Remineralizarea dinților este procesul de refacere a smalțului dinților prin completarea structurii acestuia cu minerale lipsă.

Cavitatea bucală are un mediu natural care păstrează sănătatea danturii – saliva. Saliva este cea care protejează dinții de carii, curățându-le suprafața de bacterii și acizii secretați de acestea.

Datorită acestui mecanism de protecție, este posibil să activați procesul de remineralizare prin modificări ale dietei, menținând în același timp o igienă orală bună.


Ce este remineralizarea dinților?

Bacteriile din gură secretă compuși acizi ce provoacă demineralizarea smalțului dentar. Răspunsul organismului este de a restabili integritatea smalțului prin remineralizare, mecanism al cărui scop este de a suplini pierderile de mineralele din surse externe.

De obicei, aceste procese se află într-o stare de echilibru dinamic. Dar când rata de distrucție a oligoelementelor depășește rata de reaprovizionare naturală a acestora, apar cariile dentare.

Smalțul dinților este o structură cu numeroși micropori prin care acizii pătrund și distrug dintele. Dar tot prin aceiași pori, smalțul este completat cu mineralele lipsă provenite din salivă.

Prin urmare, dacă doriți să protejați și să consolidați dantura, trebuie să reduceți aciditatea cavității bucale și să creșteți proporția mineralelor benefice din salivă.

Beneficiile remineralizării sunt:

– minimizarea sensibilității dinților;
– scăderea durerii asociate cu inflamația țesuturilor dentare;
– menținerea integrității și a funcțiilor danturii.


Rolul salivei în remineralizarea naturală

Saliva este un fluid biologic secretat de glandele salivare. Acesta circulă în gură și joacă un rol important în refacerea smalțului, oferind:

– menținerea unui echilibru sănătos acido-bazic (pH) în gură;
– aportul de minerale naturale importante către smalț (calciu, fluor etc.);
– protecție antibacteriană împotriva bacteriilor dăunătoare;
– curățarea suprafeței dinților de placă, bacterii și particule alimentare.

Saliva neutralizează acizii, prevenind demineralizarea și promovează refacerea cristalelor de hidroxiapatită din smalț. Aceste cristale sunt principala substanță care asigură duritatea smalțului.


Prevenție

Luarea unor măsuri preventive vă va ajuta să activați remineralizarea țesuturilor dentare.

Alimentație corectă

Eficacitatea reminalizării naturale depinde de dietă, prin urmare:

– nu consumați în exces alimente care conțin acid fitic, ce interferează cu absorbția mineralelor benefice; acidul fitic se găsește în majoritatea alimentelor vegetale;
– introduceți în dietă alimente bogate în calciu, magneziu, fosfor și alte minerale, precum și vitamina D (pește gras, brânză, verdețuri);
– eliminați zahărul din dietă; dulciurile stau la baza nutriției bacteriilor dăunătoare care cresc aciditatea în cavitatea bucală.

O igienă bună ajută remineralizarea.

Respectarea regulilor de igienă orală este un factor cheie în menținerea sănătății dinților. Pentru a păstra integritatea smalțului, este necesară curățarea la timp a suprafeței dinților de bacterii și acizi, prin urmare:

– spălați-vă dinții de cel puțin de două ori pe zi (dimineața și înainte de culcare) cu o periuță de dinți potrivită;
– folosiți ață dentară pentru a îndepărta placa din zonele inaccesibile periuței dentare;
– clătiți-vă gura după fiecare masă pentru a normaliza pH-ul.

Utilizarea fluorului

Fluorul este un element care previne atacul bacterian asupra smalțului și contribuie la remineralizarea acestuia. Sursa principală de fluor este apa. Dar nu uitați, fluorul se găsește și sub formă de paste de dinți, ape de gură, lacuri, geluri, etc.

Probiotice

Probioticele reduc rata formării plăcii și nivelul infecției în cavitatea bucală, ceea ce minimizează procesul de demineralizare a smalțului.

Hidratarea

Beți cât mai multă apă! Apa contribuie la producția de salivă, o parte importantă a remineralizării naturale.

Examinările preventive

Vizitele regulate la dentist vor dezvălui la timp orice problemă dentară, inclusiv începutul distrugerii țesuturilor dentare. Medicul poate recomanda procedura de fluorizare a dinților, care ajută la întărirea smalțului și care este importantă în special după procedurile de albire.