. Prezența tartrului crește riscul apariției diferitelor boli ale cavității bucale:

– marginile ascuțite ale plăcii dure rănesc gingiile, ceea ce provoacă boli inflamatorii ale gingiilor – gingivită, parodontită;

– formarea unui calcul subgingival duce la boli parodontale – gingia se exfoliază literalmente de pe suprafața dintelui, formând o pungă parodontală;

– proliferarea bacteriană duce la halitoză, care este respirația urât mirositoare ce nu poate fi eliminată folosind apă de gură.

Placa și particulele de alimente rămase între dinți, măresc șansele de dezvoltare a cariilor, cresc riscul apariției complicațiilor: pulpită, parodontită, chisturi, granuloame etc. Informațiile despre cum să vă curățați dinții vă vor ajuta să preveniți multe boli.


Cum ne spălăm corect pe dinți?

Trebuie să vă spălați dinții de două ori pe zi: dimineața și înainte de culcare. Medicii recomandă ca periajul dentar sa dureze cel puțin trei minute. 

Perii trebuie să fie poziționați înclinat, în unghi de 45 de grade, jumătate din peri pe gingie, iar cealaltă jumătate pe dinte. Se fac mișcări de „măturare” prin rotația încheieturii, direcționate dinspre gingie înspre marginea coroanei dentare. După ce periuța ajunge la marginea coroanei dentare, ea se ridică de pe dinte și se readuce în contact cu gingia. Se repetă această mișcare de 5-10 ori la fiecare 2-3 dinți. 

Pe lângă periajul dinților, trebuie acordată atenție spațiilor interdentare. Resturile alimentare se blochează în ele și placa se formează mai repede. Folosirea aței dentare vă ajută la îndepărtarea acestora. Firul trebuie introdus cu grijă între dinți, și ‘plimbat’ de jos în sus și invers, fără a traumatiza papila gingivală. El va ”culege” de pe suprafața dintelui placa moale și resturile alimentare.
De asemenea, trebuie să fiți atenți la suprafața limbii și la suprafața interioară a obrajilor – multe modele de periuțe dentare au un element pe spate pentru curățarea mucoaselor.

Periajul trebuie urmat de clătirea cu apă de gură. Puteți clăti gura normal sau puteți folosi un irigator bucal. Acesta curăță mai eficient datorită presiunii crescute a jetului de apă și, în plus, masează gingiile stimulând circulația sanguină. Aveți însă grijă ca presiunea jetului să nu fie prea intensă astfel încât să nu fie rănite gingiile. Dacă gingiile sângerează, atunci presiunea trebuie redusă sau vârful irigatorului trebuie ținut la o distanță mai mare față de dinți. Apele de gură pe bază de clorhexidină, nu trebuie folosite decât dacă vă sunt indicate de medicul stomatolog. 30 de secunde sunt suficiente pentru a vă clăti gura.

Este important să igienizăm gura după fiecare masă. Curățarea dinților în timpul zilei poate fi problematică, însă putem folosi guma de mestecat: nu trebuie mestecată mai mult de cinci minute și numai după masă. De asemenea, după mese, se poate clăti gura cu apă de gură și se poate folosi ața dentară.

Chiar și respectarea strictă a regulilor de spălare a dinților nu garantează curățenia perfectă. Îndepărtarea plăcii pigmentate și/sau a tartrului se efectuează în cabinetul stomatologic. De obicei, sunt suficiente două vizite pe an la medic pentru igienizări profesionale. Dacă placa se acumulează mai repede sau purtați aparate dentare sau alte restaurări dentare, este recomandabil să faceți curățenie profesională de până la 3-4 ori pe an.


Cum folosim ața dentară?

Am dedicat un paragraf separat utilizării aței dentare, deoarece mulți pacienți ignoră acest produs de igienă sau nu știu cum să-l folosească corect.

Trebuie să luați un fir de aproximativ 45 cm lungime, înfășurați-l în mare parte în jurul degetelor mijlocii. Pentru curățare, lăsați liberă o bucată de fir lungă de 2-3 cm. Ținând firul între degetele mari și degetele arătătoare, așezați-l ușor între dinți și mutați-l în sus și în jos. Apoi, acordați atenție bazei dintelui, asigurându-vă că ața pătrunde sub linia gingiei. Mișcarea trebuie să fie blândă pentru a evita traumatizarea gingiilor. 

Utilizați o bucata curată de fir în timp ce vă deplasați de la un dinte la altul. Pentru a doua arcadă, trebuie să folosiți un fir nou.


Cum alegem pasta de dinți?

Pasta de dinți este selectată individual, în funcție de starea cavității bucale și de problemele existente. Pentru persoanele cu dinți hipersensibili, există paste speciale care reduc hiperestezia. Componentele produsului „sigilează” tubulii dentinali și ajută la reducerea sensibilității dentare.

Pastele cu componente antibacteriene pot fi potrivite pentru persoanele care dezvoltă rapid placă bacteriana și boli inflamatorii recurente ale țesuturilor.

În cazul sângerărilor gingiilor, alegerea poate fi o pastă cu componente care întăresc țesuturile moi.

Este important să acordați atenție compoziției minerale a produsului: prezența fluorului, calciului, magneziului etc. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu smalț demineralizat. Cel mai bine este să vă consultați medicul pentru a alege pasta potrivită.

Multe persoane se străduiesc să-și albească dinții și optează pentru pastele de dinți cu efect de albire. Unele conțin enzime care ajută la îndepărtarea cu ușurință a plăcii. Acest lucru nu afectează în mod direct culoarea dintelui, dar îndepărtarea plăcii va face dintele sa arăte mai alb. Astfel de paste sunt relativ inofensive, dar este mai bine să le folosiți nu mai mult de 4-8 săptămâni.

Al doilea grup de paste de albire sunt foarte abrazive: conțin particule abrazive mari care sunt concepute pentru a îndepărta placa pigmentată. Este imposibil să le folosiți tot timpul: acest lucru poate provoca micro-zgârieturi pe smalț, crescand riscul apariției cariilor dentare. Pentru a obține efectul dorit fără a afecta sănătatea, este suficient să folosiți pasta de 1-2 ori pe săptămână.


Cum alegem periuța de dinți?

Alegerea unei periuțe de dinți trebuie convenită cu medicul dentist. Periuțele de dinți sunt împărțite în trei tipuri, în funcție de gradul de duritate al perilor: moale, medie și dură.

Cele moi sunt utilizate pentru boli ale țesuturilor parodontale și ale mucoaselor cavității bucale: gingivită, stomatită, candidoză, parodontită, glosită, sângerări ale gingiilor de origine necunoscută etc. De obicei, aceasta este o măsură temporară pentru a nu răni țesuturile în timpul inflamației acute. Perii moi nu pot curăța la fel de eficient. În mod continuu, astfel de perii sunt utilizate de pacienții cu diverse patologii, subdezvoltare a smalțului, precum și bolii parodontale de gradul II și III.

Periuțele cu peri medii sunt recomandate pentru majoritatea pacienților. Ele pot fi utilizate în prezența lucrărilor protetice, a implanturilor, a obturațiilor, a fațetelor. Îndepărtează bine placa moale și resturile alimentare.

Perii duri pot deteriora smalțul și țesuturile moi. Utilizarea acestor periuțe are o serie de indicații. Un dentist poate recomanda o astfel de periuță fumătorilor și iubitorilor de cafea, ceai negru. De asemenea, se recomandă utilizarea acestora în cazurile în care placa se formează rapid. Cu toate acestea, periuțele cu peri duri impun anumite condiții pentru folosirea lor: smalțul trebuie să fie puternic, de grosime normală, iar gingiile să fie puternice, fără semne de boală.

Există, de asemenea, periuțe speciale: super-rigide pentru punți dentare și structuri detașabile, periuțe interdentare pentru pacienții cu aparate ortodontice etc. Medicul va recomanda o periuță de dinți pe baza caracteristicilor individuale.


Curățarea dinților cu periuța electrică

Periuțele de dinți electrice vibrează și/sau se rotesc pentru a îndepărta eficient placa și pentru a vă menține gura curată. Dacă vă întrebați care este cea mai bună modalitate de a vă spăla dinții – o perie simplă sau electrică – atunci aceasta din urmă ar trebui preferată.

Dar este important să respectați cu strictețe regulile de curățare, astfel încât procedura de igienă zilnică să fie eficientă și sigură. Am pregătit o serie de instrucțiuni pentru a vă ajuta să utilizați corect periuța electrică:

– puneți pastă pe perie și apăsați butonul de pornire;

– țineți peria înclinată în unghi de 45 de grade;

– deplasați peria de-a lungul suprafeței frontale a dinților, zăbovind pe fiecare dintre ei câteva secunde. De obicei, dimensiunea capului este suficientă pentru curățarea unui dinte;

– repetați mișcările de-a lungul suprafeței interioare a dinților;

– finalizați procedura prin curățarea suprafețelor masticatorii ale dinților.

Important: nu este nevoie de efort sau presiune suplimentară pe perie. Direcționați-o, iar capul mobil se va ocupa singur de sarcină. Unele modele de perii electrice sunt echipate cu senzori de presiune și vor avertiza dacă presiunea este excesivă.

Una dintre regulile de bază pentru spălarea dinților este spălarea riguroasa a periei în sine. După finalizarea procedurilor de igienă, trebuie să clătiți capul periei și să puneți dispozitivul la uscat într-un suport deschis sau într-un suport special. Trebuie să-l uscați în poziție verticală.

Capetele periuței trebuie înlocuite la fiecare 2-3 luni. Unele modele sunt echipate cu un indicator de uzură a perilor, așa că nu veți uita să îl înlocuiți la timp.


Greșeli frecvente la curățarea dinților

Perie și pastă de dinți selectate incorect. Având încredere în publicitate, mulți dintre noi cumpărăm produse fără a lua în considerare caracteristicile individuale. Principalii parametri care trebuie luați în considerare sunt gradul de duritate a perilor și compoziția pastei de dinți. Când vă spălați dinții, nu ar trebui să simțiți disconfort, așa că alegeți o perie de dimensiunea potrivită, cu un mâner confortabil. Este mai bine să discutați compoziția pastei de dinți cu medicul dumneavoastră. Există situații în care produsele cu fluor pot fi contraindicate, iar multe paste de dinți îl conțin într-o concentrație sau alta.

Timp neregulat sau insuficient de curățare. Intervalul dintre procedurile de igienă afectează starea dinților. Dacă nu curățați dinții de mult timp, se va forma placa. Dacă nu vă curățați dinții suficient de bine, efectul va fi același. Asigurați-vă că vă spălați dinții dimineața și seara. Medicii recomandă împărțirea cavității bucale în patru părți identice, acordându-le fiecăreia cel puțin 45 de secunde – astfel vă va fi mai ușor să calculați cele trei minute recomandate pentru procedură.

Încălcarea tehnicii de spălare a dinților. Multe persoane au un obicei greșit – perie în sus și în jos în loc să „măture” ușor depozitele în direcția de la gingii la marginile coroanelor dinților. Mișcările orizontale sunt permise numai la curățarea suprafețelor masticatorii.

Neutilizarea aței dentare. Caria se dezvoltă adesea pe părțile laterale ale dintelui – suprafețele de contact. Acest lucru se datorează faptului că particulele alimentare rămân între dinți, care sunt un teren de reproducere propice pentru bacterii. Acordăm atenție tuturor suprafețelor dinților, dar peria nu poate pătrunde între dinți. Prin urmare, nu puteți ignora ața dentară, ajută la îndepărtarea resturilor alimentare din spațiile interdentare.

Curățarea necorespunzătoare a periuței de dinți. Placa îndepărtată de pe dinți nu dispare complet – o parte din ea rămâne pe perii periuței de dinți. Dacă nu o spălați bine, în timpul următoarei proceduri de igienă, resturile plăcii dentare vor reveni în gură. Peria trebuie spălată după fiecare utilizare și uscată bine în poziție verticală.

Știind cum să vă spălați corect dinții vă ajută să preveniți afecțiunile dentare și ale gingiilor. Nu faceți greșeli, consultați-vă cu medicul dentist pentru probleme controversate, acordați atenție igienei – acest lucru va ajuta la menținerea sănătății bucale timp de mulți ani.