Premolarii sunt dinții din zona laterală a arcadei, localizați între primul molar (prima măsea) și canin. Au forma unor măsele mai mici și mai ascuțite, și proprietățile unui canin și a unui molar, adică permit și ruperea și zdrobirea alimentelor. Această funcție se realizează folosind cei doi cuspizi ascuțiți, aflați pe suprafața lor masticatorie.
Dentiția unui adult, include 8 premolari, câte doi pe fiecare hemiarcadă. Premolarul situat chiar în spatele caninului se numește premolar unu, iar al doilea, ce este situat în spatele primului premolar și în fața primului molar, poartă denumirea de premolar doi.
La copii, premolarii erup în jurul vârstei de 10-12 ani. Acest tip de dinți este absent la dentiția temporară.
Structura premolarilor
Pe suprafața ocluzală (masticatorie) a premolarilor există doi cuspizi, dintre care unul este pe partea buzelor (cuspid vestibular), iar celălalt pe partea palatului sau a limbii (cuspid palatinal sau lingual). De obicei cuspidul vestibular este mai mare decât cel lingual.
Uneori, al doilea premolar inferior poate avea trei cuspizi. Suprafața ocluzală a acestor dinți este mai mare, astfel încât aceștia se asemănă mai mult la aspect cu molarii.
Cuspidul lingual al celui de-al doilea premolar inferior este mai lung și mai funcțional decât același cuspid al primului premolar inferior.
De asemenea, la premolari se disting patru suprafețe ale coroanei: mezială și distală – ce privesc spre dinții vecini, vestibulară – orientată spre obraz, și palatinală sau linguală, orientată spre palat sau limbă.
De obicei, premolarul unu superior are două rădăcini, iar cel de-al doilea premolar superior, precum si premolarii inferiori au doar una.
Deși anatomia premolarilor unu diferă de cea a premolarilor doi, toți premolarii au aceeași funcție.
Câteva lucruri interesante despre premolari
– Premolarii sunt absenți la copiii cu vârsta sub 10 ani. Ei erup în locul molarilor temporari de lapte din spatele caninilor.
– În cazul tratamentului ortodontic, când avem de-a face cu înghesuiri dentare în regiunea frontală, este posibil ca medicul să recomande extracția premolarilor pentru a crea un spațiu suficent pentru a alinia corect și estetic dinții.
– La unele persoane, premolarii nu erup din diverse motive, în principal din cauza unui factor genetic.
– Pentru comoditatea înregistrărilor dentare, există un sistem de numerotare a dinților folosit de stomatologi. Astfel, premolarii superiori se notează cu 14, 15, 24, 25, iar cei inferiori cu 34, 35, 44, 45.
– În antichitate oamenii aveau 12 premolari (trei premolari pe fiecare hemiarcadă).