Abces dentar. De ce apare și cum îl tratăm?

Cuprins

Abcesul dentar este un proces inflamator în care o pungă umplută cu puroi se formează lângă dinte sau la vârful rădăcinii acestuia. Un abces poate provoca dureri de intensitate variabilă, care pot iradia spre ureche sau gât.

Abcesul dentar se formează ca urmare a pătrunderii unei infecții bacteriene în dinte sau în țesutul gingival.

Dacă nu se intervine, inflamația purulentă se poate transforma într-o stare mai gravă și poate pune în pericol viața pacientului. Prin urmare, merită să aflați mai multe despre tipurile unui astfel de proces infecțios, simptomele și tratamentul acestuia.


Tipuri de abces dentar

Exită trei tipuri de abces dentar care diferă în funcție de locul unde se formează:

  • abces periapical (se formează o pungă de puroi chiar în zona învecinată vârfului rădăcinii dintelui);
  • abces parodontal (formarea unei pungi umplute cu puroi în țesutul gingival de lângă rădăcină);
  • abces gingival (se formează o pungă de puroi în gingie).


În cazul fiecărui tip de abces, infecția bacteriană intră în țesut într-un mod diferit. Când bacteriile pătrund în țesuturile dentare interne moi (pulpă), infecția se extinde în întreg canalul radicular și, cu timpul, afectează si țesuturile din jurul vârfului rădăcinii dentare. Se formează astfel un tip periapical de proces purulent, care se mărește pe măsură ce distruge osul din jurul rădăcinii.

În cazul abcesului parodontal, bacteriile pătrund în țesuturile parodontale, cauzând în timp apariția colecției purulente . Acest tip de infecție se poate răspândi în țesuturile moi și osoase din jurul dintelui.

Motivul dezvoltării unui abces gingival este pătrunderea accidentală a unui corp străin în țesutul moale al gingiilor în timpul periajului sau în timpul mesei.

CITEȘTE ȘI  Cariile interdentare: cauze, simptome și tratament


Simptomele abcesului dentar

Un simptom caracteristic unui abces dentar este apariția durerii severe în zona dintelui sau la nivelul gingiei. Cel mai adesea această durere este pulsatilă. Poate apărea în mod neașteptat. În timp, intensitatea durerii crește, răspândindu-se la maxilar, gât și/sau ureche.

Senzațiile dureroase pot deveni deosebit de debilitante atunci când vă culcați pentru a vă odihni.

Alte semne și simptome care pot însoți un abces dentar sunt:

  • durere la masticație;
  • sensibilitate termică crescută a dinților;
  • umflarea gingiilor și a ganglionilor limfatici sub maxilar sau din gât;
  • roșeața țesutului gingival și decolorarea sa de pe suprafața dinților;
  • respirație urât mirositoare.


În plus, poate apărea febra. Dacă punga cu puroi se sparge, pacientul va simți o ușurare și vor apărea în gură senzații neplăcute din cauza puroiului care se scurge.


Tratament abces

Numai un dentist poate trata un astfel de proces. Cu toate acestea, dacă nu vă puteți consulta medicul rapid, puteți ameliora durerea cu medicamentele antiinflamatorii disponibile sau vă puteți ameliora durerea prin clătirea gurii cu apă caldă și sărată.

Scopul principal al tratamentului este eliminarea infecției și ameliorarea durerii. Poate fi necesară o radiografie înainte de începerea tratamentului pentru a determina gradul de infecție.

Medicul dentist va planifica tratamentul pe baza gravității infecției și a tipului de abces. De obicei, terapia unei astfel de patologii implică:

deschiderea pungii și drenarea puroiului cu curățarea zonei afectate cu soluție salină;
tratament de canal, cu îndepărtarea pulpei infectate, aplicarea de soluții medicamentoase în canal, și sigilarea etanșă a canalului;
– dacă dintele este grav deteriorat, medicul dentist poate recomanda extracția dintelui;
– în cazul unei infecții extinse a țesuturilor, medicul prescrie antibiotice pentru a opri infecția;
– dacă cauza infecției este un corp străin care a intrat în gingie, medicul o va îndepărta și va trata zona afectată.

CITEȘTE ȘI  Extractia dentară - metode și recomandări ale specialiștilor

Chiar dacă punga cu puroi s-a deschis deja și a drenat, este imperativ să consultați un medic pentru a exclude posibilele complicații.


De ce este periculos abcesul dentar?

Fără tratament, procesul infecțios se poate răspândi la maxilar, gât, cap și chiar creier. În unele cazuri, răspândirea unei astfel de infecții în tot corpul poate duce la dezvoltarea septicemiei.

Dacă un abces dentar este însoțit de febră mare cu delir, edem facial, palpitații cardiace și funcție de înghițire afectată, este necesară asistență medicală urgentă. Aceste simptome indică o infecție gravă care poate pune viața în pericol.


Cum evităm apariția unui abces dentar?

Pentru a preveni dezvoltarea unei infecții periculoase și pentru a reduce riscul de a dezvolta un abces dentar, respectați regulile de igienă orală și vizitați medicul stomatolog de două ori pe an.

Dacă aveți o durere de dinți, contactați imediat medicul!
   

Call Now Button