Limba este foarte importantă atunci când vine vorba de menținerea sănătății orale. Se pune mult accent pe periajul dinților de două ori pe zi și folosirea aței dentare, dar importanța periajului limbii este adesea trecută cu vederea. Indiferent cât de tare v-ați spăla pe dinți, nu veți scăpa de respirația urât mirositoare dacă limba nu este curată. Curățarea limbii ajută la eliminarea particulelor în exces care s-au acumulat pe limbă. O limbă încărcată găzduiește o cantitate mare de bacterii, ceea ce provoacă multe probleme dentare, inclusiv acumularea de placă și tartru sau devoltarea cariilor.
5 beneficii ale curățării limbii
Reduce numărul de bacterii
Bacteriile sunt principala cauză pentru multe probleme dentare precum placa dentară, respirația urât mirositoare, cariile sau boala parodontală. Studiile au arătat că prin curățarea regulată a limbii se reduce înmulțirea bacteriilor precum Streptococcus mutans și Lactobacili în gură. Aceste bacterii formează în jurul lor un biofilm care le protejează. Curățarea riguroasă a cavității bucale este singura modalitate de a scăpa de bacterii.
Împrospătează respirația
Halitoza sau mirosul neplăcut din gură se datorează scăderii salivației, ceea ce duce la acumularea excesivă și la multiplicarea bacteriilor în cavitatea bucală. Dacă limba nu este curată, încurajează, de asemenea, acumularea bacteriilor. Biofilmul menține bacteriile intacte, iar apă de gură sau apă obișnuită nu sunt suficiente pentru a scăpa de respirația urât mirositoare. Raclarea limbii este o modalitate excelentă de a vă curăța limba și de a reduce eficient respirația urât mirositoare.
Menține starea de sănătate generală
Bacteriile nu sunt dăunătoare doar pentru gură, dar se pot răspândi și în alte părți ale corpului prin circulația sistemică. Astfel, eliminarea bacteriilor îmbunătățește nu numai sănătatea orală, ci și sănătatea generală.
Îmbunătățește gustul
Dacă pe limbă s-au acumulat particule suplimentare, papilele gustative situate deasupra acesteia nu vor putea capta pe deplin gustul alimentelor. Răzuirea sau perierea limbii va elimina acest strat, iar apoi veți experimenta un gust îmbunătățit în tot ceea ce mâncați.
Îmbunătățește aspectul limbii
Când se acumulează multe resturi pe limbă, se formează pe ea o peliculă albă cu aspect murdar. Un astfel de strat pe limbă este foarte neatractiv din punct de vedere vizual. Îndepărtarea acestei folii va îmbunătăți aspectul limbii și vă va spori încrederea în sine.
Cum să vă curățați corect limba?
Bacteriile din gură sunt foarte tenace, iar clătirea cu apa de gură sau apă normală nu le va putea îndepărta. Acestea elimină doar bacteriile de pe suprafața biofilmului. Bacteriile din interiorul acestuia vor rămâne intacte.
Raclarea este cea mai bună si cea mai frecventă metoda de curățare a limbii. Trebuie să fiți foarte atenți și blânzi atunci când periați limba, deoarece este un organ delicat. Nu-l curățați prea aspru, deoarece există riscul de rănire din cauza manipulării necorespunzătoare. Alegeți o racletă pentru limbă din metal sau plastic, care este ușor de găsit în magazine.
Cu toate acestea, dacă ezitați să folosiți o racletă, puteți pur și simplu să vă curățați limba cu o periuță de dinți. Există anumite periuțe de dinți care au denivelări și caneluri pe spate pentru curățarea limbii.
Când începeți să răzuiți limba, începeți cât mai departe de dinți. Apoi, cu o mișcare ușoară și o presiune suficientă, îndepărtați stratul fără probleme. Repetați procesul până când acoperiți toate părțile limbii. Continuați să vă clătiți gura cu apă pentru a evita înghițirea resturilor îndepărtate.
Cât de des ar trebui curățată limba?
Limba trebuie curățată cel puțin o dată pe zi. Această procedură ar trebui să facă parte din rutina zilnică de igienă orală. Raclarea excesivă a limbii este, de asemenea, dăunătoare, deoarece va zgâria limba și va înrăutăți lucrurile. Așadar, curățați limba cu grijă dimineața și înainte de culcare. Puteți, de asemenea, să vă periați limba de două ori pe zi, dar mai mult decât atât nu este recomandat.