Ce este boala parodontală?

Boala parodontală, cunoscută de cei mai mulți și ca parodontoză, este denumirea generică dată afecțiunilor ce provoacă inflamația și distrugerea țesutului de susținere a dintelui, țesutului parodontal. În funcție de stadiul de evoluție se disting două tipuri de boală parodontală, fiecare prezentând semne și simptome specifice, precum și abordări terapeutice diferite: gingivita și parodontita

Gingivita. Este forma timpurie a parodontozei, caracterizată prin inflamația gingiilor. Cel mai frecvent gingivita este provocată de o igienă orală precară. Bacteriile și resturile alimentare rămase pe dinți si pe gingii, irită gingia și o inflamează. Gingiile se umflă, capătă o culoare roșietică și sângerează cu ușurință, în special la periaj.Descoperită la timp, este complet reversibilă și nu lasă în urmă modificări permanente. De aceea, vizita la medicul stomatolog este extrem de importantă.

Parodontita. Apare în cazul în care gingivita nu este identificată și tratată în timp util. Bacteriile neîndepărtate pătrund mai profund sub gingii și provoacă desprinderea lor de dinți. Astfel, între dinte și gingie apare un spațiu plin cu infecție numit pungă parodontală. În timp, spațiul se mărește prin distrugerea osului alveolar și țesutului gingival, și provoacă retracție gingivală și mobilitate dentară. În absența unui tratament adecvat, evoluția parodontozei are un singur rezultat – pierderea dintelui de pe arcadă, chiar dacă dintele în sine este perfect sănătos.

Deoarece, parodontoza are o evoluție lentă și lipsită de durere, multe persoane nu solicită ajutor de specialitate. Multe cazuri ramân astfel nediagnosticate până când simptome, precum retracția gingivală avansată și mobilitatea dentară, devin evidente.

Chiar dacă parodontoza a ajuns în stadii avansate, uneori dinții pot fi salvați. Un dinte mobil nu este egal cu un dinte lipsă. Vasta experiență a medicilor noștri specialiști, alături de tehnicile moderne și inovatoare prezente în clinica noastră permit păstrarea dinților afectați chiar și atunci când credeți că nu mai există șanse.