Intervenția de implant dentar este o operație de înlocuire a rădăcinii dintelui natural pierdut cu o rădăcină de titan, care este implantată chirurgical în osul maxilarului. Dacă pacientul este sănătos, nu sunt necesare numeroase analize, iar operația are loc într-un timp scurt. Un set de analize complet este necesar numai dacă pacientul are contraindicații pentru intervenția chirurgicală.


Sunt necesare analize înainte de plasarea implanturilor dentare?

Testarea pacientului este un pas obligatoriu în pregătirea pentru intervenția de implant. Dar numărul de analize depinde de starea de sănătate a pacientului. Dacă nu există boli grave în anamneză, iar pacientul nu are plângeri cu privire la starea de sănătare, examinările radiologice ale oaselor maxilarului sunt suficiente.

Pacientului i se face o tomografie computerizată (CT), care oferă o imagine tridimensională a zonei de lucru. Procedura este necesară pentru ca medicul să stabilească poziția viitoarelor implanturi, să determine calitatea și dimensiunea țesutului osos și să facă un ghid chirurgical (dacă este necesar).

Teste și analize suplimentare sunt prescrise dacă pacientul are patologii cronice. Investigațiile ajută la identificarea contraindicațiilor absolute sau relative, la întocmirea unui plan de tratament în stadiul de pregătire pentru introducerea implanturilor.


În ce cazuri sunt necesare analizele de sânge?

Pentru pacienții sănătoși, este suficient să se efectueze o radiografie a maxilarului înainte de operație. Dacă pacientul a menționat alergii, boli cronice și alte posibile obstacole în calea intervenției chirurgicale în chestionar, vor fi necesare analize suplimentare. Acestea sunt recomandate pentru următoarele situații:

Pacienți cu alergii. Dacă pacientul are o reacție alergică la medicamente, se prescriu teste de alergie. Acest lucru este necesar pentru alegerea anestezicului.

Pacienți care iau medicamente pentru a reduce coagularea sângelui. Consultarea medicului curant este necesară pentru a opri administrarea anticoagulantelor timp de 2-3 zile înainte de intervenție. Din cauza coagulării slabe, pot apărea complicații.

Pacienți diabetici. Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge reprezintă o contraindicație pentru orice intervenție chirurgicală. Medicul vă va recomanda scăderea nivelului de glucoză. Acest lucru va reduce riscul de respingere a implantului.

Pacienți care iau bifosfonați (medicamente pentru tratamentul osteoporozei și al unor cancere). Ele afectează procesul de vindecare, provocând adesea respingerea implanturilor.

Pacienții cu boli cardiovasculare necesită permisiunea pentru operație de la un medic cardiolog. De exemplu, hipertensiunea provoacă sângerare în timpul implantării.

Există și alte patologii care necesită supravegherea unor medici de specialitate.


Lista de analize solicitate, dacă există obstacole în calea intervenției

– Hemoleucograma completă;
– Glicemia;
– Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) – ajută la depistarea unei activități inflamatorii crescute în organism;
– Coagulograma (indicatori de coagulare a sângelui);
– Analiza biochimică a sângelui (bilirubină, creatinină, amilază și alți indicatori).
– Analiza pentru anticorpi împotriva virusurilor bolilor precum HIV, hepatita B și C, bacteriile sifilisului: necesare pentru evaluarea sistemului imunitar și a bolilor concomitente, și pentru a preveni răspândirea infecției;

Femeile, în unele cazuri, trebuie să fie testate pentru nivelurile de hormoni (TSH, T3, T4, estradiol, hormon paratiroidian). Indicatorii din afara intervalului normal sunt contraindicații relative pentru intervenția de implant, care necesită corecție și tratament.

Dacă pacientul este susceptibil la alergii, atunci vor fi necesare teste de alergie pentru toleranța anumitor medicamente. De asemenea, sunt necesare investigații suplimentare pentru persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune arterială, probleme ale inimii și vaselor de sânge.

Important! Înainte de examinare, este imperativ să informați medicul dentist despre bolile dumneavoastră existente și tratamentele medicamentoase urmate. Acest lucru este important atunci când planificați o intervenție chirurgicală, deoarece va afecta rezultatul acesteia.

Ascunderea bolilor este nu numai lipsită de sens, ci și periculoasă. Puteți reveni la planificarea intervenției după tratamentul preliminar. Este important de înțeles că detectarea anumitor anomalii nu este întotdeauna un obstacol în calea tratamentului cu implanturi dentare. Există cazuri în care este nevoie doar de sprijinul și supravegherea medicului curant. Și există patologii care necesită tratament preliminar, când intervenția trebuie amânată pentru o perioadă. În caz contrar, sunt posibile complicații, iar riscul în sine este nejustificat.