Subiectul colorațiilor dentare este unul complex. Colorațiile dentare apar din diferite cauze, și este important să cunoaștem cauza unei anumite colorații pentru a putea preveni apariția sa pe viitor.

Există două tipuri de colorații dentare: extrinseci (externe), care afectează dinții din exterior; și intrinseci (interne).

Colorațiile extrinseci apar deoarece fosetele, fisurile și defectele de structură de dimensiuni microscopice ale dinților sunt predispuse la acumulare de substanțe cu potențial de colorare. Aceste substanțe provin din variate surse: diverse alimente și băuturi cu conținut crescut de tanină (ex. ceai, cafea, vin roșu), fumat, bacterii cromogene, și medicamente topice. Efectul lor poate fi intensificat de acumularea de placă bacteriană, în lipsa unei igiene orale adecvate.

Multe dintre medicamentele topice, folosite în stomatologie, conțin anumite ingrediente ce pot colora dinții. Apa de gură cu clorhexidină, sau cele care conțin clorură de cetilpiridiniu, pot provoca colorații dentare dacă sunt utilizate mult timp. Ele au un efect de colorare mai intens asupra restaurărilor din acrilat, compozit și porțelan.

Fluorura de staniu, ce se găsește în diverse paste de dinți, poate cauza colorații maronii ale dinților.

Întrucât saliva joacă un rol major în îndepărtarea resturilor alimentare de pe dinți. Un debit salivar redus poate să contribuie la apariția colorațiilor extrinseci. Debitul salivar poate fi afectat de diverse cauze, precum obstrucții ale glandelor salivare, chimioterapie, radioterapie, diverse medicamente, etc.

Colorațiile intrinseci pot fi provocate de diverse materiale dentare (ex. materiale de obturație coronară sau radiculară) sau de unele medicamente administrate pe cale orală (ex. tetraciclina).

Diferențierea celor două tipuri de colorații este adesea greu de făcut, însă există diverse caracteristici fizice care pot ajuta medicul să stabilească dacă are de-a face cu o colorație extrinsecă sau intrinsecă:
• colorațiile extrinseci sunt de obicei maronii, negre sau cenușii; însă ele pot colora dinții și în verde, portocaliu sau galben
• colorațiile extrinseci pot fi îndepărtate de regulă prin mijloace de igienizare profesională (ex. detartraj, air-flow, periaj profesional), în timp ce colorațiile intrinseci nu pot fi înlăturate
• dinții cu colorații intrinseci pot fi roșietici sau rozalii; colorațiile provocate de tetraciclină sunt galbene
• când doar un singur dinte prezintă modificări de culoare, cel mai probabil este o colorație intrinseca și indică o afectare a pulpei dentare


Cum scăpăm de colorațiile dentare?

Odată ce medicul stomatolog a identificat tipul și cauza colorației, el poate recomanda varianta de tratament cea mai potrivită pentru pacient.

Modificări ale dietei și stilului de viață. Trebuie adoptate obiceiuri sănătoase precum renunțarea la fumat și limitarea consumului de alimente care contribuie la sau provoacă apariția colorațiilor dentare.

Periaj dentar corect efectuat, de 2 ori pe zi. Utilizarea unei tehnici de periaj corecte și a unei paste de dinți adecvate ajută la prevenirea apariției coloraților dentare. Majoritatea pastelor de dinți ajută deoarece conțin un agent abraziv, un detergent și un agent anti-tartru, iar multe paste conțin în prezent și factori de albire dentară.
Consultă medicul stomatolog pentru a stabili tehnica de periaj și pasta care ți se potrivesc cel mai bine.

Igienizări profesionale realizate în cabinetul stomatologic. Diverse colorații de origine extrinseca pot fi îndepărtate parțial sau în totalitate prin detartraj cu ultrasunete, urmat de o curățare cu AIR-FLOW. În multe cazuri, air-flow-ul determină și o ușoară albire a dinților.

Obturații și coroane dentare. Colorațiile dentare provocare de cariile dentare sau de materiale de obturație vechi necesită îndepărtarea cariei sau a plombei, și înlocuirea ei cu un material de obturație de o culoare identică cu cea a dintelui. În cazul în care distrucția coroanei dentare este mare, se apelează la o coroană dentară din porțelan.

Albire dentară. Clinica Omnia Dental pune la dispoziția pacienților săi cea mai modernă tehnică de albire dentară – albirea dentară cu LASERUL Biolase. Spre deosebire de celelalte tehnici de albire, albirea cu laser nu afectează smalțul dentar și nu sensibilizează dinții.