Tratamentul retracției gingivale se efectuează în funcție de mecanismul de producere și de starea de sănătate a gingiilor și dinților.

La Omnia Dental fiecare pacient este consultat și investigat atent pentru descoperirea cauzelor și factorilor favorizanți care variază adesea în funcție de persoană. Este foarte important de reținut ca niciun caz nu este identic cu altul, cum niciun pacient nu este identic cu altul. Fiecare caz trebuie diagnosticat aparte și fiecare caz trebuie să beneficieze de un plan de tratament individualizat.

În cazul în care retracția gingivală este determinată de parodontoză, este obligatorie stoparea evoluției bolii și îndepărtarea oricărui focar de infecție și inflamație gingivală, înainte de corectarea retracției gingivale (vezi boala parodontală).

Același lucru este valabil și în cazul traumei ocluzale. Este obligatorie îndepărtarea contactelor dento-dentare excesive și a interferențelor ce se dezvoltă între dinți și blochează mișcările mandibulei (vezi T-Scan).

IMPORTANT! Nicio metodă de corectare a retracției gingivale nu va rezista în timp dacă nu se îndepărtează în prealabil factorii cauzatori.

La pacienții cu dinți și gingii sănătoase, care prezintă retracție gingivală cauzată de obiceiuri vicioase, periaj excesiv, etc., gingia poate fi adusă în poziția normală și reinserată prin manopere chirurgicale relativ simple.

La persoanele cu retracții mici și medii este posibilă plasarea unor grefe tisulare pentru a acoperi porțiunea expusă a suprafeței radiculare și pentru a da rezistență țesutului gingival fragil și retras, și pentru a preveni astfel avansarea retracției.

În cazul pacienților cu retracții gingivale severe, transplantul unei grefe de țesut din altă zonă a cavității bucale poate fi singura opțiune de tratament. Uneori, în aceste cazuri, este necesară și plasarea unei grefe de os.

Indiferent de procedura de tratament aleasă, pentru asigurarea succesului și menținerea rezultatului, specialiștii Omnia Dental recomandă tuturor pacienților metoda de regenerare tisulară Plasmodent (vezi Plasmodent).

Recomandări pentru pacient:

•    însușirea de către pacient a unei tehnici de periaj vertical in care deplasările periuței să se facă dinspre gingie spre dinte
•    alegerea unor periuțe cu peri de consistenta moale sau medie
•    limitarea numărului de perieri in cursul unei zile, fiind obligatoriu periajul de seara după ultima masă si înainte de culcare. In timpul zilei se prefera folosirea mijloacelor secundare de igiena si clătirea gurii cu ape de gura.
•    limitarea timpului de periaj încât acesta sa nu depășească 3 minute
•    evitarea clătirii gurii cu ape de gura cu efect astringent etc.