Un „dinte” restaurat prin tratamentul cu implant dentar este alcatuit din 3 componente – implantul dentar în sine, bontul protetic, și coroana dentară.

Implantul dentar înlocuiește doar rădăcina pierdută, în timp ce coroana artificială ia locul coroanei dentare naturale. Bontul este veriga care leagă implantul de lucrarea protetică. El are o importanță deosebită.

De rezistența bontului protetic depinde rezistența întregului sistem, iar modul în care acesta se conectează cu implantul dentar contribuie semnificativ la durata de viață a „dintelui”. Mai mult, rezultatul restaurării aparatului dentoalveolar în ceea ce privește estetica și funcționalitatea acestuia depinde în mare măsură de bontul protetic. 

De aceea, este recomandat să se apeleze la producători de implanturi dentare de calitate, întrucât nu doar calitatea implantului în sine este ridicată, dar și potrivirea pieselor protetice cu implantul are o precizie înaltă.

Pe piață există mai multe modele de bonturi, care diferă prin subtilități tehnice, caracteristici de proiectare și aplicații. Dar bonturile Multi-Unit merită o atenție specială.


Prin ce se diferențiază bonturile Multi-Unit?

Spre deosebire de bonturile clasice, pe care o lucrare protetică poate fi fixată fie prin cimentare, fie prin înșurubare, bonturile Multi-Unit fixează protezele pe implanturi DOAR prin înșurubare.

Bonturile Multi-unit sunt bonturi de elecție pentru lucrările protetice de tipul All-on-4, All-on-6 sau Fast & Fixed, în care o parte dintre implanturi sunt inserate într-o poziție angulată. Doar bonturile Multi-Unit permit corectarea unei angulații a implantului de până la 45 de grade, și permit realizarea unei lucrări fixe chiar și în cazuri considerate până nu demult imposibil de protezat fix. 

Brandul elvețian Straumann, considerat de mulți experți ca fiind numărul 1 mondial, a mers chiar mai departe, și a creat bonturi Multi-Unit ce pot corecta o diferență de angulație de până la 60 de grade.

Bonturile MultiUnit sunt bonturi multicomponente, complexe, constând din mai multe „părți” funcționale. Pentru a folosi un bont Multi-Unit este necesară cuplarea acestuia cu o piesă protetică numită „capă”.
Astfel, bontul în sine este introdus în implant și fixat de acesta prin înșurubare. Capa protetică va fi fixată definitiv în coroana dentară și permite înșurubarea acesteia la bont, și implicit la implant.

O mică gaură de trecere a șurubului de fixare este creată în coroană. Pentru a o masca, gaura se acoperă cu un material de obturație de o culoare potrivită. Astfel, întregul sistem este ascuns ermetic în interiorul protezei, nimic nu este vizibil din exterior.


În ce cazuri sunt potrivite bonturile Multi-Unit?

În principiu, bonturile Multi-Unit se pot folosi în orice situație. Avantajul acestor bonturi este că, dacă este necesar, medicul poate îndepărta cu ușurință lucrarea protetică – este suficient să se deșurubeze cu atenție șuruburile de fixare ale capelor. Astfel, implanturile și bonturile rămân pe poziție, fiind îndepărtată doar lucarea. Astfel, lucrarea poate fi curățată și întreținută, iar starea implanturilor și a țesuturilor moi de sub proteză poate fi evaluată. La final, lucrarea va fi pur și simplu pusă la loc.

În cazul cimentării, lucrarea protetică este îndepărtată numai prin tăiere. Dacă dintr-un anumit motiv trebuie să îndepărtați lucrarea, atunci va trebui să faceți una nouă. De aceea, mulți medici preferă să fixeze lucrările protetice cu ciment temporat, atunci când este posibil.

Bonturile Multi-Unit pot fi folosite nu doar în cazul protezele dentare complete, care restaurează o întreagă arcadă. Sunt potrivite și în cazul unei singure coroane pe un singur implant.


Avantajele bonturilor Multi-Unit

Popularitatea sistemului Multi-Unit printre dentiști este determinată de numeroasele sale avantaje:

– Un design atent gândit, care într-o oarecare măsură contribuie la eficiența ridicată a structurii.
– Instalare simplă, sigură pentru pacient, adică fiecare bont este instalat cu un suport special pentru atașare ușoară și ca ghid pentru verificarea unghiului de înclinare.
– Realizarea celei mai exacte conexiuni a dintelui artificial cu implantul.
– Excluderea cimentului dentar care intră sub țesutul gingival la fixarea unei lucrări protetice și poate provoca inflamații gingivale.
– Posibilitatea demontării lucrării protetice în scopul efectuării unui examen preventiv sau a efectuării măsurilor de igienă.
– Protezare eficientă în cazurile clinice complexe, inclusiv cu edentație totală.
– Permit corectarea unei angulații de până la 45 de grade a implantului dentar.
– Alegerea înălțimii bontului Multi-Unit, luând în considerare înălțimea individuală a gingiei, care asigură cel mai bun rezultat clinic și o estetică bună.