Gingia artificială este un element estetic care imită îndeaproape culoarea, forma și textura gingiei naturale. Este tot mai frecvent folosită în protetica dentară, fiind indispensabilă în cadrul reabilitărilor pe implanturi dentare de tipul All on Four și All on Six.
Prin adaugarea gingiei artificiale la lucrarea protetică se compensează pierderea în înalțime a osului, în timp ce dinții în sine își păstrează dimensiunile naturale. Astfel, marginea gingivală este întotdeauna clar definită, înălțimea dinților este corectă din punct de vedere anatomic, zâmbetul este atractiv.
De ce este nevoie de o gingie artificială?
Odată cu pierderea dinților începe un proces de remodelare a crestei edentate, caracterizat prin pierdere de volum osos atât în înalțime cât și în lățime. Odată cu trecerea timpului, atrofia osoasă se accentuează substanțial. Astfel, atunci când se dorește refacerea danturii cu lucrări protetice mobile sau fixe, apare necesitatea de a compensa pierderea de înălțime osoasă pentru a putea obține o mușcatură funcțională și un aspect estetic plăcut.
Înalțimea crestei se poate restabili prin fabricarea unei lucrări protetice de dimensiuni adecvate. În cazul lucrărilor fixe, atașate de dinți naturali sau implanturi dentare, acestea se pot realiza prin două metode:
- cu gingie artificială: coroanele dentare au o dimensiune potrivită anatomiei pacientului, și se continuă cu gingia artificială care compensează pierderea osoasă; este metoda de elecție atunci când, în zâmbet, nu se expune granița dintre gingia naturală și cea artificială;
- fără gingie artificială: coroanele dentare vor fi mai lungi decât în mod natural; această variantă poate fi folosită atunci când pacientul nu expune prea mult din dinți atunci când zâmbește.
În cazul protezelor mobile, gingia artificială este o parte integrantă a design-ului protezei, care se sprijină pe cresta edentată. Acest element al structurii mobile se mai numește și baza protezei. Baza, sprijinită pe gingie în zona dinților lipsă, asigură stabilizarea protezei în cavitatea bucală și contribuie la o distribuție uniformă a sarcinii. De baza protezei sunt fixate coroanele artificiale.
În cazul protezelor semifixe (detașabile) cu fixare pe implanturi dentare, gingia artificială este, de asemenea, parte integrantă a bazei protezei. Baza protezei include, de regulă, și un schelet metalic care conferă rezistență întregii structuri. Tot de baza protezei sunt fixate coroanele artificiale. Sistemele de atașare la implanturi sunt fixate, de obicei, pe fața internă a bazei protezei.
Gingia artificială poate fi utilizată și în cazul dinților cu retracții gingivale ce trebuie dintr-un motiv sau altul să fie acoperiți cu coroane dentare. Astfel, se evită realizarea unor coroane prea lungi, inestetice.
Important! Aplicarea gingiei artificiale permite obținerea unor lucrări impecabile din punct de vedere estetic, atât timp cât întalnirea dintre gingia naturală și cea artificială nu este vizibilă în zâmbet sau în vorbire. Expunerea graniței dintre cele doua tipuri de gingie poate crea un efect estetic nedorit.