Plasma sanguină este utilizată pe scară largă în medicină. Cu ajutorul unor echipamente speciale, sângele este împărțit în mai multe componente: plasma – un lichid de culoare gălbuie care conține o cantitate mare de fibrină; cheagul de fibrină îmbogățit cu trombocite; și o componentă alcătuită dintr-un amestec de leucocite și eritrocite. Plasma, precum și cheagul de fibrină, sunt utilizate în mod activ și în stomatologie.

Această tehnologie se numește PRF (Platelet Rich Fibrin), care se traduce prin fibrină bogată în trombocite. Fibrina este o proteină implicată în procesul de coagulare a sângelui. Trombocitele sunt celule responsabile pentru vindecarea rănilor și accelerarea creșterii celulare. Astfel, membranele obținute din plasma sanguină care conțin fibrină și trombocite pot accelera semnificativ regenerarea celulelor și țesuturilor în timpul a diferite intervenții chirurgicale.

Utilizarea membranelor PRF nu este o alternativă la adiția osoasă – nu sunt suficiente pentru a crește volumul osului maxilar. În schimb, ele sunt utilizate ca adjuvant la operația de sinus lift, la transplantarea de blocuri osoase, sau la plasarea grefelor de os de origine animală sau artificială în zonele cu deficit osos. De asemenea, sunt folosite la inserarea implanturilor dentare simultan sau nu cu plasarea adițiilor de os, pentru a grăbi timpul de vindecare. Este o metodă excelentă de protecție postoperatorie, deoarece trombocitele conțin cantități mari de factori de creștere a țesuturilor.

În concluzie, utilizarea membranelor din plasma sanguină aduce un avantaj semnificativ în diferite tipuri de intervenții, precum tratamentul cu implanturi dentare, extracții dentare, chirurgia plastică a gingiilor, plasarea de grefe gingivale sau osoase, tratamentul bolii parodontale.


Indicațiile membranelor PRF

Membranele PRF sunt folosite pentru a crește șansele de succes și pentru a scurta timpul de vindecare după o gamă largă de intervenții:

– sinus lifting intern sau extern,
– transplant de blocuri osoase,
– adiții de os,
– chirurgia plastică a gingiilor, 
tratamentul periimplantitei și al bolii parodontale,
– activarea creșterii țesutului osos în alveolele rezultate după extracția dinților,
– inserarea implanturilor dentare cu sau fără adiție osoasă,
– diverse alte intervenții chirurgicale.


Contraindicații

– tumori maligne,
– boli sistemice ale sângelui care nu permit eliberarea de plasmă trombocitară sau utilizarea acesteia nu va fi eficientă,
– tulburări acute ale sistemului imunitar, 
– boli infecțioase în stadiul acut,
– terapie cu antibiotice,
– tulburări psihice.


Beneficiile utilizării plasmei sanguine

Utilizarea membranelor PRF permite stimularea naturală a țesuturilor parodontale, ceea ce accelerează semnificativ procesele de regenerare ale acestora. Osteointegrarea implanturilor dentare sau a grefelor de os este mai rapidă, iar riscurile proceselor inflamatorii sunt reduse semnificativ.

Utilizarea plasmei sanguine are un efect pozitiv asupra următoarelor procese:

– accelerarea creșterii țesutului osos după inserarea implanturilor dentare,
– absența reacțiilor alergice care pot apărea la utilizarea materialelor artificiale,
– vindecarea rapidă a țesuturilor moi după instalarea implanturilor dentare sau a intervențiilor chirurgicale plastice,
– prevenirea riscului de periimplantită după inserarea implantului,
– reducerea edemului tisular și reducerea durerii după orice intervenție chirurgicală,
– restaurarea rapidă a țesuturilor după extracția dentară,
– reducerea inflamației după chiuretajul gingiilor și curățarea pungilor parodontale.


Cum se obțin membranele PRF?

Pregătirea pentru procedură nu are caracteristici specifice. Este recomandat să excludeți alimentele grase, picante, și alcoolul cu o zi înainte de procedură. De asemenea, este recomandabil să dormiți bine.

Procedura durează puțin și se desfășoară după cum urmează:

– se prelevează sângele în eprubete special concepute pentru tehnica PRF,
– eprubetele se centrifughează; izolarea componentelor sanguine durează de la 10-15 minute până la o jumătate de oră,
– din eprubetă se colectează cu ajutorul unei pense doar membrana PRF – o astfel de membrană poate fi tăiată, suturată, utilizată în diferite tehnici.

Prelevarea și prelucrarea sângelui se efectuează direct în ziua inserării implanturilor dentare sau a altor intervenții chirurgicale.


Dezavantajele tehnicii

Tehnica nu are dezavantaje. Singurul lucru care poate fi evidențiat este creșterea costului tratamentului. Cu toate acestea, membranele sunt foarte eficiente, fac recuperarea mai confortabilă pentru pacient și reduc riscul de complicații postoperatorii.