După ce implantul a fost instalat, iar toată emoția a trecut, vine și întrebarea: când putem mânca după operație? Deși ultima masă a fost înainte de operație, și foamea se face resimțită, este important să urmați cu strictețe recomandările medicului.


Pot mânca imediat după operație?

Nu puteți mânca imediat după operație, din mai multe motive:

– Mâncarea poate pătrunde în zona operată ducând la apariția complicațiilor;
– Atât timp cât anestezia este încă activă este ușor să vă mușcați obrajii, buzele, limba. În plus, nu puteți percepe temperatura alimentelor și vă puteți arde sau afecta țesuturile proaspăt operate.
– Este nevoie de puțin timp pentru a nu deranja țesuturile, pentru a le permite să se calmeze puțin după procedurile chirurgicale.

Este recomandat să mâncați după 2-3 ore de la intervenție, până trece efectul anesteziei.


Caracteristicile alimentației

Pentru ca intervenția să nu provoace probleme și complicații, luați în considerare aceste reguli simple:

Includeți cât mai multe lactate și produse lactate fermentate în dieta dumneavoastră zilnică. Datorită oligoelementelor și vitaminelor conținute, procesul de vindecare a țesuturilor este accelerat, iar riscul de pierdere a implantului este redus.
Mâncarea în prima săptămână ar trebui să fie călduță și moale. Orice alimente solide, chiar și atunci când vine vorba de carne, ar trebui excluse.
Renunțați la condimente, la alimente picante și chiar la sare.
– În ceea ce privește băuturile, cel mai bine este să beți apă simplă.
– În niciun caz nu trebuie să consumați băuturi care conțin alcool, tonice; ceaiul și cafeaua tari pot fi atribuite aceleiași categorii.
Mestecați mai bine pe partea opusă.
– Organismul trebuie să primească toate vitaminele și mineralele necesare. Mâncați mese variate și echilibrate.

Aceste sfaturi trebuie urmate în termen de 10-14 zile de la operație. Dacă nu au apărut complicații puteți să vă extindeți treptat dieta.


Ce alimente pot fi consumate imediat și care după o anumită perioadă

După 2-4 ore de la intervenție, puteți mănânca alimente care nu suprasolicită zona operată. Baza meniului constă în mâncare lichidă și semilichidă: supe, piureuri, cereale, piureuri de fructe, etc.

Chiar dacă s-a ales încărcărea rapidă a implanturilor cu coroane dentare provizorii, nu înseamnă că puteți adopta imediat o dietă normală. Trebuie să consumați alimente mai moi pană când are loc osteointegrarea implantelor (de regulă după 6 luni în cazul încărcării imediate) și înlocuirea coroanelor temporare cu lucrări protetice permanente.


Lista alimentelor recomandate după intervenția de implant dentar

Pentru ca procesul de recuperare să nu se prelungească, și să nu avem parte de complicații inutile, se recomandă alimente, precum:
– produse din lapte fermentat: brânză moale de vacă, chefir, iaurturi;
– supe cremă, ciorbe;
– piure de legume, alimente date prin blender sau înmuiate;
– omletă;
– fructe făcute piure, fără semințe;
– orez;
– apa la temperatura camerei va fi cea mai bună bautură în aceste zile; puteți folosi sucuri non-acide fără zahăr, sau ceaiuri răcite.


Ce nu este permis să măncați sau să beți după operație?

În perioada postoperatorie, este interzis să consumați:
– alimente și băuturi fierbinți – puteți răni țesuturile moi;
– alimente și bauturi prea reci – pot provoca necroza țesuturilor din zona operată;
– alcool;
– alimente solide sau dure;
– alimente sărate, picante, acre;
– cafea, ceai tare.


Vitamine și minerale

Alimentația după intervenția de implant dentar trebuie să fie variată, bogată în vitamine și oligoelemente. 

Este recomandat să consumați:

Alimente care conțin calciu. Calciul se găsește în produse precum: iaurturi din lapte fermentat, chefir, brânză de vaci, smântână.
Vitamina D și Omega 3. Suplimentele de vitamina D ajută la absorbția calciului. Includeți în dietă mâncăruri din pește, ficat de cod, etc.
Legume și fructe variate. Astfel, vei oferi organismului vitamine și minerale valoroase, care întăresc sistemul imunitar.