Ce este radiografia intraorală?

Cuprins

Radiografia intraorală este o radiografie 2D țintită, de mici dimensiuni, folosită pe scară largă în medicina dentară. În ciuda dezvoltării metodelor mai detaliate de investigație radiologică, radiografia intraorală își păstrează relevanța și semnificația. 

Radiografia intraorală nu numai că completează și „rafinează” tabloul de diagnostic general, permițând medicului să evite erorile de diagnostic, dar este și un instrument dovedit de monitorizare a calității tratamentului în diferitele sale etape făcând posibilă determinarea eficacității fiecăreia dintre ele și a întregului proces de tratament per ansamblu.

Radiografiile intraorale pot fi: retroalveolare, bite-wing și ocluzale.


Radiografia retroalveolară

Radiografia retroalveolară este o metodă suplimentară importantă pentru diagnosticarea bolilor dentare. Pentru acest tip de radiografie se utilizează un echipament modern, care creează o imagine bidimensională a unei mici părți a maxilarului. Cu ajutorul radiografiei retroalveolare puteți obține informații despre starea dintelui în sine, precum și despre ţesuturile dure care îl înconjoară.

Înainte de a începe procedura, pacientului i se pune un șorț special de protecție în jurul gâtului. Capul este fixat într-o poziție confortabilă, iar medicul orientează aparatul în așa fel încât razele X să țintească exact zona studiată. În gură, în dreptul zonei analizate, va fi plasat un senzor ce va înregistra imaginea radiologică propriu-zisă. Informația preluată de acest senzor este transmisă la un calculator și poate fi expusă pe orice monitor.

Radiografiile retroalveolare sunt de dimensiuni mici și pot „acoperi” vizual doar 2-3 dinți. Pentru a studia o zonă mai mare, se utilizează OPG-ul – radigrafia panoramică, care vă permite să obțineți o imagine a întregului sistem dentoalveolar. Din ce în ce mai mult, se folosește CT-ul – tomografia computerizată, care realizează un model tridimensional al sistemului dentoalveolar, permițând un studiu 3D detaliat al tuturor defectelor existente.

CITEȘTE ȘI  De ce este nevoie de tomografie computerizată (CT) pentru implantul dentar?


Avantajele radiografiei intraorale

Radiografia intraorală prezintă multiple avantaje pentru care continuă să ramână cea mai utilizată procedură de diagnostic în medicina dentară:

  • nivelul de radiații emis este foarte redus;
  • este o metodă foarte rapidă de diagnostic;
  • are un cost redus;
  • oferă o imagine clară a zonei interesate;
  • poate fi folosită atât pentru diagnosticul problemelor dentare, cât și pentru verificarea corectitudinii și eficacității tratamentului aplicat.

 

Pentru a obține informații cât mai corecte și detaliate, se pot efectua mai multe radiografii intraorale ale aceleiași zone, dar din unghiuri diferite. Pot fi observate astfel detalii care nu sunt foarte evidente dintr-un anumit unghi. De asemenea, în cursul diagnosticării și tratamentului unui dinte pot fi efectuate mai multe radiografii intraorale pentru a verifica eficacitatea și evoluția tratamentului.

Pentru a asigura calitatea si eficiența în realizarea măsurilor diagnostice și terapeutice, Omnia Dental folosește un dispozitiv digital modern de înaltă calitate, Planmeca ProX, care asigură un nivel ridicat de siguranță la radiații.


Indicațiile radiografiei intraorale

Indicațiile pentru o radiografie intraorală includ următoarele situații:

  • prezența durerii dentare;
  • detectarea cariilor;
  • diagnosticarea parodontitei, chisturilor sau granuloamelor;
  • detectarea leziunilor sau fracturilor dentare;
  • controlul creșterii și stării molarilor de minte;
  • înainte de o extracție dentară, precum și după efectuarea acesteia în cazul în care se suspectează remanența în alveolă a unui fragment de rădăcină;
  • pentru a stabili numărul de canale radiculare înaintea sau în cursul unui tratament endodontic;
  • pentru a verifica și/sau stabili cu certitudine lungimea canalelor radiculare în cursul tratamentului endodontic;
  • după un tratament endodotic, pentru a verifica corectitudinea tratamentului efectuat.


Contraindicații

Nu există contraindicații absolute pentru radiografia intraorală. Medicii nu recomandă însă expunerea la raze X a femeilor în timpul sarcinii, în special în primul și al treilea trimestru, și pacienților cu patologii precum imunitate redusă, tumori intraorale.

CITEȘTE ȘI  Ce fel de radiografie este necesară pentru implantul dentar?
Call Now Button