Operația de sinus lift este o procedură chirurgicală sigură și previzibilă ce constă în creșterea volumului osos în zona laterală a maxilarului superior. Intervenția se realizeaza pentru a putea insera implanturi dentare în siguranță în osul maxilar.

Ca și în cazul oricărei proceduri chirurgicale, o serie de factorii de risc trebuie întotdeauna luați în considerare și discutați cu medicul înainte de a decide asupra operației. Posibilele complicații pot fi evitate cu ajutorul unui examen preoperator amănunțit, o evaluare a posibilității unei operații fără riscuri. Dacă este necesar, se efectuează terapie corectivă pentru bolile generale sau tratament ORL.


Contraindicații generale pentru intervenția de sinus lift

Afectarea stării generale de sănătate a pacientului poate fi o contraindicație relativă sau absolută pentru intervenția de sinus lift. În general, problemele sistemice, cum ar fi un risc crescut de infarct miocardic, criza hipertensivă sau hipoglicemia bruscă, fac intervenția chirurgicală riscantă.

Procedura trebuie evitată la pacienții cu tulburări ce afectează capacitatea de vindecare a țesuturilor, cum ar fi pacienții cu diabet zaharat necontrolat, pacienții imunocompromiși și pacienții care fac chimioterapie.

Aceste limitări se aplică nu numai operației de sinus lift, ci și oricărei proceduri chirurgicale. Se ia în considerare starea generală a corpului, capacitatea unei persoane de a suferi o intervenție chirurgicală și de a se recupera fără a amenința viața. În medicina modernă, aproape toate contraindicațiile sunt rezolvate prin terapie medicamentoasă. După cursul tratamentului, starea pacientului este compensată și permite intervenția chirurgicală.


Operația de sinus lift la pacienții cu infarct și alte boli de inimă

Un istoric de infarct miocardic, în special un infarct recent (în ultimele 6 luni), poate fi o contraindicație pentru intervenția de sinus lift. În cele mai multe cazuri, intervenția chirurgicală ar trebui amânată pentru o perioadă de 6 luni sau mai mult de la atacul de cord. Este important să amânați procedurile stomatologice planificate până când funcția cardiacă s-a stabilizat și se recomandă o comunicare strânsă cu medicul curant pentru a evita orice risc.

Patologiile cardiace și hipertensiunea arterială erau considerate anterior contraindicații absolute pentru o astfel de intervenție chirurgicală. Astăzi, acești pacienți pot fi operați. Este necesară în prealabil un curs de tratament prescris de un medic specialist.


Terapia anticoagulantă

Pacienții care iau anticoagulante pot fi supuși intervenției de sinus lift, dar numai după permisiunea medicului curant și efectuarea analizelor de sânge corespunzătoare. În practica globală, nu se mai consideră absolut necesară întreruperea tratamentului cu anticoagulante dacă INR se află într-un interval acceptabil.


Terapia imunosupresoare pentru cancer

Chimioterapia, radioterapia agravează starea generală de sănătate, încetinesc regenerarea celulară și împiedică vindecarea. Dar după recuperarea pacientului, operația se efectuează dacă tumorile maligne nu sunt localizate în regiunea facială și nu există metastaze.

Se recomandă amânarea procedurilor de implant dentar sau adiție osoasă până la 3 luni după chimioterapie, astfel încât răspunsul hematopoietic să poată reveni la limitele normale.

Pacientul trebuie să aibă permisiunea medicului curant pentru procedură. Pacienții cu adiții osoase și implanturi deja efectuate și apoi supuși chimioterapiei par să aibă o evoluție favorabilă. Cu toate acestea, la acest grup de pacienți crește riscul de infecție, reacții adverse tisulare etc.

Chimioterapia cu doze mari a tumorilor maligne este o contraindicație absolută a procedurii de sinus lift. Chimioterapia cu doze mici poate reprezenta doar o contraindicație relativă.


Fumatul și consumul de alcool

Obiceiurile vicioase, inclusiv consumul de produse din tutun, anumite medicamente și băuturi alcoolice, pot complica operația de sinus lift.

Fumatul perturbă integrarea grefei osoase prin reducerea fluxului sanguin local. De asemenea, crește semnificativ riscul general de demineralizare osoasă și afectarea ulterioară a osteointegrării la pacienții cu osteoporoză. Deși fumătorii pot fi tratați prin sinus lift, fumatul este o contraindicație relativă din cauza afectării vindecării țesuturilor, și a posibilității de infectare sau resorbție a grefei.

Abuzul de alcool provoacă o serie de efecte sistemice dăunătoare, inclusiv scăderea funcției hepatice, cardiomiopatie, anemie și tulburări neurologice.

Pacienții cu abuz de alcool prezintă adesea o igienă orală proastă, ceea ce reduce probabilitatea unui prognostic favorabil pentru implanturile plasate în sinus. În cazul alcoolismului cronic, tratamentul cu implanturi dentare este discutabil.


Operația de sinus lift la pacienții cu osteoporoză

Ideea că există o relație între osteoporoză și scăderea masei osoase sau a densității osoase a maxilarului este controversată. Studiile indică faptul că implantul dentar are de obicei succes chiar și în cazul osului osteoporotic. Până în prezent, niciun studiu nu a confirmat legătura dintre eșecul implantului și osteoporoză.

Astfel, informațiile disponibile în literatura mondială nu oferă motive pentru a considera osteoporoza ca o contraindicație absolută pentru procedura de sinus lift.


Operația de sinus lift la pacienții cu diabet zaharat

Diabetul este asociat cu o gamă largă de complicații sistemice, cum ar fi retinopatia, afectarea vindecării rănilor, susceptibilitatea la infecții, etc.

În cavitatea bucală, diabetul este asociat cu xerostomie, creșterea glicemiei salivare și a ratei crescute de boli parodontale.

O serie de studii au analizat în mod specific probabilitatea eșecului implantului dentar la pacienții diabetici, dar există foarte puține dovezi în literatura de specialitate cu privire la succesul intervenției de sinus lift în diabetul zaharat.

Nu există o recomandare definitivă pentru tratamentul cu implanturi dentare la pacienții diabetici, dar cercetările sugerează că diabetul ar trebui să rămână o contraindicație relativă pentru plasarea implantului. Deși majoritatea cercetărilor s-au concentrat mai degrabă pe efectele diabetului asupra implanturilor dentare decât pe succesul operației de sinus lift, ar trebui să luăm în considerare ghidurile de mai sus.


Boli ale glandei tiroide

Bolile glandei tiroide se caracterizează prin tulburări hormonale care provoacă lipsa mineralizării osoase sau afectarea proceselor de recuperare. Dacă pacientul urmează terapie hormonală, aceste condiții sunt compensate, ceea ce face posibilă efectuarea operației.


Boli psihiatrice grave

Afecțiuni precum schizofrenia, dependența de droguri etc. fac ca orice operație să fie periculoasă, inclusiv intervenția de sinus lift. 


Alte boli și afecțiuni ce constituie contraindicații generale pentru operația de sinus lift

– boli hepatice cronice;
– hipertensiune arterială necontrolată;
– tulburări ale metabolismului osos;
– disfuncții necontrolate ale glandelor suprarenale;
– slăbirea sistemului imunitar, inclusiv HIV/SIDA;
– tratament cu corticosteroizi în timpul efectuării intervenției;
– incapacitatea pacientului de a respecta recomandările medicului;
– perioada de sarcină și alăptare;
– intoleranța la orice tip de anestezie.


Contraindicații locale pentru intervenția de sinus lift


Contraindicații relative, potențial reversibile

Anumite modificări anatomice și/sau structurale ale sinusului maxilar pot interfera cu ventilația normală și cu producția de mucus. O procedură de ridicare a sinusurilor în acest cadru poate provoca congestie de mucus, infecție și sinuzită.

Printre contraindicațiile locale se numără și tumorile sinusale benigne precum papiloamele, osteoamele, polipii și chisturile. Procesele maligne sunt întotdeauna considerate o contraindicație. Rinosinuzitele virale, bacteriene și micotice, inclusiv cele cauzate de un corp străin intrasinusal, necesită tratament prealabil.

Este imperativ ca pacienții să fie supuși unei examinări radiologice amănunțite pentru a detecta anomaliile sinusurilor și anatomice.


Contraindicații ireversibile, absolute

Anumite modificări sau patologii anatomice și structurale ale sinusului maxilar pot reprezenta contraindicații absolute pentru procedura de sinus lift. Această listă de patologii include:
– deformări grave (ce nu pot fi corectate) ale sinusului maxilar;
– mucoasa sinusală cicatricială și hipofuncțională după o leziune sau intervenție chirurgicală;
– radioterapie în zona capului și gâtului;
– sinuzită cronică cu sau fără polipi, care nu răspunde la tratamentul medicamentos/chirurgical;
– manifestare locală a bolii granulomatoase;
– tumoră benignă, dar agresivă local;
– tumoră malignă, atât primară cât și metastatică.


Contraindicații intraorale

Conditiile anormale ale cavitatii bucale pot compromite procedura de sinus lift și/sau integrarea implanturilor dentare plasate in sinusurile tratate.

Lista contraindicațiilor intraorale include:
– igiena orală complet inadecvată sau incapacitatea pacientului de a respecta sau de a menține igiena orală adecvată;
boală parodontală gravă a dinților adiacenți fără tratament adecvat;
– malocluzie gravă și spațiu insuficient pentru recuperare;
– obicei parafuncțional patologic sever (bruxism);
– leziune fulminantă a membranei mucoase (lichen plan);
– xerostomie severă de orice etiologie.


Concluzie

Operația de sinus lift s-a dovedit a fi o procedură sigură și previzibilă pentru formarea osului la pacienții cu maxilar superior edentat atrofic. Modificările morfologiei sinusurilor datorate ridicării mucoasei și grefei osoase nu compromit funcția sinusală dacă nu există o patologie sinusală existentă.

Complicațiile sunt de obicei evitate cu un examen clinic și radiologic preoperator atent, care optimizează șansele de succes.

În general, contraindicațiile pentru operația de sinus lift ar trebui să se bazeze pe o evaluare clinică cuprinzătoare, cu accent deosebit pe funcția normală a sinusurilor și absența bolii sistemice severe.